Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele majky19 k tomuto seriálu (13)

Díl první (2017) (S02E01) 

Pokračování seriálu "První republika" bylo docela určitě velmi očekávanou televizní událostí, a musím konstatovat, že mě první díl druhé řady oslovil a navnadil na své další pokračování, což je v tomto ohledu velmi pozitivní výhled. S hlavními hrdiny se setkáváme opět v roce 1928, tedy 8 let poté, co dějově končí první řada této ságy. Dcery Jaroslava Valenty vyrostly a staly se z nich hezké dospělé slečny, Vladimírův a Klářin syn také roste jako z vody, ale jen na dospělých postavách to vypadá, jako by se na nich zub času vůbec nepodepsal. Docela mě překvapilo, že např. postava Aloise Valenty (Jan Vlasák) jako by nezestárla vůbec, což se dá říci i o detektivovi Mlčochovi (Svatopluk Skopal) nebo o manželích Škvorových (Zdena Studénková a Tomáš Töpfer). V seriálu samozřejmě sledujeme i trendy tehdejší nové doby, proces ženské emancipace, rozvoj a popularita automobilismu, širší rozměr a možnosti podnikání atd.Jak již avizovali jiní diskutující, i pro mě byl první díl spíše takovým poznávacím a uvidíme, jak se celý seriál bude dále vyvíjet. Každopádně pro začátek velmi slušné. ()

Díl druhý (2017) (S02E02) 

I druhý díl druhé řady seriálu "První republika" na mně zanechal veskrze pozitivní dojem a navnadil mě na své další pokračování. Podle mého soudu je a bude tato série daleko lepší a zajímavější než ta první, ale to samozřejmě můžeme hodnotit až po jejím skončení. V každém případě souhlasím i s ostatními diskutujícími v tom směru, že herecky zatím vyčnívají Jiří Vyorálek a Pavel Batěk, ostatní postavy zatím působí takovým neslaným, nemastným dojmem. Ale je to teprve druhý díl a pro začátek to rozhodně není vůbec špatné, ba naopak. ()

Díl třetí (2017) (S02E03) 

Opět dle mého soudu velmi zdařilá epizoda, v níž se postupnými krůčky konečně dostáváme byť velmi útržkovitě k meritu věci. Co se týče herců, tak opět z mého pohledu nade všemi výrazně vyniká Jiří Vyorálek, ostatní protagonisté mě zatím stále nikterak nepřesvědčili. V každém případě se mi druhá série zatím zamlouvá, rozhodně to ve mě nevyvolává pocit, že bych přepnul na jiný program a pevně věřím, že ten standard, který nám tvůrci dosud nabídli se bude nadále vyvíjet k ještě výraznějším a intenzivnějším diváckým zážitkům. ()

Díl čtvrtý (2017) (S02E04) 

Čtvrtý díl druhé série seriálu První republika byl soudě i podle hodnotitelů zatím nejlepší, co jsme mohli doposud vidět. I na mě zanechal tento díl mnohem lepší dojem, než ty první tři předchozí epizody. Konečně se proud událostí vyvíjí trochu dopředu, dozvídáme se nová tajemství okolo rodiny Valentových, svoje pole působnosti dostává a jistě i dostane role Fredyho (Robert Urban), který tento koloběh ještě určitě zamotá. Kromě již ostříleného Vyorálka se mi líbí i postava poručíka Andrleho, kterého v tomto seriálu ztvárňuje Vladimír Polívka, jehož talent po rodičích je nesporný a věřím, že se s dalšími rolemi bude nadále rozvíjet. Uvidíme, co přinesou další díly, v každém případě se konečně začalo něco dít.... ()

Díl pátý (2017) (S02E05) 

Pátý díl druhé série se povedl a mě osobně opět velmi bavil. Po herecké stránce opět zcela dominuje nad ostatními Jiří Vyorálek, ale líbí se mi čím dál více ii postava poručíka Andrleho v podání Vladimíra Polívky a svým výkonem mě velmi zaujal i Jan Révai. Současně se konečně něco bližšího dozvídáme i k postavě německého obchodníka von Lippiho, jehož cílem je položit rodinný podnik Valentů na lopatky. Věřím, že i další díly nabídnou dobrou podívanou a bude to stále napínavější a lepší. ()

Díl šestý (2017) (S02E06) 

Tato epizoda mě bohužel příliš nezaujala, protože jsem z ní měl pocit, že divákovi nepřinesla vůbec nic nového. Kromě toho, že je Klouda (v podání Pavla Batěka) padouch, který má prsty ve všech nepravostech, se kromě jeho návratu na scénu neodehrálo vůbec nic, co by stálo za řeč. S výjimkou standardně dobrých hereckých výkonů Jiřího Vyorálka a Vladimíra Polívky mě na této epizodě nic moc nezaujalo. Naproti tomu se mi absolutně již od prvních dílů nelíbí postava Ireny Valentové (v podání Anny Fialové), která svým vystupováním a chováním na mě působí velmi nesympaticky až nepříjemně. Se sebezapřením hodnotím tento díl třemi hvězdami. Čekal jsem od toho rozhodně víc a doufám, že následující epizody budou podstatně lepší. ()

Díl sedmý (2017) (S02E07) 

