Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Recenze (258)

cariada 

všechny recenze uživatele

První Odysea mě zklamala a nudila. Tohle bylo o něčem úplně jiným, sci-fi jak má být k tomu ještě s podtextem studené války. Rozuzlení bylo víc než povedené a nečekané. Atmosféra ponurá a napjatá, herecké výkony jak bysme. Film můžu vřele doporučit. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se mi to líbilo o něco víc, než 2001. Ono ne že by bylo 2001 špatné, to ne, jenom mi připadalo strašně (a zbytečně) utahané, zatímco 2010 mě nenudilo ani na minutu. Fungovalo to perfektně už od první minuty, bavilo mě to celou dobu, má to hned několik zajímavých scén, filmařsky je to dobré, trikově je to dobré, děj není blbý, má to atmosféru, napětí, zajímavý závěr... Prostě to má přesně to, co to mít mělo a taky to má. I HAL tu byl. 2001 je sice podané umělecky, ale je nudné, zatímco 2010 si na žádné umění hrát nechce a přesto funguje perfektně. I když, nedalo by se uměním označit už jenom to, že někdo natočil fakt dobrý film který funguje po všech stránkách? Každopádně, líbilo se mi to a nemůžu jinak, než dát 5* ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Tak velký film jako 2001si rozhodně nezasloužil takové slabé filmové pokračování a přitom knižní podoba 2010 je velmi zdařilá. Špatné herecké obsazení a scénář jak-by-smet. Kdybych tetnto film nikdy neviděl, vůbec mi to nevadilo. Velmi slabé tři hvězdičky. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování 2001: Vesmírné odysey staví bohužel právě na tom, čemu se první díl vyhnul a nebo dokonce negoval a co z něho v mých očích udělalo tak působivou a silnou filmovou událost. 2010 je totiž mnohem divácky přístupnější a přímo diváka vodí v tom nepřátelském vesmíru za ručičku, aby se mu náhodou něco nestalo, podíval-li by se realitě do očí. Jedná se o klasické drama o tom, jak jsou lidé důležití a že by vlastně vesmír bez nich nemohl existovat. O to horší je, že film nese protiválečné poselství, které mám normálně rád, ale vzhledem ke kontextu je to čistá ždímačka emocí bez nějaké hlubší myšlenky. Ble! Tak něco nádherného se bohužel nakonec děje jen povrchně na plátně, ač musím uznat, že vizuální stránka je dechberoucí. Určitě za to může i to, že jsem film viděl na 70mm kopii v Krnově kde vizuál vynikl naplno. Dvě hvězdy za vizuální zážitek..takže na režii, scénář a herce zbývá jen jedna..Achouvej... ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

S umeleckým poňatím 2001: Vesmírnej odysey toho 2010 veľa spoločného nemá. Ide o priemerné sci-fi, ktoré vyniká jedine celkom dobrými trikmi (1984). Inak tu nenájdete nič zaujímavé - film sa priživuje na sláve 2001: Vesmírnej odysee a mám pocit, že vznikol hlavne kvôli tomu, aby si producenti napchali vrecká. Jediné, čo môžem odporučiť je pozrieť si najprv 2001: Vesmírnu odyseu a až tak 2010, ale kto videl iba 2001: Vesmírnu odyseu, môže sequel pokojne vynechať. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Slušná atmosféra, kde pobaví štěk Jana Třísky a připomenou se časy studené války. Jinak lehce zapomenutelný film spíše pro ultrafans A. C. Clarka, než příznivce Vetřelců a Predátorů. Kniha ujde, film spíš nudí. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Režisér Hyams neprišiel s vrcholom, ktorý by zodpovedal Kubrickovmu filmu, napriek tomu je do zaujímavá vesmírna fikcia. 6,5/10 ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Není sice zdaleka tak dokonalá, zvláštní, jedinečná a úchvatná jako 2001, ale přesto jde o velmi nadprůměrnou Sci-fi. Silný příběh z pera A.C.Clarka je znát, technické provedení filmu na výbornou, jen ta atmosféra co vytvořil Kubrick je zkrátka neopakovatelná. Pokud by se tenhle film pokoušel zopakovat jedinečnost jedničky, mohlo to dopadnout velice špatně. Já dávám 80% PS: Koukám na ruské kosmonauty a říkám si, že ten chlápek takhle z profilu vypadá jak Tříska...kosmonaut se otočí a hele...je to tříska :D Další film kde na mě nečekaně vykouknul. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Stejné jako předloha, velmi zajímavé a zábavné. Pěkná návaznost na jedničku. Po řemeslné stránce dokonalé, avšak už z principu to prostě nemůže být lepší než originál, 4 hvězdy. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Výborné pokračování nejlepšího sci-fi filmu. Film již není tak čistý a emocionálně vypjatý, více se přiklání k hollywoodskému obrazu, především angažováním Roye Scheidera, přesto je to skvělé zvládnutý film. Janu Třískovi vážně závidím že si v takovém filmu mohl zahrát. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Člověk by pomalu ani nečekal, že 2001: Vesmírná odysea může mít vydařené pokračování. Leč stalo se, 2010 je více než skvělým druhým dílem, který sice nepůsobí tak tajuplně jako Kubrickova klasika, přesto se mi dost často tajil dech nad velice napínavými scénami. Navíc nás na závěr čeká i jakési "poselství budoucím generacím," díky kterému se lze dívat na celou problematiku okolo monolitu a tajemných signálů trochu jiným pohledem, než po nejednoznačném konci předchozího dílu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hodně sofistikovaná dobrodružná sci-fi o tom, že na mír mezi lidmi dohlíží někdo větší než my. Peter Hyams natočil poutavou a technicky zdatnou podívanou s gradací strachu a zajímavosti. Byla to doba, kdy tento dnes už hodně špatný režisér točil dobré filmy. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Od Kubrickového originálu to má síce ďaleko, ale aj tak sa jedná o dobré sci-fi a naviazanie na prvý film. Sci-fi mám veľmi rád a vesmír ma fascinuje, takže nevidím problém. Dejovo ma film až tak nevtiahol, ale predsa som bol rozčarovaný, hlavne z vesmírnych scén. Je to sci-fi , ktoré nemusí byť zrovna pre každého. 75% ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi to hodnotí. Nic se tam vlastně opět nevyřešilo a nemá to takový ten zvláštní styl původní odysei. Viděl bych to tak na 3,5 hvězdy. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě vubec nebavilo. Chybí tomu umělecká hodnota, která se ke Kubrickovi ani zdaleka nepřiblížila. Taky je tohle už moc ukecany. Podle mě se to jenom snaží těžit ze slavného jména předchozího filmu, ale nemá šanci mi ani vyšťournout žluty z ucha. Chybí tomu všechno, co v Kubrickově filmu bylo nejlepší. Kdybych si měl vybrat mezi timhle a přednáškou senilního mentálně postiženýho diskžokeje z 80. let na téma "Vliv skupiny Abba na mentální způsobilost k pohlavnímu styku", vyberu si rači ho. Tohle snad ani nepovažuju za sci-fi, ale za novej žánr, kterej by se měl zavist i kvuli dalším filmům: kravina. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Vcelku důstojné pokračování filmu 2001: Vesmírná odysea. Umělecky je mnohem střízlivější a komerčněji zaměřené. Rozhodně doporučuji. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Zábavný bratříček mnou nechopené sci-fi klasiky. Snaha vysvětlit a zjednodušit předešlé události je patrná, už z úvodní vypravěčské části. A musím říct, že mi to pomohlo. Mohl jsem si pak 2010-ku užít jako biják, který nechytračí a prostě baví. Ikdyž Hal, záporák z 2001-čky, mě svou krotkostí teda pěkně zklamal. ()

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama