Reklama

Reklama

Jedna noc

(seriál)
  • USA The Night Of (více)
Trailer 1
USA, 2016, 8 h 48 min (Minutáž: 57–96 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Riz Ahmed, John Turturro, Bill Camp, Michael Kenneth Williams, Jeannie Berlin, Payman Maadi, Amara Karan, Poorna Jagannathan, Paul Sparks, Afton Williamson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Osmidílná minisérie Jedna noc od tvůrců Stevena Zailliana a Richarda Price podrobně zkoumá složité okolnosti fiktivního případu jedné newyorské vraždy. Příběh sleduje studenta Naze Khana, roztomilého podivína, který dostane od basketbalového hráče, jemuž pomáhá s učením, pozvánku na večírek v newyorském Lower East Side. Když jeho odvoz na poslední chvíli krachne, Naz si bez dovolení vezme otcův taxík a vyrazí ze svého domova v queenském Jackson Heights na Manhattan. Když cestou do taxíku nastoupí nádherná mladá žena a požádá ho o svezení, Nazovy plány rázem vezmou za své a rozjíždí se osudová noc. Naz je později obviněn ze zločinu, který podle svých slov nespáchal, a na vlastní kůži zakouší dezorganizaci a manipulaci v právním systému. Tíživá situace, do které se dostal, je ještě umocněná jeho vzhledem a statusem potomka pákistánských přistěhovalců. (HBO Europe)

(více)

Recenze (289)

verbal 

všechny recenze uživatele

Když zhulený pakistánský cigoš opíchá v rozkroku veselou zoofilní Ňujorčanku, co se v rámci interanimálního svrbění neštítí nechat si vykropit Mekku zkurvenou hadrovou hlavou a zaparkovat zakrslý Boeing přímo doprostřed svého pentagonu, může z toho být další šaría romance o ponižování vyrachtaných kravek nebo, jako v tomto případě, naprosto kulantní, precizně napsaný a dramaturgicky dokonalý seroš, rovnoměrně rozprostřený mezi strhující napínač, vězeňské a soudní drama. Holka je totiž ráno kapku od krve, tak trochu nedýchá, a není zcela jasné, čím ji ten čmoud ve skutečnosti opíchal, a co do ní tak vášnivě dvaadvacetkrát za sebou vlastně vrazil. Inu, připouštět islámem vypláchlé mentální retardéry holt není pro našinkyni vždycky ta nejlepší cesta, jak léčit akutní anginu clitoris. A tak justiční mašinérie roztočí svá soukolí a vy jen osm dílu s potěšením zjišťujete, že výborní scénáristé a skvělí režiséři naštěstí ještě nevymřeli. A také herci. Můj milovaný Chesus Kvintána zahrál ekzematická chodidla tak naturalisticky a nechutně, že mi z toho během chvilky v hubě zplesnivěla večeře, a ještě hodinu po skončení mě svěděly nárty. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Až nebudete mít do čeho píchnout, dejte si Jednu noc. Je to jak zjevení. Nic z dosud viděného mi to nepřipomíná a dežaví je přitom moje prokletí. Co dřív vynést na piedestal? Třeba tu spoustu pozoruhodných hereckých týpků, kdy si říkáte, kde doteď byli zahrabaní a glória, že si někdo dal tu práci je najít, jsou úžasní, nicméně John Torturro tady válcuje všechny a všechno. Co dál? Scénář, režie, kamera, střih. Jedna harmonie. Bez otravných klišé a pokusů oblbovat novátorskými kousky pro elitu. Naopak geniální je Jedna noc ve své čistotě a jednoduchosti, v odkrývání základních lidských věcí a staví kamínek po kamínku z jemných detalů, které se díl za dílem ukazují tím nejpodstatnějším, a v tom, že se rozehrané kostry figur obalují masem a krví a zakusují do diváka svou životností. Před posledním dílem nevěříte, že se vše stihne završit a věřte, že ano a ještě víc a vy koukáte a chcete štípnout, jestli se vám to jenom nezdálo. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že může být sledování soudního systému v akci během krátkého časového úseku tak napínavé. Když to ale vezme do ruky někdo tak schopný jako Steven Zaillian, není se čemu divit, že vznikl tak úžasný kousek s tísnivou atmosférou, který vás během těch osmi dílů totálně pohltí a semele. Turturrova právnického losera je až bolestné sledovat, talentovaný Riz Ahmed se spolehl na svůj přirozený projev nevinného vyjukaného mladíka, a Bill Camp se přesvědičvě zhostil detektiva, který chce hlavně rychle uzavřít případ a jít na zasloužený odpočinek. Z filmařského hlediska je The Night Of vyložená slast a už v průběhu jsem litovala, že jde jen o minisérii. Na tohle bych se dokázala dívat donekonečna. (100%) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Takhle se dámy a pánové pracuje s divákem, jeho sociálním vnímáním, podvědomím i zapojením do děje. Všechno tady jede na 100% . Kamera odvádí mistrovskou práci, všimej si záběru dvou osob bez dialogů, pořád je v tom vývoj děje aniž by padlo slovo. Samozřejmě herci to jsou samý jedničky, ale i scénář je prostě vidět, že charachter postav nevznikal za jeden večer u láhve wisoura, tohle všechno + uvodní hudba a title spělo k jedinýmu, k pěti ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze světa HBO vyšel na povrch další skvělý seriál. Seriál, který nabízí zajímavý příběh kluka, kterému se během jedné noci otočil svět vzhůru nohama. Jenže měl to štěstí, že potkal pár lidí, kteří mají snahu s jeho životem něco udělat. A tito lidé předvádí naprosto perfektní herecké výkony, včetně toho kluka. Riz Ahmed totiž předvedl vzorovou přeměnu postavy od skromného a stydlivého pákistánského hocha po drsňáka mukla, kterej se nebojí ani toho nejčernějšího negra. Výbornou postavu ale má i John Turturro, který se předváděl nejenom v hlavní dějové lince, ale stejně tak se mi hrozně líbila ta boční s tou smutnou a nešťastnou kočkou. A takhle komplexně se seriál táhne i s policejním vyšetřovatelem, nadějnou právničkou, ale i tou druhou právničkou obhajující stát. Tenhle seriál totiž zasáhne diváka svojí upřímností, obyčejností, obrovskou realističností, lidskostí a hlavně položí otázku, jakou cenu má život a jak stačí málo, aby ho kdokoliv z nás začal vnímat úplně jinak, než ho za dosavadní život vnímal. Úžasný seriál a přesto, že je ze soudního prostředí, nenudil jsem se ani minutu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vinen nade vší pochybnost? Co se s vámi ale může stát v mezidobí, než jsou pochybnosti připuštěny / zažehnány? Tísnivá až dusivá atmosféra seriálu, který si všímá „slepých míst“ justice, patří k zážitkům roku. Jedna noc není jen působivým dramatem o prudkém životním zlomu a jedné osobní proměně, je to i procedurální pohled na to, jak represe dokáže ve zdánlivě pokojné lidské bytosti probudit instinkty predátora. Seriál, v němž jsou všichni tak trochu vězni ve světě, který trpí neléčitelným ekzémem. A osvobozující výkon Johna Turturra. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pohled insidera. Procedurální drama maskované mimikry temné kriminálky. Zločin a následující peripetie v podobě zadržení, vazby, vyšetřování a soudního procesu na vlastní kůži. Přísně realistické a popisné vyprávění. Skvělí herci v čele s Coenovic oblíbencem Johnem Turturrem. Vysoký standart zavedené značky HBO. Opravdový seriálová zážitek! Série 1: 90% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zase jedna top kvalita od HBO. The Night Of mě chytla a nepustila. Chtěl jsem vědět, jak to skončí, i když jsem věděl, že to nebude nic optimistického. Úsporný styl tomu velice seděl a trochu mi to připomínalo takový právnicko-vězeňský The Wire. S tím to má totiž společnou jednu věc a to výstižný popis systémového kolečka, které vás čeká, pokud v Americe spácháte trestný čin. Nikdo to s vámi nemyslí dobře úplně od srdce, všichni lžou a i když se dejme tomu dostanete ven, rozhodně nebudete ten samý člověk. Herecky velice na výši. Riz Ahmed prodal ve svejch obřích kukadlech vyjukanost i nasranost a John Turturro, s plesnivejma nohama je správná figurka, kterou prostě nemůžete nemít rádi. Za mě absolutorium. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZABIL JSTE JI?“ … „JÁ NEVÍM....“... /// Tak já teda (taky) nevím… Celkem nuda (no dobře, takže teda vím…). Nazi se dostane do prekérky a všechno to má jedinej cíl – vyprávět P O M A L U. Samozřejmě ho i vosvobodit, ale to tempo… J. Turturro s vizáží bezdomovce (s krásným ekzémem – to musíš vidět!) se (pomalu) snaží…, pak jsou tady zákony vězení, ve kterým náš blbeček (soráč, ale nevím, co by na něm mělo bejt sympatickýho…) přežívá díky… (neřeknu). Vzruch může (a zřejmě má!) přinýst soudní proces. Zabírá skoro 2 díly, ale nic strhujícího jsem neviděl. Mix všeho od krimi, přes věznici po soudní drama, ve kterým je pár světlejch míst, ale většinu už jsme (a líp!) viděli jinde. Možná tak série o třech dějstvích, ale vosum hodin? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Pakistánec obviněnej z vraždy. 2.) Zdrhl jsem z místa činu s vražedným důkazem. Chystám se tvrdit, že su nevinnej. 3.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Pravda je vedlejší, nezáleží na tom, co jsi udělal, pouze na tom, co ti prokážou. The Night Of je další seriálovej antiexém, kterej si ordinuju se zatraceně velkým zpožděním. Po třech dílech jsem nadšen nejen smyslem pro detail, ale také perfektní prací s kamerou a parádními hereckými výkony, jestli to bude pokračovat, pak si HBO vůbec nemusí dělat starosti s nějakou absencí True Detective. Tohle tu mezeru bohatě zaplňuje. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Cením vysoko. Krimi série to byla podnětná, temná, přehledná, skvělá a poutavá herecky (Turturro/ Ahmed/ Williams), s nezaměnitelným New Yorkem. Nejen že jde o zajímavý pohled na celý detektivně-soudní proces, vinu-nevinu-nezájem, přičemž tajemství zůstává až do konce, také tu je skvělé okénko do dění ve vězení a s tím spojený vývoj hlavní postavy, "MuslimLivesMatter" podpráh a krásná romantická vložka v úvodu. Ve druhé polovině ve mně napětí malinko zakolísalo, ale nic to nemění na tom, že jsem žral každý díl hned v den jeho uvedení - což se mi dlouho nestalo. 85% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech dílech trvám na pětce a budu čekat jak se to vyvrbí dál, jít dolů mohu vždy........a máme tu konec a mé nadšení rozhodně neochablo. Vynikající John Turturro, který byl snad nejzajímavější postavou téhle kriminálky. Detektiv s šílenou alergií, nic moc pro lidské oko, pro někoho iritující, ale já to brala jako bravurní tah tvůrců. Konečně originální nápad. Další osoba, která budila můj zájem, byl žalobce, který byl čerstvě v důchodu, citelně bylo vidět, že má vysoké IQ a jde si za svým, ať je to tak a nebo jinak, prostě chce znát pravdu, takže jeho úsilí jít tvrdě po důkazech se mně moc líbilo. Celkově a bez velké ukecanosti jsem si Jednu noc skutečně užila se vším všudy. Závěrečný puntík neměl chybu, to byl bonus, který tam sice nemusel být, ale já jsem byla nadšená. Hádejte proč? ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Wow, z naprosto precizní scenáristické i režisérské práce vzniknul mimořádně kvalitní kriminální seriál, který v pomalejším tempu vykresluje jednu kauzu od začátku do konce. Od prvotních policejních úkonů, přes vyšetřování, život ve vazbě až po soudní drama. Důraz je kladen na detail, komplexnost a musím říct, že i realističnost. Klobouk dolů za to, jak seriál dokáže zůstat věrný realitě a přitom diváka pohltit svou (temnou) atmosférou! 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ze svatouška muklem s vytetovaným nápisem "SIN" za týden, zamilovat se do svého klienta a pašovat mu ve vagíně drogy za dva, magické čínské léčení vyrážek nohou za tři... vypointovaná rána osudu v podobě návratu vyrážky za čtyři... fakt tu odmítám "perfektní vykreslení procesu", těch nadstandardních zvratů je tu až moc, aby to mohlo být vnímáno "realisticky", jako důkladná rekonstrukce čehokoliv. A i když je Jedna noc skvěle zahraná a zrežírovaná, nenabízí zpětně nic, proč mělo smysl trávit s ní nějakých deset hodin času oproti třeba mnohem intenzivnější klasické Anatomii vraždy či jiných filmových soudních dramatech. Byl to čas ztracený u kvalitně provedeného seriálu, ale přesto ztracený. Vešlo by se toho tam víc a vešlo by se to tam líp, ale začínám mít dojem, že limity HBO spočívají ve snaze každým námětem především naplnit žánrové schéma. Výsledný dojem strhává samotné rozuzlení, kdy veškerý sledovaný proces nemá sebemenší smysl, protože o výsledku rozhodl 1) náhodný objev policisty ve výslužbě a 2) neplánovaný proslov Turturra o srdíčku, kdy oboje může přijít po jedné hodině i po sto,nijak to nesouvisí s procedurou vyšetřování. Což ještě podtrhuje umělost celé Jedné noci a mé zpětné rozmrzení nad časem, který jsem s ní strávil. 3 a 1/2 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál, zejména první díl patří k tomu nejnapínavějšímu a nejtísnivějšímu, co jsem kdy viděl, zobrazuje situaci, do které se při troše smůly může dostat každý a při které hrozí, že série ve stresu učiněných špatných rozhodnutí vám zkazí celý život. Zbytek seriálu je pak velmi slušnou směsí vězeňského a soudního dramatu jak z pera Johna Grishama, ze kterého vyčnívá především lahůdková postava santusáckého advokáta s ekzémem v podání Johna Turturra (hraje toho advokáta, ne ekzém). Ze seriálu přímo čiší absurdnost a zpátečnictví amerického vězeňství (které gaunery vyrábí místo aby je napravovalo) a soudního systému (ve kterém o vině a trestu rozhodují instalatéři, pošťáci a domovnice na základě toho, která ze stran přednesla víc sexy závěrečnou řeč). Potěšil mě i závěr, který není žádným klasickým happy endem a doufám, že aspoň zde si další sezonu odpustí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vvnikající zážitek, který nemá prakticky žádné slabiny. U drtivé většiny zhlédnutých filmů, a tím spíš seriálů, nacházím důvody k dílčím výtkám, tady, pokud jde o kritiku, nemám prakticky co říct a naopak se mi derou ven samé superlativy. Scénář, herecké obsazení, režie, to všechno si zaslouží absolutorium. Ať už ocením seriál tou nejvyšší známkou, takřka nikdy se mi nestale, že bych měl neodolatelné nutkání sledovat hned vzápětí druhý díl, a s klidným svědomím se seriálovými postavami rozloučím s tím, že se znovu setkáme za dva dny. Tady ale jsem měl chuť dát si tu napínavou jízdu v tahu. Do poslední chvíle překvapující záležitost, nesmírně promyšlená, která kombinuje hned tři subžánry - klasickou kriminálku, soudní drama a vězeňské drama. Všechna prostředí a postavy vypadají přesvědčivě, nezaznamenal jsem žádné falešné tóny. Prostě řemeslo nejvyšší kvality. Celkový dojem: 100 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vypůjčit si bez dovolení otcův taxík a ještě v něm povozit neznámou slečnu, to nemusí být ten nejlepší nápad. Člověk pak může zažít noční můru, ze které se už nemusí probrat…Od chvíle, kdy Nasirovi nastoupí do taxíku tajemná bohémka, mě seriál chytil, po jeho zatčení bezpečně zaháčkoval a s každým dalším dílem stále víc bavil. Přitom Jedna noc nikam nespěchá, proti hlavnímu hrdinovi svědčí prakticky vše a jen tu a tam se objeví záchvěv naděje (který zas brzo zmizí). Postavy jsou kvalitně napsané a zahrané, nejvíce baví asi skvělý Turturro, dále i „něžná svině“ Camp, představitel Nasira dostane pořádný prostor hlavně ve vězení (tam mu zdatně sekunduje Williams, kterého „můžu“ už od Boardwalk Empire), to je samostatnou, výbornou kapitolou. Nechybí řada falešných vodítek pro diváka, silné a napínavé scény, poutavý soud…jako sporné se může zdát snad jen ono rozhodnutí žalobkyně, ale sama řekne už v úvodu, o co jí jde především. Další nedostatky jsem každopádně nenašel a seriál odměním jasným plným počtem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kdo si přečetl obsah pokazil si první díl... Špatný den? Perfektní vykreslení prostředí podpořené realistickými dialogy v pomalém dramatu o jedné hodně divné vraždě. Po prvním díle jsou dojmy hodně vysoko. Nenápadný začátek spěje k psychologickému víření ve spárech policie. Kdo, proč, jak, já? Těším se co bude dál... Nakonec něco mezi soudním a vězeňským dramatem, prokládané léčením ekzému na Turturrových nohách. HBO znamená kvalitu a detailní vyšetřování - z několika odlišných směrů - pohltí a díky výborným hercům nepustí. Ať už sledujete Michaela Kennetha Williamse vládnoucímu celému vězení, nebo Johna Turturra jak vykupuje lékarnu. Nechybí vtip, i trochu nadhled, ale celá soudní mašinérie je depresivní, zničující a ve své podstatě postavená na špatných úmyslech. Lidskost místy vyhraje, ale co z toho. Riz Ahmed odvádí skvělou práci a jeho přerod působí uvěřitelně. Vyvážené, propracované. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie som seriálový fanúšik, no tento mi sadol. Obsahom takmer všetkých epizód je získavanie dôkazov či už jednej, alebo druhej strany (detektíva, prokurátora - obhajoby). Celý tento počin disponuje zvláštnym nádychom krivdy i spravodlivosti, kedy divák do poslednej chvíle netuší, na koho stranu sa má prikloniť, čomu má vlastne veriť. Je to akýsi tvorcov spôsob ako sa pohrávať s mysľou diváka. Tento "fakt" je teda z môjho pohľadu najdôležitejším prvkom prečo "The Night Of" dosahuje tak vysokého hodnotenia. Pár vecí mi ale rozum nepobral. Prvou sú určité pasáže z väzenia, ktoré mi prišli mierne pritiahnuté za vlasy, druhú nemôžem popísať, lebo by sa jednalo o spoiler (kto chce vedieť, nech napíše strýčkovi Carnifexovi). Najmä z tohto dôvodu idem o ☆ nižšie, ale inak musím povedať, že sa jedná o pomerne vydarený počin, ktorý si svoje hodnotenie zrejme zaslúži. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Tvůrce Breaking Bad plánuje buddy-detektivku

Tvůrce Breaking Bad plánuje buddy-detektivku

29.09.2013

Perníkový táta nadobro končí a Vince Gilligan (foto), kterému svět vděčí za tento brilantní seriál, už pracuje na novém námětu. Lépe řečeno, na staronovém. Původně totiž napsal zápletku pro Battle… (více)

Reklama

Reklama