Reklama

Reklama

Mandalorian

(seriál)
  • USA The Mandalorian (více)
Trailer 1
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvůrci:

Jon Favreau

Hrají:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Recenze uživatele HennessyVSOP k tomuto seriálu (11)

Mandalorian (2019) 

První velké upozornění je to, že se jedná o epizodní seriál, tj. formát, který v dnešní době kromě sitcomů moc nefrčí. Druhé varování je, že nejde o space operu ale o western ve sci-fi kulisách. Pokud se dokážete smířit s těmito dvěma body, tak potom se dá říct, že Mandalorian uvozuje post-kennedyovskou éru Star Wars u Disney a jestliže Favreau / Filoni u SW vydrží, máme se v budoucnu zase na co těšit. /// S odstupem přidávám, že druhá řada je lepší než první, jedná se o to nejlepší co za Disneyho v tomto univerzu vzniklo a vzhledem k tomu, jak dopadl Boba Fett se skutecne jedna o milnik prechodu do nove ery SW. ()

Season 1 (2019) (S01) 

Tohle je pro mě asi nejlepší záležitost, která se týká Star Wars od původní trilogie a pokud bych se odprostil od faktu, že originální trilogie vůbec umožnila vznik celého univerza a že obsahuje Darth Vadera, tak Mandalorian stojí pro mě osobně na vyšší úrovni než Empire Strikes Back. Přesto ale dávám "jen" čtyři hvězdy, protože je otázkou nakolik si toto zasloužilo být seriálem. Nemůžu se zbavit dojmu, že celý Mandalorian by fungoval lépe jako spin-off film, nebýt katastrofických tržeb Sola. Díky tomu má seriál i přes krátkou stopáž relativně dlouhé díly s hluchými místy a akčnější a kompaktnější formát filmu by tomu zřejmě seděl více. Epizodnost samotných dílů mi nevadí, silná inspirace westerny už vůbec a naopak ji vítám. Potvrzuje se, že dvojice Filoni / Favreau jsou lidé na správném místě a moc si přeji aby to do budoucna zůstalo co se Star Wars týče u nich. Do kennedyovské éry už se opravdu vracet nechci. Jo a za titulky a hudbu bych dal metál. ()

Kapitola 1: Mandalorian (2019) (S01E01) 

Zatím jsem optimista a dávám za čtyři hvězdy, protože doufám, že zbytek seriálu nebude podobně jako clone wars - krátká stopáž s debilním lineárním příběhem. Snad ne. Jinak je to relativně OK, atmosférou někde na pomezí staré trilogie a Solo a celkem mě to baví a to včetně těch 80kových efektů. Naopak díky té helmě zas až tak moc nefunguje charisma hlavního hrdiny a třeba vtipy v kombinaci helma vs. robot opravdu nepůsobí lidsky (což by humor měl). To je ale tak jediná výtka, kterou kromě děje mám. ()

Kapitola 2: Dítě (2019) (S01E02) 

Naplňuje to co jsem psal u prvního dílu. Seriál je podobně jako clone wars poskládaný z krátkometrážních vedlejších epizod. Baví mě na tom to hodně odlišné pojetí Star Wars, blízké k westernům, výrazně atypická hudba i výprava podobná 80. kovým filmům typu Barbar Conan, kde se prostě deset minut nepromluví. Ale rozhodně to nebude pro každého a k blbobstem typu Last Jedi to má opravdu hodně daleko. ()

Kapitola 3: Hřích (2019) (S01E03) 

Konečně díl o kterém nejde říct, že se táhne. Zápletka westernová opět, a očekávatelná, ale člověk si to užije i tak. ()

Kapitola 4: Útočiště (2019) (S01E04) 

Tohle je za mě doposud nejlepší epizoda seriálu. Má jasný epizodní rozměr ve stylu klasického westernu, Mandalorian v něm má zatím největší charakterní rozměr sám za sebe a vizuální podání tanku je za mě skvělej prvek. ()

Kapitola 5: Pistolník (2019) (S01E05) 

Opět epizodní díl, za mě v pořádku. Vzhledem k tomu, že si tyto díly nehrají na víc než jsou, tak není problém akceptovat (alespoň pro mě) formát a bavit se u toho. Průjezd pouští i akční sekvence jsou schopné vytvořit poměrně slušné napětí, ale na druhou stranu se v tomto díle o žádné veledílo nejedná. ()

Kapitola 6: Vězeň (2019) (S01E06) 

Nemám problém s epizodními díly, ale na tomhle konkrétním mě iritovaly záporné postavy. Jinak akcí a námětem to špatné není ale vidět znovu ty zrůdy už asi úplně nechci... ()

Kapitola 7: Zúčtování (2019) (S01E07) 

Dalo se to očekávat, ale skutečně první a dvě poslední epizody budou ústředním motivem seriálu a ty mezi nimi dotvářejí charaktery, prostředí a obecný narativ. Tato epizoda má největší hloubku a dopad a pokud to vydrží i do finále, pak z doposud 80% seriálu udělá pravděpodobně mistrovské dílo ve SW světě, které nemá konkurenci ani mezi filmy. ()

Kapitola 8: Vykoupení (2019) (S01E08) 

Za mě důstojné finále, předchozí polovina v podobě 7. dílu měla lepší režii ale jako celek to funguje dobře a završilo to úvodní řadu seriálu, který vytvořil dva naprosto špičkové kladné hrdiny nové éry Star Wars. Mimochodem v tomto díle poměrně dobře funguje humor hned v několika scénách a závěrečný střih na Gideona je také velká pecka. ()

Kapitola 9: Šerif (2020) (S02E01) 

Umím si představit i lepší otvírák, ale musím pochválit opět za klasické westernové zpracování. Jsem zvědavý na návrat jedné z nejvíce nevyužitých postav univerza Star Wars. Hudba famózní, předpokládám že se bude držet celou serii.:) Jinak se samozřejmě opět jedná o epizodní formát děje, ale to si snad už všichni během první serie zvykli. ()

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama