Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Paity 

všechny recenze uživatele

Velmi oceňuji záměr natočit takovýto seriál. Vyčítám mu však příšerný výběr herců pro vedlejší role. Mladí "kovbojové" jsou parta nesympatických ksichtů, na které se nedá dívat a až na Langmajera z nich snad nikdo ani neumí hrát. Co bych ale hlavně rád řekl je fakt, že se málo oceňuje výkon Miroslava Táborského, který vedle Dejdara, co by komunistického dozorce exceloval. Opět potvrdil, že se na něj nedá koukat, ale jako herce ho sledovat prostě musíte. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

V zasade kvalitni serial, ktery vsak misty velmi ztraci svoji krkolomnosti a obrazovou nevyraznosti. Preci jen se da udelat s kamerou vice i na serialove urovni. Takhle mi to pripada strasne umele a nevyrazne. Ovsem musim pochvalit Martina Dejdara, ktery se do role Antonina Madery oprel s docela dobrou obratnosti, ale misty prilis prehrava takze zbytecne ochuzuje vypjate sceny o pocit verohodnosti a hlubsi obsahove hodnoty, kterou tento serial nabizi. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Zdivočelá země mě uchvátila. průměrný český divák dostal konečně možnost vidět na vlastní oči nejdříve vysídlení českého pohraničí, následně postupující kolektivizaci a socializaci. A zcela jistě si stojím za tím, že pro mě nejlepší díly vznikly v době, kdy byl Martin Dejdar uvězněn v pracovním táboře. ()

Marooned17 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český seriál. První série je naprostý klenot, jemuž se po filmařské stránce ani atmosférou,scénářem a zajímavostí děje nedá mnoho vytknout, 2. a 3. série nevyhnutelně ztrácejí dynamiku kvůli změněným politickým poměrům, ale stále drží laťku velice vysoko. Ze 4. série mám zatím výborný pocit, přesvědčivě zachycuje neradostnou dobu let 70. a snahu nějak se s tím vyrovnat. UPDATE: A byla dobrá až do konce, akorát se mi zdá, že některé dějové linky byly ošizeny na úkor jejich kvantity. No a vlastní konec seriálu jsem fakt nepochopil - podle mě těžce nepovedený, což mě fakt mrzí. Každopádně pro mne je tento seriál,s nímž jsem vyrůstal, naprosto srdeční záležitost.***** ()

andriy 

všechny recenze uživatele

Každý komouš by se na tento seriál měl povinně dívat. Update po poslední sezóně: Jsem rád, že mě ani nové díly nezklamaly, pořád se bylo na co koukat. Důstojné vyvrcholení téhle ságy, kterou jsem vlastně sledoval od mladých let. A ano, stále si myslím, že by to bývalým estébákům v domovech důchodců měli pouštět místo Večerníčku. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (118)

  • Ve třetí sezóně na začátku třetího dílu je v pozadí vidět motorka. Jedná se o značku ČZ 250 typ 471, ve skutečnosti však byla výroba tohoto modelu zahájena až v roce 1974. (Philoun1)
  • Tri dni po dotočení svojich posledných záberov zomrel pokojne doma v spánku herec Vladimír Ráž (Chvojík). (Zdroj: casprezeny.sk) (Raccoon.city)
  • Antonín Maděra (Martin Dejdar) se narodil 30. září 1915 ve Svatém Štěpáně. Tato informace zazněla v 18. díle seriálu, kde soudce nabízí Maděrovi propuštění při podmínce podepsání žádosti o milost. (DecentFellow)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama