Reklama

Reklama

Insidious: Červené dveře

  • USA Insidious: The Red Door (více)
Trailer 1

Aby rodina jednou pro vždy skoncovala se svými démony, musí se Josh (Patrick Wilson) a vysokoškolák Dalton (Ty Simpkins) vydat dál než kdy dříve, a čelit temné minulosti své rodiny a zároveň novým, ještě děsivějším hrůzám ukrytými za červenými dveřmi. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (216)

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Série Insidious je moje oblíbená hororová série. Každý díl mám rád. Líbí se mi, že každý díl je zajímavý svým příběhem, démonama, dobrou atmosférou, funkčními lekačkami a do toho postavy, které mě baví. Pátý díl navazuje na první dva díly (trojka a čtyřka se odehrávají před jedničkou) a vrací se původní obsazení v čele s Patrickem Wilsonem. Ten si vyzkoušel poprvé režii u celovečerního filmu. Vrací se i démon z jedničky. Takže jak tohle dopadlo? No… moc dobře ne. Musím se přiznat, že po odchodu z kina jsem si říkal, že to zas taková hrůza nebyla. Ale po několika hodinách jsem si uvědomil, jak moc ten film nefunguje. Filmu hrozně trvá, než se začne něco dít. Což mi nevadí. Mám rád jakýkoliv druh filmu. Jenže zde hrozně trvá, než se začne rozjíždět děj. Film je o vztahu otce a syna. Celou dobu jsem s tím neměl příliš velký problém. Ve finále je to, ale hrozně nezajímavý a uspěchaný dílo, kterému jakoby chybělo 10 stránek scénáře. Co chci říct je to, že film jakmile se začne rozjíždět, tak se zničehonic přeskočí do finále a je během chvíle konec. Filmu se ani nedaří moc dobře budovat atmosféru a místo toho se zde snaží Wilson sázet na lekačky. Těch je tady opět, jak je zvykem u této série hned několik. Například u té první se musím přiznat, že mi málem bouchlo srdce. První lekačka totiž přišla úplně odnikud. No a právě ta první byla také nejpovedenější… zbytek byly čekaný. Samotný démon, který se vrací z prvního dílu je nevyužitý a nemá Tak zapamatovatelný momenty jako v prvním díle. Dokonce i samotná hudba mě poněkud zklamala (možná za to může fakt, že den před projekcí jsem si dal jedničku a tam je to zkrátka jiný kafe). Suma sumárum ve finále je to průměrný kousek, kterému musím odebrat tu jednu hvězdu, kterou jsem mu po projekci chtěl dát. Jako horor totiž tento film moc dobře nefunguje. P.S. Leigh Whannell tady chyběl… jeho scénáře byly mnohem funkčnější než to, co tady Scott Teems napsal. PP.S. Lin Shaye potěšila. 4/10 ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ďalšie pokračovanie tejto série nadväzuje aj trochu, ale iba trochu, klesajúcou kvalitou na predchádzajúce epizódy, poteší trochu zmenené prostredie, nemôže chýbať korektná vsuvka na úvod pobytu na vysokej školy aby tie už beztak tupé mozočky boli vytreté ešte trochu viacej, zlý vzťah medzi bielym otcom a bielym synom to nesmie chýbať už v žiadnej sračke natočenej po roku 2019 aby sa to, ako už tomu býva, všetko dobre skončilo. A ak by sa táto séria skončila úplne asi nikto by jej to nemal za zlé, skončila by aspoň dôstojne. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Můj ikonický Insidious, hlavně první dva díly v závěrečném chapteru...no mohlo to dopadnout hůř a to rozhodně není pochvala. Největší slabinou celého filmu je Wilsonova režie. Sice je to výtečný herec, ale potřebuje taky schopného režiséra, aby dirigoval jeho výkon. Wilson prostě nedokáže režírovat sám sebe a jeho herecký projev je občas nečekaně k smíchu. Nemá prostě na to, sedět na dvou židlích zároveň. Pokud jde o příběh, vůbec mi nevadilo, že se první hodinu jen vysvětluje. Příběh Lambertovic rodiny mě baví už dekádu. Místy se dá mluvit i o pekelné atmosféře a pokud by Wilson šlápnul na plyn, mohl ve scéně kdy mu Rennay vysvětluje jejich minulost mít typický Insidious skvost. Protože Bishara fidlat umí, Redface je pořád zkurveně děsivý démon a brutální husí kůže se dostavila několikrát, stejně tak jako mě ničili skvělý scare jumpy. Takže co se týče příběhu problém není, bohužel atmosféra není konzistentní a Wilson jako nováček není schopný vypravěč, navíc se mu nedaří udržet jeho a Sympkinsův herecký výkon. Závěr s písní Stay With Me byl dokonce jak z jiného filmu. Jako ukončení příběhu asi dobrý, husí kůže byla dobrých deset minut v kuse, lekačky solidní a Bishara fidlá pořád schopně. Bohužel je to lepší díl než čtyřka, ale trojka má úplně jinou štťávu. Čekal jsem průměr s dostal ho. Do kina jsem šel pouze z lásky k prvním dvou dílům který miluju a protože jsem v kině viděl díly všechny. No a že na noční projekci v deset večer budu mít v sále zase dva mladý čuráky, co budou celou dobu chrastit popcornem a svítit mobilem jsem čekat taky měl. Plus mladý páreček na pěst. Snad jsme u konce. Slušných 60%. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Insidious si ako jedna z mála hororových sérií drží úroveň a ani o jednom diele nemôžem povedať, že by bol zlý. Pätka je však určite najslabšia. Jednak Patrick Wilson nie je tak dobrý režisér ako Wan či Whannell (nedokáže tak kvalitne vyšplnovať atmosféru a ľakačky, i keď základy zvláda a pár scén so slušnou atmosférou (CT vyšetrenie, Joshove pexeso) nájdeme) a ďalej preto, že príbehovo film nič nového neprináša, ale iba recykluje videné. V centre je tentoraz nefunkčný vzťah medzi otcom a synom než samotní démoni. Táto linka je povrchne spracovaná, záverečný prerod dosť na rýchlo, ale ako tak funguje. Horšie je to so samotnou the Further. Veľmi dlho trvá kým sa do nej ponoríme naplno a keď aj k tomu dôjde, tak zistíme, že desivá atmosféra predošlých dielov je fuč. Najväčší problém som mal s tým, že tvorcovia porušujú nimi stanovené pravidlá ohľadom Further z minulých dielov a veľa udalostí vyznie pre hardcore fanúšikov následne dosť nelogicky. Nostalgia funguje, či už pri klasickom Bisharovom kvílivom husľovom soundtracku a výbornej piesni Tiptoe thorugh the tulips alebo i fajn cameu Lin Shaye. Tá aj v pár scénach ukazuje ako kvalitnou herečkou hororového žánru je a ako veľmi jej väčšia prítomnosť 5ke chýba. Celkovo teda neurážajúci priemer, s ďalším dielom by som bol opatrný, pretože séria pôsobí vyčerpane. Pri pohľade na výborné tržby mám však dojem, že táto séria pôjde ako hovoria pravidelní účastníci astrálneho cestovania: Further. 55% ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Další průměrný film, ze světa pana Wana. Ačkoliv tento režíroval přímo hlavní představitel. Zakončení insidious není takové, jaké jsem očekával. Pár pěkných scén, žádná lekačka ani strašení. Duchy vidíte dopředu a nic vás moc nepřekvapí ba i hudba ne, vlastně ani žádný nepříjemný zvuk. Jako rodinné drama ok, ale jako horor, opravdu jen slabší průměr. 50% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Toto je prvý film Insidious od čias originálu, ktorý bol natočený vo vyššom pomere strán 1,85:1, na rozdiel od posledných troch dielov, ktoré boli natočené v širokouhlom pomere 2,39:1. (Arsenal83)
  • Trailer hovorí „o 10 rokov neskôr“, no vo filme je napísané „o 9 rokov neskôr“. (Arsenal83)

Související novinky

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

27.06.2023

Drazí filmoví fanoušci, rádi bychom vás pozvali na již 12. ročník Filmového víkendu ČSFD, který se letos uskuteční od pátku do neděle 4. - 6. srpna na už tradiční lokaci čerstvě zrekonstruovaného… (více)

Reklama

Reklama