Reklama

Reklama

Spider-Man: Bez domova

  • USA Spider-Man: No Way Home (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vůbec poprvé ve filmové historii je odhalena totožnost Spider-Mana a náš dobrý soused již nedokáže oddělit svou zodpovědnost superhrdiny od běžného života, čímž se jeho nebližší ocitnou ve velkém nebezpečí. Spider-Man požádá Doctora Strange, aby mu pomohl jeho tajemství obnovit. Kouzlo však způsobí v realitě obrovskou trhlinu, jíž do světa proniknou ti nejmocnější zloduši, kteří kdy bojovali se Spider-Manem v paralelním světě. Peter tak musí překonat svou doposud největší výzvu, která navždy změní nejen jeho budoucnost, ale i budoucnost paralelních světů. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 003)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce nadhodnocených filmů posledních let, jemuž se v tomto ohledu mohou rovnat snad jen Joker a Bohemian Rhapsody, možná nepostrádá pěknou myšlenku o tíži superhrdinského údělu a jeho dopadu na rodinný či milostný život, ale jinak je to neskutečná a za vlasy přitažená nuda. Jeden velký umělohmotný fanservice, který přivádí staré oblíbené postavy z jiných filmových světů v dětinské zápletce, která sice jakžtakž pasuje na vývoj Peterova charakteru, ale většinou jen dělá z jindy normálních postav blbce a s navrátilci nakládá, jako kdyby se ocitli ve skeči v Saturday Night Live. Skvělá scéna v zrcadlové dimenzi, zpočátku nepředvídatelné vedení pozornosti a pár hřejivých momentů pro fanatické fanoušky (nikomu jinému se to snad opravdu líbit nemůže) nevykoupí absenci dospělejšího humoru a jakékoli emocionální uvěřitelnosti - kromě Petera, jenž však opakovaně jedná v rozporu s tím, jak by se měl ochránce naší planety a dimenze chovat (a až neskutečně imbecilní Strange, jehož snad Cumberbatch tentokrát zahrál jen on-line z dovolené, tomu nasazuje korunu), jsou všechny postavy ploché a nezajímavé. A trpí tím i vztah Parkera s MJ, dílem ale i kvůli pokračující herecké nepřesvědčivosti Zendayay, která se umí jen tvářit ironicky s různými jemnými obměnami. Kdyby to bylo jen zábavné a plné oku lahodících atrakcí, tak hodím všechny tyhle ‘maličkosti’ nějak za hlavu, ale ani to ne.. Svět MCU mi tu poprvé začal připadat fakt hloupý a nelogický a úplně mě vytáčí, že film s takto podlézavým konceptem finančně dominuje v době, kdy skutečně inspirativní a přínosné tituly od režisérských pardálů v kinech paběrkují. Dal bych i 2*, ale to by asi nebylo úplně fér vzhledem k některým ještě horším marvelovkám, kterým jsem ty 3* dal - i když ty byly aspoň vtipnější a svižnější. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Najlepší zo všetkých Spider-manov ? Určite. Každý diel s Hollandom mi príde vždy o kúsok lepší a zavŕšenie trilógie, nemohlo byť lepšie. Chvíľku som váhal, či dať s odretými ušami aj tu piatu, ale ktorému Spider-manov dať najvyššie hodnotenie, ak nie tomuto. Trošku je škoda, že nám ukážky prezradili veľa, ale zážitok je to stále ohromný. Odložím chválu bokom a nechám si ju na neskôr. Páčilo, že No Way Home pokračuje presne tam, kde skončila po-titulková scéna s dvojky. Príbeh nebol zlý, ale nestrhol ma a ani nevyrazil dych. A ak si odmyslíte všetky tie známe postavy, je to len priemerná Marvelovka, kde najlepšie časti, sú tie z iných sérii. Tiež mi príde trošku diskutabilne aký bezradný je Doctor Strange. No ak nad tým moc nepremýšľate a necháte sa unášať postavami, ktoré všetci (alebo väčšina) dobre poznáme je to super. Tretí Spider-Man (alebo ôsmy) ponuka neuveriteľne veľké množstvo fan servisu a samozrejme hromadu odkazov na všetky možné filmové, ale aj nefilmové série. Kto nevidel, ďalej len na vlastné riziko, nasledujú spoileri. Zo série Avegers nechýba Wong a Doctor Strange, ktorý tu hra výraznú rolu. S trilógie Spider-Man od Sama Raimiho sa dostaví Green Goblin (Dafoe), Doctor Octopus (Molina), Sandman (Church) a samozrejme aj Spider-Man (Maguire), či novinár J.Johan James (Simmons) ako nám už záver dvojky naznačil. Zo série Amazing Spider-Man sa vracia Electro (Foxxx), Lizard (Ifans) a samozrejme ďalší Spider-Man (Garfield). No as nefilmovej série ako som spomínal vyššie, sa dostaví právnik Matt Murdock alias Daredevila (Cox). Je skutočne obdivuhodne, že sa zišla takáto zostava s pôvodnými hercami a myslím si, že každý plne chápe, prečo niekto pri tom prežíval orgazmus. Mňa osobne to potešilo, na Raimiho Spider-manovi som vyrastal a metal pavučiny po dome a tak návrat starych známych tvári, som veľmi rád privítal. Režisér Jon Watts ponuka svoj štandard, takže vizuálne aj akčne je znova na čo pozerať a taktiež sa je aj na čom zasmiať. Priznám sa, že pre plne hodnotenie som sa nerozhodol na základe comebacku starých známych, ale upútal ma záver filmu, ktorý neskončil tak úplne happy endom. No potešili ma samozrejme aj postavy a Willem Dafoe znova predvádza, že je najlepší Spider-manov záporák. Veľké plus je znova výborná hudba. Michael Giacchino ponuka podobné tony ako v predošlých dieloch, no tu je jeho hudba obohatené o choráli a to dáva scénam trošku bombastickejší rozmer. Zhrnuté a podčiarknuté. Príbehom nie až tak strhujúce, ale návrat starých postav upúta až do konca a nie jedného fanúšika zahrajú pri srdci. P.S.: za titulkami je jedna scéna a jeden trailer (na pokračovanie). Obľúbený soundtrack:  Exit Through the Lobby, Forget Me Knots, Peter Parker Picked a Perilously Precarious Profession, Arachnoverture. 