Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

Babous 

všechny recenze uživatele

Telenovela v kostýmech. A ty zamlžené flashbacky do minulosti... U těch jsem vážně nevěděl, zda se smát, nebo brečet. Vadily mi zbytečně rychlé změny scén, ač se v podstatě nic nestalo. Ale body za neokoukané herce (Robert Urban coby mladý bohém je vynikající, evidentně si to užíval) a pár hlášek ("Pical jsem ji zezadu jako Karel Hynek Mácha."). ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Žel jsem trochu v rozpacích jak hodnotit cukrové balení První republiky, jenž působí mírně řečeno drobátko barvotiskově, že bych se u toho tetelil blahem, tak takhle tedy ne, ale i přes tuto vadu na kráse se na to dívám s jistým uspokojením. Protože mám rád tehdejší historickou realitu První republiky. Zpracování skvělé látky, tak i trochu detektivní zápletky seriálu mohlo být v lecčems určitě lepší, třeba v evokaci dobové atmosféry. K tomu snad dodám jen, že seriál je koncipován jako oddechový pořad přístupný pro běžného diváka a netváří se nijak zvlášť světoborně. Prostě jednoduché seriálové schéma bez velkých myšlenek. Na druhé straně je vidět, že výprava a dekorace je podřízená finančním možnostem tvůrců. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný seriál jen naznačuje své možnosti a posléze kvalitou padá na nesmyslné duchařské zápletce a ulpívání na rodinném mikrokosmu. Samoúčelně a retardačně působí i sama kriminální zápletka; její založení i rozplétání jsou okaté a scénáristicky až fatálně nezralé. Mnohé o kvalitě naznačuje i samoúčelné kochání se "zlatými scénkami" z kabaretů a pohostinských podniků pro tzv. lepší společnost. Bolí z toho hlava. O to méně je tam skutečného děje a skutečné prvorepublikové atmosféry prvních měsíců republiky. Škoda zmařené příležitosti. ()

sallyann

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu ještě hodnotit hvězdami nebudu, protože se mi to zdá ukvapené, předčasné a nefér. Pokud jde o exteriéry, interiéry a hudbu, vše je kvalitní. Chybu spatřuji v soudobé mluvě, tykání rodičů a dětí. Ale na druhou stranu nechápu, že se najednou objevilo v národě tolik znalců historie - echm, echm. :D ()

S.Quentin QUALE odpad!

všechny recenze uživatele

Tak si sedím nezvykle v pátek večer doma, skončí hokej, hle, První republika běží! Kdosi mi říkal, že je to dobrý, zkusím štěstí, říkám si. No, po dvaceti minutách jsem celej naměkko, takže abych se vyhnul stádiu mimo vědomí, odcházím si radši huntovat játra do nějaké té nalívárny, protože s programem čt1 bych to měl do rána za sebou. Na chlastu vydržím aspoň nějakej ten týden...omfg, čt1, za co? Odpad! ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Tvůrci od samého začátku vyžadovali, aby slovenský herec Ján Koleník mluvil svým hlasem a nebyl dabován. Češtinu jej naučila herečka, dabérka a foniatrička Jana Postlerová. (funhouse)

Reklama

Reklama