Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, dobré výkony herců, ale přímo ta katastrofa tady ještě chodí v plenkách. V tom je lepší Letiště 1975. Pokud vás zajímá dále, celkem dobrý film je i Aféra Concorde (1979), je ale víc krimi. Raději vynechte Letiště '77 (nevýrazní herci, namísto napětí je spíše jen hysterický), a z Concorde - Letiště 1979, budete spíš zklamaný, je hodně odfláknutý. 4/5 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že mě tohle drama dostane trochu víc, ale spíše mě překvapilo, jak moc prostoru je tu věnováno postavám, které nejsou vždy až tak zajímavé. Snímku se ale musí nechat, že i po těch letech máte z některých scén skutečně dechberoucí pocit, jako kdyby se to skutečně dělo, jako kdybyste seděli v tom letadle. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Ani po 50 letech od vzniku tohoto filmu podle legendární knižní předlohy Arthura Haileyho neztratil tento film skoro nic ze své působivosti. Hvězdné herecké obsazení, vykreslení lidských osudů a napínavý příběh posádek letadla i letiště. Nepřehlédnutelná a nezapomenutelná je černá pasažérka v podání Helen Hayes, která za svojí boží kreaci originální černé pasažérky dostala oprávněně Oscara. Tak mne napadlo jak by si tahle hodně originální babka v nové "protiteroristické" době poradila se současnými bezpečnostními opatřeními. Možná i s těmi, vždy je přítomen lidský faktor. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se nějakou administrativní chybou stanu ředitelem významného mezinárodního letiště, tak jsem si zcela jist, že mou pravou rukou bude dvojnice schopné slečny Livingstonové, všechny letušky budou vypadat jako úchvatně fackující Gwen a údržbu mi na ploše budou zajišťovat minimálně tři naklonovaní Joeové Patroniové. Jen tak to může fungovat a já budu moci zdravit správní radu zdviženým prostředníčkem. Dosud však ředitelem letiště nejsem a tak mi nezbývá než uznat, že se mi líbilo v kanceláří, na letištní ploše i v letadle a to je co říct, protože já si za letu musím nejméně dvakrát otevřít okénko a jednou vyjít hlavním vchodem na čerstvý vzduch. To platí zejména v letadle Global 2, ve kterém se hromadně kouří a každý si do něj může donést svou vlastní výbušninu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl a jako obvykle nejlepší z celé trilogie. Poměrně jednoduchý děj příjemně vyveden a komplikován nejen špatným počasím, ale i lidmi. Film působí velmi příjemně a atmosférou přesně vystihuje vytíženost a nervozitu letiště plného cestujících, zapadlého letadla na rampě, letadla ve vzduchu se sebevrahem a jednou starou ženou, která je trnem v oku všech aerolinek. Rozhodně stojí za podívání, protože vám nejen přiblíží svět letiště, ale také vás možná přivede ke své skvělé předloze. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Hoci Dean Martin stvárňoval pilota, sám mal strach z lietania a na nakrúcanie do Minneapolisu pricestoval vlakom. (Arsenal83)
  • Poslední film Jessie Royce Landisové, Van Heflina i Thomasa Browne Henryho. (džanik)
  • Len druhý film histórie, ktorý vtedy v pokladniach zarobil cez 100 miliónov dolárov. Prvým bol Love Story (1970). (Arsenal83)

Reklama

Reklama