90% - 5* ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Spider Man všech Spider Manů! Na Infinity War to ani zdaleka nemá, ta je pravděpodobně nepřekonatelná, ale i tak se jedná stále o velice kvalitní počin. Řemeslně téměř bezchybně provedené a to zejména z hlediska akčních scén a důmyslně spředeného příběhu. Další skvělá věc byla výskyt všech důležitých postav, které se kdy ve filmech o pavoučích mužích objevili a dále povedené komediální prvky, jež celý film provází. Jakožto největší slabinu musím dílu vyčíst finální wannabe dojemnou záležitost, která mne teda nechala chladným. Velice dlouhá scéna, skoro až zavánějící cringem, ve které se Peter s každým zvlášť loučí a následně opětovně shledává. No, závěr bez pochyb postrádal míru účinnosti, kterou si tvůrci malovali. Stále jsem však velice spokojen 82%. PS: neškodilo by ještě trochu prostříhat. Zkrátit tak o 15-30 minut. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„To jsou mí přátelé. Tohle je Peter Parker a tohle Peter Parker.“ Je fajn, že producenti výhradně důvěřovali postupně Samu Raimimu, Marcu Webbovi a Jonu Wattsovi. Každý pojal tohohle legendárního kamaráda ze sousedství po svém, každý zaujal něčím jiným. Verze s Tobeym začala klasickým pavoučím kousnutím, bulením nad smrtí strýčka a balením zrzky Mary Jane, tým okolo Andrewa zase vsadil na vtipnější a romantičtější notu a celkově se víc blížil mladšímu publiku a verze s Tomem skočila rovnýma nohama do rozjetého vlaku a tvůrci umně využili vydatného marvelovského filmového světa. Jenže ve dvojce (Far from Home) to byl zase utahaný digi-bordel pro náctileté, což trojka naštěstí neopakovala, ale v první třetině se rozhodně na plyn nešlape. Vycházíme z toho, čeho se pavoučí hrdina nejvíce obával: prozrazení pravé identity. Když se jeho nový problém začne dotýkat i jeho nejbližších, má mu Doctor Strange pomoci uvést věci do pořádku. Jenže se to celé krapet zvrtne a do děje (do této verze reality) vtrhnou dřívější padouši. A přiznejme si, trochu to skřípe. Jakmile ale dojde na setkání se „starými přáteli“, začne se blýskat na lepší časy. Vím, že se tohle mezi všemi těmi nadšenými ohlasy okolo nesluší psát, ale já pořád vnímám tyhle comicsové výplachy jako čisté spotřební zboží bez hlubší invence. A na tom se v mých očích asi nic nezmění. Tři až čtyři hvězdy. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na ty marvelácký velkofilmy je vypsaná nějaká norma? Přeskočíme hype a otupělý chvalozpěvy, který se v době premiéry ozývaly ze všech stran a řekneme si pár věcí: film trvá dvě a půl hodiny, přičemž svou zápletku by vměstnal do devadesáti minut. Jsou tu minimálně tři DLOUHÝ, melodramaticky osudový scény a všechny tři jsou trapný (čti: postavy se slzičkama v očích omílaj ty nejohranější a nejpatetičtější klišé, přičemž jim k tomu vrže nikterak vyčuhující Giacchinův soundtrack). Přidaná hodnota, simulovaná linkou o mediálním obrazu superhrdiny a odhalování jeho identity byla líp zpracovaná snad i v nevážným Kick-Ass. Ústřední zápletka a motivace postav - napsalo pětiletý dítě, ale budiž, tady klidně debilitu omluvme oblíbenou berličkou "je to podle komiksu o superhrdinech". Teď to nejpodstatnější: interakce s univerzy ostatních Spidermanů. Občas to funguje. Pár dobrých fórů, pár dobrých odkazů na scény z potrefených filmů, náznaky zajímavých kolizí tam, kde se univerza odlišujou. Za dvě a půl hodiny toho ale mohlo bejt trochu víc. Dialogy trpí vatou a akční scény ničím nepřekvapí (nutno dodat, že tvůrci místy sklouzávají do vod onanistický exhibice). Kdybych byl větší svině, řekl bych, že nejlepší z celýho filmu je trailer na dvojku Doctora Strange, což je samozřejmě dost smutný. Vůbec nejsmutnější je ovšem fatální promrhání obřího potenciálu námětu - a to nejen pro všeobecnou popkulturní prču kolem multiverza, ale i ohledně "léčby" záporáků, jejichž povahy a osudy známe z jiných filmů. Z tohohle se dalo vytřískat tolik zvratů a nevyzpytatelnosti! Bohužel, když máte ve finále dementní scénář a vy ho schválíte, zbyde vám slzopudná tuctovka pro dospívající s nezbytnou digitální přesdržkovanou na konci. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (159)

