Richard DonnerScénář:
David SeltzerKamera:
Gilbert TaylorHudba:
Jerry GoldsmithHrají:
Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Billie Whitelaw, Harvey Stephens, Patrick Troughton, Martin Benson, John Stride, Freda Dowie (více)Obsahy(1)
Americký politik Thorn adoptuje za velice zvláštních okolností malého chlapce. Má jméno Damien a dějí se kolem něj záhadné věci. Při jedné jeho návštěvě zoologické zahrady propadnou zvířata nevysvětlitelnému záchvatu agresivity a množí se i smrtelné nehody v blízkosti rodiny Thornových - pokaždé v souvislosti s malým Damienem. Thorn si to začíná uvědomovat a v zoufalství vyhledá kněze, který mu objasní příčinu - jeho adoptivní syn je vtělením samotného Satana... (oficiální text distributora)
Nemůžu než se připojit ke kladným hodnocením svých bratří ve zbrani... Omen opravdu je jeden z nejlepších hororů všech dob. A asi nejděsivější, který jsem měl možnost vidět. Děsivé je všechno od herců-přisluhovačů, přes temnou sílu provázející mladého antikrista Damiena, až po zřejmě nejpříšernější hudbu jaká kdy ve filmu zazněla, a která se stala jedním z vrcholných opusů Jerryho Goldsmithe. Sbory zpívající věci typu Versus Christi, Ave Satani, doprovázející efektní smrt každé nepohodlné osoby, vám na klidu rozhodně nepřidají. A po zhlédnutí tohoto filmu už vám práce fotografa určitě nepřijde tak pohodová jako dříve... Po několika opakováních stále stejně vybuzených 100%. ()
Podobně jako Rosemary má děťátko, také The Omen lze z velké části sledovat jako nadpřirozený horor i jako drsný thriller, v němž se vlastně nestane nic logikou (a fyzikou) nevysvětlitelného. S odstupem času už zápletka koketující s příchodem antikrista není tak mrazivá a pomalu vyprávěný film drží naši pozornost - podobně jako později například všechny Nezvratné osudy - hlavně očekáváním toho, jak bude vypadat další brutální "nehoda". Oproti dnešním gore filmům jde však stále o seriózní áčkovou produkci zejména díky nápaditému vyzobávání motivů z Knihy zjevení, díky nečekaně nekompromisnímu finále a díky hudbě, která musela LaVeye přivádět do rauše. 75% Zajímavé komentáře: A_FISH, Falcor, Teya, gudaulin ()
Filmařsky bravurně zvládnuté dílo, podkreslené neméně bravurní hudbou, no děj je na můj vkus zpočátku dost zdlouhavý, což se však s přibývajícími minutami mění a poslední půlhodinka (respektive od návštěvy hřbitova) je již bezesporu pětihvězdičkovou záležitostí. Jeden z nejvyrovnanějších hororů co jsem viděl, kdy ani jedna složka (režie, hudba, herci, scénář) za ostatními znatelně nezaostává. Horror movie of the year ()
Jeden z nejlepších hororů všech dob. I v dnešní "hororové" době dokáže u většiny diváků vyvolat tíživý pocit a přimět je ke strachu. Velmi dobře napsaný scénář dává příležitost vyniknout zejména výbornému herectví Gregory Pecka, který svými schopnostmi dokáže i tak "brakový" žánr, jakým horor bezesporu je, povýšit na filmové umění. ()
Zručně napsaný děj, ve kterém jsou velmi efektní formou objasněny základní pojmy satanismu, neztratil ani po letech nic ze své chytlavosti. Gradace napětí stoupá s téměř „schodovitou“ přesností a spěje až ke konci, na němž by se měla závěrečná patnáctiminutovka vyučovat, protože já sám jsem chvílemi zapomínal dýchat. Zajímavá výprava ve stylu chladných velkolepých budov, které skýtá jak samotný dům velvyslance, tak i mnoho kostelů, po kterých se prochází nejistě pátrající Gregory Peck, kterého je radost sledovat a spolu s ním si prožívat téměř až nezdravé emoční vypětí, ke kterému nemalou měrou přispěla i hudba Jerryho Goldsmithe. Dle mého je Omen nejzdařilejší kousek svého subžánru. Přesto dávám „jenom“ čtyři hvězdičky, protože horory se satanskou tematikou mi nikdy řádně nepřirostli k srdci. ()
Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation

- Richard Donner se rozhodl, že Harvey Stephens (Damien) si musí své vlasy obarvit na černo (je přírodní blonďák). Teprve potom mu přišel dost ďábelský. (Chatterer)
- Film bol zakázaný na Novom Zélande. (Paldiny)
- Producenta filmu Harveyho Bernharda málem zasáhl blesk při návštěvě Říma. (Specs)