Tato epizoda patřila opět k těm povedenějším a já věřím, že teď už to v tomto duchu dokráčí až do úplného závěru druhé řady tohoto seriálu. Co se postav týče, tak to tady z mého pohledu zůstává neměnné, svůj standard odvádí výborný Jiří Vyorálek, už jsem to naznačoval v předcházejících epizodách a zmíním to i nyní, že velkou a sympatickou roli v tomto seriálu ztvárňuje Vladimír Polívka v úloze poručíka Andrleho a samozřejmě i Pavel Batěk v roli záporáka Kloudy má něco do sebe. Co se mi naopak nelíbí, resp. neudělalo na mě moc pozitivní dojem, jsou výkony obou dcer Valentových, v podání Anny Fialové a Brigity Cmuntové. Druhou jmenovanou bych ještě akceptoval, ale role Ireny v podání Anny Fialové je absolutně nesympatická a místy až protivná. Velmi mě naopak zaujala i postava německého obchodníka von Lippiho (pozn. v podání Stanislava Majera), který pravděpodobně nebude nakonec tak špatný, jak se na první pohled mohlo zdát. Epizodu hodnotím velmi kladně a věřím, že další epizody budou kvalitativně minimálně tak dobré jako tahle. ()

Díl osmý (2017) (S02E08) 

Tato epizoda podle mého soudu rovněž patřila k těm povedenějším, a osobně se velmi těším, jaké závěrečné vyústění nám nabídne závěrečných pět dílů. Padouch Klouda je tedy ze hry venku, a nyní se bude vše točit kolem toho, kdo má prsty v jeho smrti. Významnou roli nyní v seriálu podle mě bude sehrávat von Lippi. Mám tři horké typy, kdo to mohl udělat, ale počkáme si a uvidíme v závěru, jak to nakonec všechno dopadne. Každopádně mě se tento díl líbil a těším se na další pokračování. Nechci se opakovat, ale výborně svou roli ztvárňuje Jiří Vyorálek v úloze Jaroslava Valenty, Vladimír Polívka v roli poručíka Andrleho působí velmi sympaticky, Svatopluk Skopal v roli policejního rady Mlčocha a samozřejmě i Stanislav Majer v roli von Lippiho. ()

Díl devátý (2017) (S02E09) 

Výborná epizoda, která nám pomalu, ale jistě rozkrývá okolnosti kolem Kloudovy osoby., resp. jeho minulosti. Na scénu ve větší míře vstupuje guvernantka Marie (v podání Kristýny Bokové), která hraje v tomto kolotoči velmi ústřední roli. Nejenom, že se na konci epizody dozvíme, kdo je Kloudovým vrahem a kdo také tím pádem zachrání před smrtí Fredyho, ale dozvídáme se i to, že Klouda je otcem Rozárky, kterou má právě s Marií, s níž v minulosti udržoval poměr. Seriál konečně má v závěrečných epizodách svůj nefalšovaný náboj a nabízí divákovi rozhodně lepší podívanou, než jak tomu bylo v dílech úvodních. Moc se těším na epizody následující a jsem přesvědčen o tom, že nás čeká další výborná podívaná, která nás navnadí i na zbývající díly. ()

Díl desátý (2017) (S02E10) 

Zatím podle mého názoru nejslabší nebo jedna z nejslabších epizod, které ve druhé řadě seriálu byly k vidění. Mám pocit, že tato epizoda nepřinesla takřka vůbec nic nového, protože kdo je vrah Kloudy již dávno víme a přijde mi, že se zde jedná až o zbytečné protahování, které k ničemu nevede. Čekal jsem od toho něco víc a doufám, že zbývající tři epizody alespoň částečně pozmění mé rozporuplné dojmy z druhé řady tohoto seriálu. ()

Díl jedenáctý (2017) (S02E11) 

Bohužel mě tato epizoda vůbec nezaujala, spíš dokonce až zklamala. S výjimkou závěrečné scény při zatýkání Krále se v epizodě v podstatě nic důležitého neodehrálo a mám takový pocit, že tato druhá série hodně připomíná horskou dráhu. Jednou vidíme epizodu nadprůměrnou, a posléze to zase spadne do takové průměrné šedi, která pro diváka není zcela atraktivní. Nechci ještě dělat konečné soudy, ale když tuto sérii porovnám s tou první, tak ta první byla pro mě daleko zajímavější a z mého pohledu obstála mnohem více. Ale třeba ještě v této řadě zhlédneme poslední dvě epizody, které celkový dojem z této druhé řady spraví. Uvidíme. ()

Díl dvanáctý (2017) (S02E12) 

V podstatě vůbec nic zásadního nebo překvapivého se v této epizodě neodehrálo, a pevně věřím, že závěrečný díl druhé řady alespoň částečně napraví moje rozporuplné dojmy z této druhé série. ()

Díl třináctý (2017) (S02E13) 

Žádná velká hitparáda, ale i přesto docela důstojné zakončení druhé řady tohoto seriálu. V každém případě druhá série nebyla podle mého soudu zdaleka tak povedená jako ta první. Závěr byl na jednu stranu alespoň pro mě překvapivý - znovusetkání Jaroslava s Marií a na druhé straně logický - svatba Lippiho s Irenou za účelem záchrany rodinného podniku a rodiny jako takové. Co se týče postav, tak nejvíce se mi po celou dobu série líbila postava Jaroslava, kterého Jiří Vyorálek ztvárnil opravdu výborně a který patřil dle mého názoru k tomu nejlepšímu, co tato série nabízela. Už to nebyl pouze ten "bezohledný" obchodník z první řady, ale byl to člověk s charakterem, kterému nebyl lhostejný osud ostatních. ()

Reklama

Reklama