Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele kajas k tomuto seriálu (1)

První republika (2014) 

Uznávám, že co se týče nějaké historické věrohodnosti, nedosahuje "První republika" vysoké úrovně, ale jinak jsem jí naprosto propadla, těšila jsem se na páteční večery a při sledování závěrečné epizody první (naštěstí!) řady jsem zamáčkla slzu. Karty jsou na počátku příběhu rozdány jasně, Koleníka si musí každý divák (no dobře, spíše divačka ;)) zákonitě zamilovat, zatímco Vyorálek vzbuzuje spíše negativní emoce. Jistého ale není nikdy nic, dočkali jsme se mnoha zajímavých zvratů, epizody měly kvalitativně vzestupnou tendenci, což je jenom dobře. Z herců musím dále vyzdvihnout hlavně pana Skopala a také Radka Holuba, ten si pro sebe ukradl každou scénu. No a znělka, z té jsem měla vždy husí kůži. Zkrátka tleskám a hluboce smekám :). Edit: Druhou řadu jsem očekávala s napětím. Vyloženě zklamaná jsem nebyla, velkou radost mi dělal hlavně Vyorálek a můj nový objev Anička Fialová, na druhou stranu mě mrzelo upozadění postav Vladimíra a Kláry (když se celou první sérii tak dramaticky "dávali dohromady"). Závěrečný díl s otevřeným koncem ve mně ale vzbudil hodně nepříjemné, až depresivní pocity (při sledování nějaké svatby jsem asi ještě neplakala), třetí řadu budu vyhlížet s nadějí, že bude líp. Třetí řada: Líp nebylo. S odchodem Aničky Fialové a její nástupkyní jsem se vyrovnávala vlastně po všechny epizody a vyústění dějových linek většiny ústředních postav (až na Vladimíra a Magdalenu) mě dost zklamalo. Zůstává ale radost z působivé výpravy, dobové atmosféry i hereckých výkonů. ()

Reklama

Reklama