  • Andrew Garfield prozradil, že fotka známého memu vznikla ještě před první klapkou. „Já a Tobey jsme přišli na plac, dali nám kostýmy a řekli: ‚Rychle, uděláme meme.‘ Všechno bylo ještě před natáčením. Stáli jsme tam a jen nám řekli, aby jsme ukazovali jeden na druhého.“ (griph)
  • Muž (Darnell Appling) kříčící: „MJ we love you! Are you gonna have his spider-babies?“ je dlouhodobým asistentem Zendayi. (Kubaaa97)

Související novinky

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

03.03.2024

Před dvěma lety se i měsíce po premiéře kina stále bortila pod nápory nadšených fanoušků, kteří dotlačili tři pavoučí hrdiny k obřím tržbám ve filmu Spider-Man: Bez domova. Právě tento film ukázal,… (více)

Ani Strážci galaxie nepřekonali Super Maria

Ani Strážci galaxie nepřekonali Super Maria

07.05.2023

Čtvrtá, ani začátek páté fáze marvelovského univerza mírně řečeno nenadchla, od vyvrcholení trilogie Strážců Galaxie, které na plátna dorazilo ve čtvrtek, se nicméně očekávaly velké věci. A film,… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Marvel zpomaluje kadenci obsahu

Marvel zpomaluje kadenci obsahu

16.02.2023

Všude kam se podíváte, najdete momentálně na stranu marvelovek jenom samou kritiku. V tuhle chvíli není pochyb o tom, že slavná komiksová franšíza zažívá krizi způsobenou záplavou nových filmů a… (více)

Reklama

Reklama