Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (649)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Příliš nesourodé a roztěkané. Mám rád Gilliamovi filmy a ty tři hvězdičky jsou možná z lítosti nad jeho smůlou v posledních letech. Rozhodně umí líp. Viz. Brazil nebo Pythoni. S odstupem času si pamatuju snad jen velké množství detailů a celkově propracované kulisy a taky pidiroličku Mirka Táborského. No a to je hooodně málo. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to taková zábavička, dalo by se říct až klasická hollywoodská polívka se šťastným koncem. Terry si odskočil pro jednou do lehčího žánru a místo světlometu myšlenek tu vypracoval jen relaxační lampičku. Výprava se jistě povedla, dá se říct, že každej záběr je přeplněn tím, co od Terryho všichni milujem. Jenže jak říkám, přeplněn. I záběry na krajinu nebo město vypadají, že jsou do posledního smítka načančané přesně na efekt. Příběh má spád a všechno vlastně odsejpá jak smyslů zbavený. Přirovnal bych to možná k Mizerům a podobnýmu typu filmů, kde nemusíte skoro nebo obvykle spíš vůbec přemýšlet. Docela mě taky bavilo hledat notoricky známý pohádkový motivy. Občas jsem je našel, občas ne. Je zvláštní, že Perníček se u nás nikdy moc neusadil, zatímco třeba vodníka máme z celýho světa jenom my a Slováci. Ale Jeníčka a Mařenku (Hans a Gretchen, Hanzel a Gretchel atp podle jazyka) máme všichni. Oproti jiným Gilliamovým filmům je tu málo humoru. Tedy takové té absurdní nadsázky a satiry. Vlastně je to až příliš vážný, než aby to byl opravdu zábavnej film. Ovšem jedno vím stoprocentně : Kdyby se režisér nejmenoval Terry Gilliam, mělo by to mnohem lepší hodnocení. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Skrz-naskr rutinná historická rozprávka, ktorá nemá čím prekvapiť a nadchnúť. Temný tón, podčiarknutý gotickou výpravou a rozbehanou kamerou je tu prítomný, no koncepčne ostáva v tieni Burtonovej Sleepy Hollow. Postavy a príbeh priemerné, bez vyšších ambícií. Keby šlo o rýdzo český film, povedal by som si, že sa s Hollywoodom vieme pomerať. Ale v rámci vysokorozpočtovej hollywoodskej produkcie a navyše pod taktovkou ináč vždy inovatívneho a osobitého Terryho Gilliama... no way. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ač se námět jevil gilliamovský až běda, jeho zpracování do obnošeného a skrznaskrz nezajímavého scénáře s neobyčejnou důsledností vyfiltrovalo vše, co by šlo za hranici prvního plánu. Na Gilliama tak zbyla sice vizuálně poutavá, ale zoufale bezobsažná rozprávka o dvou bratrech, kteří loví falešná strašidla, až se jednou ocitnou tváří tvář skutečnému nadpřirozenu. Díky režii nevznikla úplně odsouzeníhodná konina, avšak navzdory tomuto faktu nenabídou Grimmové o mnoho víc než opulentní výpravu, slušné triky, nezajímavou hudbu, průměrné výkony hlavních postav a dobré výkony některých postav vedlejších (zkušení gilliamovci Stormare a Pryce, skvělá Bellucci). Namísto karnevalu kdesi na nejisté hraně racionality a iracionality, namísto oslnivé imaginace a filmových kouzel, kterými Gilliam vládne jako málokdo, tak zbývá jen typický Hollywood s chatrným scénářem, barevnými kulisami a pár dobrými (leč na Gilliamovy poměry slaboduchými) gagy. Chápu, proč Terry zažil nejhorší natáčení své kariéry... neboť z něj vzešel jeho nejhorší film. Tři hvězdičky za nezměrné a marné úsilí udělat z prdu kuličku. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Zákazkové kšeftíky síce vydolujú z peňaženiek nejaký ten peniaz, ale v konečnom dôsledku autorom so singulárnym rukopisom väčšmi len uškodia. Vzorovým príkladom je napríklad Burton a jeho spotrebne zadaptovaná Alenka, ktorá na pozadí podivuhnodného upravenia predlohy obhájila rozkošne napísané postavičky pohybujúce sa v medziach infantility i nápaditosti, ale nebolo možné prehliadnuť to nevyhnutné ucuknutie pred producentskými plánmi zapríčiňujúce úbytok burtonovskej morbidity a šíriace symptómy priestorovej sterility. Giliam sa zas nechal (chcel) od kto-vie-akého chytrolína namočiť do sprčeného sfilmovania "Kliatby bratov Grimmovcov" a dopadlo to obdobne ako u Tima, dovolím si tvrdiť, že ešte horšie. Scénaristická haravara, ktorá absolútne nedrží pohromade, sympatické osôbky (Heady, Bellucci - nadštandard, Stormare, Pryce - vyšší štandard, Damon, Ledger - nižší štandard) v nej splašene pendlujú z bohatého panstva do chudobnej osady, z nej do začarovaného lesa a naspäť, pričom v tomto presúvaní nevidím takmer žiadny náznak sprostredkovania niečoho netypizovaného. Patrný pokus o vytvorenie gilliamovského prostredia so zástupom rozprávkových figúriek/príšer ujde, ale dopláca na nevydarené digi-triky a nedostatočnú porciu tej ujetej uštipačnosti, ktorou sa Terry v minulosti preslávil viac než dosť...a tých pár priemerných gagov hollywoodsky tŕn z päty nevytiahne. Pre mňa doposiaľ najslabší Terry. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Jacob (Heath Ledger) rozbije zrcadlo ve věži, avšak později, když jsou všichni na konci věže, je zrcadlo opět celé. (Fevas)
  • Scénu se živým lesem napsal Terry Gilliam původně pro Zloděje času (1981), kde se ale nakonec neobjevila, podobně jako když ji chtěl uplatnit později v Brazil (1985). (imro)
  • Tomáš Hanák (lesní muž) původně ve filmu hrát nechtěl a jen velice neochotně na spolupráci kývnul. To ovšem bylo ještě předtím, než se dozvěděl, že režisérem je jeho veliký vzor Terry Gilliam. Poté byl moc rád, že s ním mohl spolupracovat. (Timak)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama