Reklama

Reklama

Zdivočelá země

(seriál)
Česko, (1997–2012), 41 h 15 min (Minutáž: 52–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Zdeněk, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jan Teplý ml., Radim Kalvoda, Zbyněk Fric, Václav Chalupa, Čestmír Řanda ml. (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Úspěšný dobrodružný seriál ČT, který vznikl na podkladě dvou románů spisovatele Jiřího Stránského "Zdivočelá země" a "Aukce". Dvacet dílů seriálu vypráví o letech pro naši zemi velmi důležitých a rozhodujících - o dramatickém, politicky i lidsky konfliktním osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví. Příběh, v jehož středu stojí bývalý západní letec Antonín Maděra a parta sotva odrostlých mládenců, je zasazen do našeho pohraničí, do Krušných hor i časů. Sem se totiž vrací z Anglie hlavní hrdina, aby v rodné vsi zapomněl na útrapy i hrůzy války a mohl tu "žít, pracovat a mít rád své bližní", jak sám říká. Že přichází do jiného Svatého Štěpána, než byl ten, který musela jeho rodina v roce 1939 opustit, tušil. Ale to, co ho zde opravdu čeká, nemohl odhadnout ani ve svých nejbujnějších představách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za první sérii 4* pak už jen sešup dolu.... Pro scénu kdy Maděra (Dejdar) běží po střeše jedoucího vlaku byl připraven kaskadér, ale Dejdar přišel za režisérem Bočanem a nabídl že to udělá sám.Hynek Bočan říká "tenkrát jsem byl mladší a drzejší, ale dneska bych už bych si to nedovolil".Scéna je to opravdu velmi riskantní a nejspíš žádný český herec nezašel ve své práci tak daleko aby riskoval život. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Zdivočelá země je dosud nejlepší porevoluční český seriál, který opravdu stojí za to shlédnout. Žádný jiný seriál (snad s výjimkou Majora Zemana - zde se však nemůžeme bavit o věrohodném zachycení skutečnosti) nepoukazuje v celé své šíři takovýmto způsobem na českou historii, politiku, ale i všední život obyčejných lidí. Antonína Maděru (západní pilot, vězeň komunistického režimu, člověk s čistým svědomím) můžeme srovnávat s kontrahrdinou Majorem Zemanem (člověk, který to s Československem myslel taky dobře, jenže trochu jinak). Každý z nich stál na jiné straně barikády, každý z nich byl kladným hrdinou ve své době vysílání seriálu, každý z nich měl a má své fanoušky. Z mého pohledu je tento seriál alespoň malým splacením dluhu všem těm lidem, kteří s hrdostí a statečností bojovali proti komunistickému režimu. Já osobně si nejvíce užíval první řadu (čas kovbojů, kteří se hrdě vypořádáli s tím, co zbylo po nacistickém režimu), ale i ostatní řady nevynechaly nic ze své předchozí úrovně (druhá: kruté období vězeňských padesátých let, třetí: Pražské jaro a vypořádaní se s ním, čtvrtá: Charta 77 a pád režimu). Tvůrcům převelice děkuji (mezi ně samozřejmě počítám i výborné herecké obsazení). ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Pro mě na české poměry velice kvalitní seriál, který nabízí skutečně poutavý příběh českého pilota RAF a navíc krásné záběry koní a přírody.. O některých hereckých výkonech se možná dá polemizovat, ale já si tohohle seriálu cením hlavně pro jeho hlavní myšlenku - ukázat zrůdnost komunistického a fašistického režimu!! A to myslím, že se povedlo brilantně!!! A komu se to nelíbí ať si pustí toho svého majora Zemana nebo Ženu za pultem... Pozn. for Oskar: ten tvůj rádoby intelektuálský komentář je vážně dost mimo... ()

Decker 

všechny recenze uživatele

V zasade kvalitni serial, ktery vsak misty velmi ztraci svoji krkolomnosti a obrazovou nevyraznosti. Preci jen se da udelat s kamerou vice i na serialove urovni. Takhle mi to pripada strasne umele a nevyrazne. Ovsem musim pochvalit Martina Dejdara, ktery se do role Antonina Madery oprel s docela dobrou obratnosti, ale misty prilis prehrava takze zbytecne ochuzuje vypjate sceny o pocit verohodnosti a hlubsi obsahove hodnoty, kterou tento serial nabizi. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Zdivočelá země mě uchvátila. průměrný český divák dostal konečně možnost vidět na vlastní oči nejdříve vysídlení českého pohraničí, následně postupující kolektivizaci a socializaci. A zcela jistě si stojím za tím, že pro mě nejlepší díly vznikly v době, kdy byl Martin Dejdar uvězněn v pracovním táboře. ()

Galerie (354)

Zajímavosti (118)

  • Ve třetím pokračování se některé postavy jmenují jinak, než jak v předchozích sériích např. Smajl (v 1. a 2. řadě Petr, ve 3. Vojta), Kerly (v 1. a 2. řadě Mirek, ve 3. Pavel). Starší Maděrův syn se jmenoval ve 2. řadě Pavel, ve 3. Jíra. (czerviczek)
  • Nejvíce herců a komparzistů bylo v sále divadla při inscenaci Braniboři v Čechách, kam se zařadili i tvůrci (např. režisér Bočan, pomocná režisérka Zuzana Mathéová a i kameraman Vladimír Holomek) a rovněž při příjezdů vojáků okupačních armád do Svatého Štěpána. (Elisebah)
  • Konkurs na roli Ilony Maděrové (Jana Hubinská) se konal v Bratislavě a dorazilo na něj přibližně deset hereček, přičemž Hubinská jako první. Někam pospíchala a se získáním role příliš nepočítala, přesto po krátkém rozhovoru Hynek Bočan věděl, že je ta pravá. (JoranProvenzano)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama