Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

Garch 

všechny recenze uživatele

V narvaném kině Moskva jsem tenkrát seděl až u stropu na balkóně a větralo se pouze před a po filmu dveřmi. Takže scénu umírání jsem si prožil spolu s Kleopatrou. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tento snímek jako puberťačka, a od té doby snad 30-krát. A přesto mne vždy ohromí svou velkolepostí, snahou se co možná nejvíce držet dochovaných historických záznamů, bez ohledu na konečný účet za tento vskutku Velkofilm, který dodnes bere dech... Zvláště lpění na zobrazení zásadního momentu, kdy došlo ke zvratu dějin. Namísto spojení Římské a Egyptské říše do jediné, s hlavním městem v srdci starověkého vzdělání a vědění Alexandrii, se s lomozem hroutících se skal, zřítila Egyptská říše, kolébka civilizace. Strhávajíce poté se svým stále rychlejším úpadkem, na ni závislou Římskou říší... Tím okamžikem, byla Kleopatřina přílišná důvěra ve vojenské, a námořní znalosti bitev zvláště... Dobře věděla, že Římské lodě jsou rychlé, ale také křehké. Římané nikdy nebyli schopni dosáhnout dokonalého zkopírování Řeckých Triér, a tak zůstali pouze u jejich odlehčených verzí... Proto nechala Kleopatra vystavět lodě, které byly jako nosorožec: Velké, těžké, silně obrněné, s bronzovým "rohem" pod hladinou, jenž prorážel trupy lodí protivníků pod čárou ponoru a tím je posílal na dno mořské, ale také s vrhači tzv. "Řeckého ohně", a řadou chráněných míst pro lukostřelce se zápalnými šípy... Kdyby Marcus Antonius nebyl horká hlava, a po hlavě císaře Octáviana Augusta prahnoucí přetrhdílo, nerozbil by vlastním spěchem formaci Egyptských lodí, kterým veleli zkušení kapitáni... "Co to dělá?! Pluje příliš rychle! To je velká chyba!" Dodnes zaznamenána slova Velkého lva Egyptského, Džedwadua, která pronesl při pohledu na největší loď, které velel Marcus Antonius, jenž narušil neprolomitelnou hradbu Egyptských lodí... Jedna královna - důvěřující schopnostem jednoho přespříliš sebevědomého spratka, a jediné chybné rozhodnutí... A toto jediné chybné rozhodnutí stačilo k tomu, aby v bitvě u Actia, byl zpečetěn osud tisíce let trvající říše. A aniž to kdo v Římském senátu tehdy tušil, byl tím také zpečetěn osud Říma a jeho rozpínavosti... Jediným chybným rozhodnutím, jediného horlivého Římana, velícímu Egyptské flotile, se historie - a tím i budoucnost, začala ubírat jiným směrem.... Velká snaha o historickou přesnost, velkolepá výprava, masky, kostýmy, velkolepé a poměrně přesné kulisy, a mnohé co diváku dát! Zde nelze jinak, než-li hodnotit známkou Výborná. 100% a zlatem zářících 5 hvězd... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Kleopatra s Elizabeth Taylorovou je pro mne dílo z prehistorie filmového průmyslu, ve své době velkolepé, dechberoucí, dnes děsně dlouhá kostýmová nuda. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Mamutí vysokorozpočtová podívaná, která ale kromě té podívané nepřináší nic. Psychologie postav? Veškerá žádná, Caesar Rexe Harrisona je protivný, Marcus Antonius Richarda Burtona nerozhodný a Kleopatra je jen krásná, ale jakoby naivní. Tak zbývají jen dekorace. Ty ovšem stojí za to. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Toto se totálně odklání i od zdání historické pravdy. Kleopatra se pořád jen předvádí na nějaké hostině. Burton a Taylorová navíc vypadají, že by jim spíš než historické kostýmy slušela cigareta a barová židle. Film je naprostou urážkou krásného historického příběhu. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Liz je zde naprosto dokonalá a nádherná, Harrison a Burton skvělí.... masové scény (příjezd Kleopatry do Říma) jsou neuvěřitelné a v dnešní době s komparsem neproveditelné - určitě nezaplatitelné. Jen to podání historie nebo literární předlohy je podivné, ale na to jsou v Hollywoodu specialisti - viz. Troja atdatdatd... ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Brilantní historický velkofilm, s důrazem na VELKO, ve kterém se je pořád na co dívat, s krásně patetickými herci a dialogy, prostě film - událost. Kleopatřin příjezd do Říma je, jak tady ostatně někdo píše, dechberoucí. Filmové obžerství pro gurmány, hostina, vjemová žranice. Hollywoodský pohled na historii v ryzí podobě. Tak je to celé třeba brát. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem se včera dostala k originálnímu znění a musím změnit své hodnocení, které bylo tehdy hodně ovlivněno skvělým dabingem. Nemůžu si pomoct, ale E.Taylor prostě pro mne není královskou Kleopatrou...Nebudu hodnotit jiné kvality nejdražšího snímku své doby, výpravě, kostýmům a snad ani režisérskému vedení není co vytknout...jen ta hlavní role se jaksi nepovedla. Ano, E.T. byla krásná, ale nebyla to Kleopatra...nic královského jsem v ní neviděla a hlavně neslyšela...bohužel její mi hlas nezněl královsky, ale vulgárně...snad nikdy jsem u filmu necítla takový rozdíl mezi dabingem a originálem v neprospěch originálu. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nádherná Elizabeth jako Kleopatra, naprosto dokonalá výprava, uchvacující hudba a snesitelné dialogy učinily z tohoto filmu kultovní záležitost, jenž doposud nebyla překonána. Za mne 85%. ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Velkofilm Kleopatra je epický s nádhernými kostýmy, kulisamy a hereckým obsazením. Elizabeth Taylorová je jako Kleoaptra opravdu krásná Rex Harrison jako Gaius Julius Caesar vypadá dobře a velkého válečníka a diktátora zahrál skvěle. Richard Burton jako římský generál Marcus Antonius byl také uvěřitelný, ale Caesarovi podle mě nesahal po paty. První půlka s Caesarem byla historicky fajn jakmile film opustil Caesar a na scéně se ukázal Antonius, tak to bylo jako životopis herců Taylorové a Burtona jen v historických kostýmech. Takže se jim to asi dobře hrálo! :) Film je barevný nálož efektů námořní bitva mezi Antoniem a Octaviánem byla super a příjezd Kleopatry do Říma byla pompézní. Velkofilm s velkým V. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Typická a dnes už hodně zastaralá hollywoodská produkce, která mohla zabodovat jen a pouze na obrovských panoramatických ekranech, které přitahovaly diváky v té době možná víc než samotný film, a na ještě větší reklamě. Otřesně ledabylé papundeklové kulisy nemají nic společného ani s Egyptem ani s Římen, ale zato mají úplně všechno společné s Hollywoodem. Vstup královny Kleopatry do Říma je snad nejpompéznější papundeklová scéna v historii kina. Taylorová nehraje, pouze mluví a předvádí plejádu kostýmů a účesů, z nichž některé jsou od Kleopatry na hony vzdálené, ale velmi blízké hollywoodským divám...Film strašně upovídaný, na 240 minut v podstatě žádné akce, žádný náboj, tady, at´ jsem se snažila sebevíc, jsem se neměla čeho chytit...No more, díky! ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Taková souhra a herecký koncert jako v podání Elizabeth a Richarda se hned tak nevidí. Sice přepálená stopáž a dokonalé také ne, přesto myslim, že si dodnes při vyslovení jména Kleopatra většina lidí hned vybaví Taylorčinu tvář... a já i tu Burtonovu coby Marca Antonia. ()

elea 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jenom druhý díl. Bylo to přílš zdlouhavé plné zbytečností... Výprava byla nádherná. Taylor střídala kostýmy a účesy neuměřeně často, chtěla bych vidět někoho, kdo se bude min. 3x denně převlíkat, česat a malovat. Určitě musím pochválit jisté skutečnosti, kterým ve scénaři věnovali pozornost: často opilý Antonius nebo nahrdelník z mincí... Na tehdejší dobu to byl velkolepý a drahý film, ale bez spousty věcí by na tom byl daleko lépe. Takže druhému dílu, který mě velice zklamal, dám jenom 3*. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama