Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • USA Black Christmas (více)
Trailer 1

Studentka Reily (Imogen Poots) má po lehce traumatickém zážitku ze střetu s opačným pohlavím pifku na všechny chlapy a její spolubydlící na koleji ji v tom mohutně podporují, protože od čeho jiného jsou kámošky, že? Všechny se těší, jak si užijí vánoční svátky ve vyprázdněném univerzitním kampusu, z něhož většina studentů odjela strávit prodloužené volno s rodinami. I proto, že kvůli nevraživosti vůči opačnému pohlaví začalo být tohle sesterstvo dost nepopulární. Dokonalou idylu plnou sněhu a blikajících světel naruší série znepokojivých textových zpráv, která jim začne chodit na mobily. Následně jedna z nich zmizí a další zavraždí maskovaný útočník. Než si Reily a ostatní dívky uvědomí, že jim všem jde o život, ztratí jakoukoliv naději na únik. Mají jen dvě možnosti – pasivně čekat, než si smrt přijde i pro ně, nebo se postavit na odpor. Klíčová otázka zní, kdo proti nim vlastně stojí, a jestli můžou věřit některému z kluků, kteří jim přišli na pomoc. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (84)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nic velkého jsem neočekával, a tak jsem také nic takového nedostal. Vlastně jsem dostal jen mizerný film, který není ani strašidelný, ani tajemný, ani krvavý. Paskvil plný sexismu, rasismu, emancipace, Me Too a klevet o ničem je trapný a k smíchu. Bohužel není humorný, je směšný. Přímo k popukání je scéna, kdy se to děvčata rozhodnou chlapcům natřít! A přitom spojení černé magie se školou předvedla v dokonalém provedení Suspirie a hned dvakrát. Kdyby alespoň došlo na masomlejn, že by si člověk užil, když nic jiného, práci trikových specialistů...leč nic. Atmosféra nula, napětí nikde a o hercích škoda mluvit. Naprostá ztráta času, to už raději Černé Vánoce z roku 1974 nebo třeba Silent Night, Deadly Night (1984). ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle říkám o filmu málokdy, protože je to neuctivé a každá snaha a realizace něčeho takového jako je celovečerní film si zaslouží ocenit. Black Christmas je ale opravdu ultimátní scénaristická sračka, která jenom měla dostatek prostředků na to udělat si fajnovou propagaci a následně šupajdit do kin, kam na sebe na Vánoce nalákala stovky teenagerů. Ono to sice má pohledný kabátek v čele s Imogen Poots z vysokoškolského prostředí a plno moderních feministických přesvědčení, ale to neomlouvá nic na tom, že je to předvídatelné jak prase a ve finále zjistíte, že jste už všechno viděli v traileru od A do Z. Tam nebyla snad ani minuta, kdy bych v sobě měla kousek zájmu nebo zvědavosti. Tohle bylo vánoční utrpení. Troufám si říct, že menší sranec byly Černé Vánoce z roku 2006. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Najväčšou výhodou tohto filmu je že sme sa naňho rozhodli neísť do kina. Po úvodnom boji afroamerickej feministky proti bielemu patriarchátu a úspechu potom, ako bola socha bieleho chlapa na univerzite odstránená som o túto liberálnu sračku stratil akýkoľvek záujem, ale podarilo sa mi ho dopozerať keďže som si čas krátil na instagrame. Iba z dôvodu že odpad neudeľujem ako na bežiacom páse to má jednu hviezdičku, aj keď dôvod na ňu je tentokrát prozaický. Ušetrené eurá za vstupenku a občerstvenie a pekná vianočná pesnička. To bolo jediné v tomto filme, čo stálo zato. Ďalšie dobré komentáre ricci.s , Arsenal83 a Pajkenzi. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Imbecilní vánoční čas, ve kterém se produkující Jason Blum přežral dobrot, zalil to navrch punčem a už nestačil tenhle hororový kousek překontrolovat, než jej poslal do kin. A do kin přišlo něco zcela nevídaného, co vyhlíží extrémně lacině a nechtěně směšně, když přijde na hororovou složku. Na studentské koleji se vyskytuje neskutečná parta hereckých motovidel, kterou vede zkušená Imogen Poots, co je na studentku už poněkud věkově přestárlá, je jí ve skutečnosti 30 let, a mladistvý vzhled dohání tím, že je dokonale ohyzdná, tedy minimum líčidel a zástřih, jak když jde ráno na popravu a mají jí setnout hlavu. Mezi jejími kamarádkami se najde pár slibných ksichtíků (Lily Donoghue, Brittany O´Grady, Madeleine Adams), vesměs se ale jedná o málo známé kolegyně. A tahle dívčí parta neboli sesterstvo kravek zůstane o vánočních prázdninách na kampusu, to chci vidět studenty, co tráví vánoční svátky na koleji, a tím na sebe nalákají maskované individuum v pršiplášti a kápi, načež po pár podprůměrně inscenovaných zabití mimo záběr divák nabere dojmu, že se jedná o slasher. Ovšem záhy je vše úplně jinak, koncept slasheru nabere zcela nový směr a naprosto stupidní. Počne se rýsovat neadekvátní feminizující výtok. Výsledná pointa je taková, že se ukáže, že na koleji také přebývají stvoření s varlaty a pyji, přičemž jeden takový nemravný pyj způsobil před časem trauma hlavní hrdince. A ta je ve svém poševním rozladění vydatně podporována svými vrstevnicemi. A ke všemu se studentíci s pyji poněkud obsedantně upnuli na dávného zakladatele univerzitních prostor, čímž vás nechci o to nejhorší, co z filmu vyleze, připravit neohleduplným spoilerováním, ovšem spolehlivě se nad rozuzlením zasmějete. A světě div se, druhá polovina, jakkoliv je legračně natočená, je paradoxně tím nejúchvatnějším na celém tomhle rafinovaně blbém počinu. Film nabere tempo, které už nepoleví, ovšem na místech, která měla být napínavá a vážně míněná, nastupuje mizerná řemeslná realizace. Režisérka Sophia Takal si osvojila amatérské zpracování většiny hororové přísady. Její předchozí režijní počin nepůsobil takhle trapně. Jisté je, že tahle dáma by už neměla točit pro kina, v zásadě je špatnou režisérkou. Blume, dej jí padáka. A třeba někdo ocení jisté náznaky originality a neokoukanost hereckého osazenstva, načež uděluji průměrné hodnocení. 5/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

1* hororu dávam fakt málokedy, ale toto bolo ozaj otrasné. Tak nesympatické postavy som už dlho nevidel. Neveril som, že niekto všetky tie kecy o tom, že ženy sú dokonalé/bezchybné a muži ich chcú len znásilňovať, myslí vážne, ale ak myslí, je to psychopat, veď takto paušalizovať spoločnosť mi pripadá zvrátené a nenormálne. Fakt by som ľudstvo nedelil na mužov a ženy, ale na idiotov a normálnych. Ale ak aj tieto reči necháme bokom, stále nám zostane k dispozícii nejde o to, že zbytočný remake, ale ide proste o to, že mizerný film (a ešte slabší horor/slasher/home invasion). Vrah je absolútne neschopný, dáva hrdinkám nepochopiteľné náskoky a keď sa dozvieme finálny twist (ktorý som nečakal, ale ktorý zároveň nič v konečnom efekte nevylepšil, skôr naopak), tak si budeme klepkať na čelo, lebo nepochopíme, prečo sa teda diali také komplikované veci, keď sa to všetko dalo zbúchať za pár sekúnd bez naháňačiek po dome a následne po meste a iných inštitúciách. Okrem toho scenár obsahuje rôzne perly, ako že baba si ako hlavnú zbraň proti zabijakovi vybaveného lukom berie UMELOHMOTNÝ ručný odhŕňač snehu, mobily VŠETKÝM pri prvej príležitosti vypadávajú z rúk, polícia samozrejme nechodí (radšej pošle súkromného sekuriťáka a následne sa už nezaujíma o to, ako dopadol) a vlastne som celkom zvedavý, ako to hrdinky na konci celé vysvetlili, lebo hádam vtedy už polícia prišla. Mimochodom hlavná hrdinka, tak to je fakt samostatná kapitola. Mal som toho po krk už po šiestich minútach. Ako horor to nefunguje prakticky vôbec, kasting za štyri mínus a prekvapivo o ničom je aj vianočná atmosféra a výprava. Finálna akčná scéna, to to snáď nebola už ani paródia. Priemerný remake z roku 2006 bol oproti tomuto perla. Chudák Cary Elwes (nemyslel som, že toto niekedy v živote poviem). ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • V úvodnej scéne sa na stole na chvíľku objaví soška jednorožca. Podobne tomu bolo aj v zvyšných dvoch filmoch tejto série. (beso74)
  • Film mal mať pôvodne natáčať s ratingom R (mládeží do 16 rokov prístupný len v sprievode rodičov), avšak po negatívnych reakciách skúšobného publika bol film prestrihaný na verziu s ratingom PG-13. (beso74)
  • Film se natáčel na Novém Zélandu. (ČSFD)

Reklama

Reklama