Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (133)

blackJag 

všechny recenze uživatele

"JE LEPŠÍ ROZUM POSTRÁDAT NEŽ HO ZNEUŽÍVAT JAKO VY." Nebyl jsem nějak naladěný, tak jsem v začátku trošku plaval, jedno jméno za druhým, kdo s kým nebo jak, ale nakonec si to sedlo a zážitek vyloženě příjemný. Jiná adaptace z nedávné doby Austenové, PÝCHA A PŘEDSUDEK od Wrighta, sice nepřekonána (jakože opravdu ani omylem), přesto spokojenost, s hereckým obsazení (Nighy hraje v podstatě pořád to stejné, ale já toho staříka zkrátka žeru!), výpravou i určitou čiperností narace. 70% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Keď tak nad tým premýšľam, tak Jane Austen bola taká predchodkyňa súčasných telenoviel - teda aspoň čo sa týka schémy vývoja postáv a ich medziľudských vzťahov. Ale to samozrejme nemyslím v negatívnom zmysle slova, práve naopak - mne sa to páči! Emmu som síce nečítal, ale tento film sám o sebe bol vcelku vydarený. Samozrejme, u mňa nad všetkým ostatným vynikla najmä okúzľujúca výprava a atmosféra georgánskieho obdobia začiatku 19.storočia. Kulisy, kostýmy, masky, scenérie - všetko skutočne vydarené. Čo sa týka dejovej línie, tak tá v podstate nijako extra nezaostávala a mám pocit, že táto zápletka a celá tá variácia rôznych vzťahov (na podklade intríg, manipulácie a žiarlivosti) sa mi páčila ešte viac ako "kultová" klasika Pride & Prejudice. Výber herečky, ktorá hrala Emmu, sa mi moc nepozdával, ale aspoň to boli neokukané tváre (to je v podstate plus). 4* ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Emma. je klasická kostýmní romantická taškařice, ovšem tentokrát zpracovaná snad ještě odlehčenějším způsobem, než bývá zvykem, což se projevilo především větším počtem pokusů o navození komických situací a ,,praštěnějších´´ postav na place, no a právě tento přístup má pak zásadním způsobem pro film ve výsledku jak pozitivní, tak negativní přínos. Na jednu stranu totiž díky tomu Emma. sice působí svěžejším a ne až tak chladným dojmem, na druhou stranu je ovšem problém, že většina oněch pokusů zároveň příliš nefunguje, i když ale abych tvůrcům nekřivdil až tak moc, tak dva, tři momenty lze za poměrně úsměvné označit a navíc opravdu jen málo kdy sklouznou k nějakým vyloženým trapnostem, což musím také jistě důrazně ocenit. Zápletka jinak působí docela dobře, i když je samozřejmě dost tuctová a předvídatelná, každopádně ale určitě chtěla mnohem více prostřihat, jelikož doplácí na spoustou nudných a zcela zbytečných pasáží, a tím pádem je pak narušen i její spád, navozuje výkyvy zábavnosti a nebezpečně tím tak laškuje s diváckou pozorností. Výrazné téma tu jinak pro mě představuje casting, kdy hlavně dámské osazenstvo ve mně budilo jen pocity hnusu a odpudivosti, jelikož ani na jednu z hereček nebyl vážně ani trochu příjemný pohled, a to včetně té ústřední, v podání Anyi Taylor-Joy, naštěstí pánské osazenstvo to v tomto ohledu dost zachraňuje, jelikož se vesměs jedná o výrazné týpky, a překvapivě mě navíc pobavil svými veselými výstupy Josh O´Connor, který se tu po většinu doby pořád jen retardovaně gebí a působí díky tomu fakt vtipně. Při hodnocení se tak rozhoduji mezi dvěma a třemi*, nakonec se ale tedy přikloním k tomu menšímu počtu *, o čemž rozhodlo především opravdu až přehnaně afektované chování většiny postav, respektive jejich hereckých představitelů, což možná k těmto typům filmů i patří, mě to zde nicméně připadlo už skutečně až nesnesitelné. Každopádně kdo má ale pro podobné podívané slabost, tak tímto filmem jistě neprohloupí. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Mám rád adaptace knih od Jane Austenové. Ať už jde o Rozum a cit či Pýchu a předsudek. Líbí se mi ta doba, mám rád jakým způsobem je zde vyjadřována láska, šlechetnost, rozum či předpojatost. A toto všechno nabízí i nejnovější adaptace knihy Emma (bohužel jsem jí ještě nečetl). Režisér Autumn de Wilde jí natočil velmi svěže a zajímavě, že dokáže pobavit a dojmout. Parádně pracuje s herci, a oni podávají dobré výkony. Film má krásnou vizuální stránku, ať už jde o přírodu nebo panství. Sedla mě i atmosféra a typický humor od autorky předlohy. Anya Taylor-Joy podává parádní výkon a její role mě bavila. Johnny Flynn je hodně dobrý a krade si každou scénu pro sebe. Callum Turner není vůbec špatný a jeho výkon mě celkem sedl. Pobavila mě Mia Goth, jelikož má velmi vděčnou postavu. Bill Nighy je opět skvělí, i přestože nemá tolik prostoru. Film má dobré tempo, ale je pravdou, že mě chvilku trvalo, než jsem se do příběhu dostal. A taky, než jsem si oblíbil titulní hrdinku. Což, je samozřejmě účel filmu a pointa celého příběhu. Emma je dobrý film, a pokud máte rádi filmové adaptace od Jane Austenové, tak určitě nebudete zklamaný. ()

pipapa odpad!

všechny recenze uživatele

Potěšbůh! Na Romolu Garai (Emma,2009) jsem si musela dlouho zvykat, ale zvykla, a nejen to - lepší Emmu si od té doby nedovedu představit a to platí i o všech dalších postavách toho seriálu, který je nejen vtipný a barvitý, ale zachovává si i klasickou nenásilnou romantiku...Zato tahle přemodernizovaná anglo-americká produkce je další zpotvořeninou, patřící do škatulky "úpadková americká romantická komedie" (= průmyslový brak/zboží, zaplavující dnes téměř celý svět) a zneuctívající klasickou anglickou předviktoriánskou literaturu. Úděsné herecké obsazení v čele s hlavní představitelkou, připomínající mongoloida kříženého s králíkem , rafinovaná, ale přitom průhledně strojená a vlastně laciná výprava, místy uhozený scénář, neatraktivně zpracovaný děj/námět atd. Zatímco Emmu (2009) jsem si doslova zamilovala a omílám ji minimálně 1x týdně, tohle veledílo z US-kino-septiku mi už nesmí na oči! ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu má nezvykle na konci tečku. Podle režiséra to má symbolizovat, že se jedná o „dobový“ kousek, který je zasazen do své éry. (TaNya_)
  • Hartfield, dům, ve kterém žije Emma (Anya Taylor-Joy) se svým otcem panem Woodhousem (Bill Nighy), je ve skutečnosti Firle Place v oblasti národního parku South Downs v anglickém Sussexu. (J.F.B.)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od Jane Austen. (SONY_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama