Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Kozlowski8 k tomuto seriálu (2)

První republika (2014) 

Rozhodl jsem se dívat na seriál (což činím vyjímečně), mapující významné období našich novodobých dějin. Namlsán seriálem Vyprávěj od týchž tvůrců, čekal jsem historickou exkurzi do onoho meziválečného období. Viděl jsem ale spíš melodramatický příběh, místy nahlížející do žánrů telenovela či červená knihovna, s kriminální zápletkou a lehkým mysteriózním nádechem. To vše ještě nemusí nutně znamenat palec dolů. Nicméně - po prvním díle, který nás spíše pouze uvedl do příběhu a seznámil s hlavními aktéry, jsem byl plný očekávání, co bude dál. Dál jsme neustále dokola řešili tři problémy. 1) kdo zavraždil manžele Léblovy, 2) dokazování vladimírovy neviny, 3) osudová láska, které nebylo dopřáno. Postupně, místo aby příběh gradoval směrem ke konečnému rozuzlení, začal mne trochu nudit. Vztah Vladimíra a Kláry mi začal být šuma-fuk a kriminální linie dostala určitý kreativní náboj až v posledních dvou dílech, avšak ten byl zase lehce znehodnocován nepřesvědčivě ztvárněnými rádoby akčními scénami. Příliš chvály nezaslouží ani herci s vesměs nezajímavými výkony. Nejvíce se mi líbila v bulvárech kritizovaná Veronika Nová (proč by režisér neprosadil do role svou ženu, pokud je přesvědčen o jejích kvalitách?) a její seriáloví rodiče Tomáš Topfer a Zdena Studenková. Takže celkově - propadák - ne, dílo hodné výraznější chvály a nadšení - také ne. Spíše slabší průměr. 55%. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Pokračování ságy rodiny Valentů přináší mnoho nových postav, z nichž nejvýraznější jsou mladý poručík v podání Vladimíra Polívky, Marie, kterou ztvárnila Kristýna Boková a dospívající dcery Jaroslava Valenty Eliška a Irena. Děj je akčnější a zamotanější, místy až překombinovaný a tím ztrácející přirozenost. Přes tu svoji komplikovanost a dějové kličky, je to stále stejná, monotónní písnička, která po určité době začne otravovat. To platí i pro některé postavy. Neustále nasraný výraz Jaroslava, či přihlouplý, pocitem viny trpící pohled Vladimíra, mne postupem času začaly lézt na nervy. Herecky nikdo vyloženě nezáří, i když třeba Anna Fialová či mladý Polívka jsou sympatičtí mladí herci, kteří mají určitě talent. Celkovou topornost v podání příběhu korunovalo neukončené, neuzavřené finále bez pointy, bez výsledku. Ve srovnání s první sérií více akce a napětí s více či méně zajímavými pasážemi, stejně hezká hudba, výprava, kostýmy, někteří zajímaví herci (není jich mnoho), avšak celkově slabší dojem. 45%. ()

Reklama

Reklama