Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Lacike 

všechny recenze uživatele

V prvom rade si treba ujasnit, ze to nie je ziadny katastroficky film. Po väcsinu stopaze to je taka sonda do fungovania letiska. Zoznamime sa s postavami na veducich poziciach. Co ich praca obnasa a ako ovplyvnuje ich sukromny zivot. A aj vdaka hviezdnemu obsadeniu si ziskaju divakove sympatie. Napriek tomu vsetkych strci do vrecka neskutocne zabavny cierny pasazier - stara prefikana babka, ktora je zdrojom mnohych humornych scen. V poslednej tretine dôjde aj na nejake tie tazkosti pri jednom lete vdaka comu je nutene nudzovo pristat. Nejedna sa o nic velkolepe. Proste jeden realisticky maly vybuch bomby, ktoremu by snad bolo schopne lietadlo odolat. Takze fanusikovia velkolepych katastrofickych filmov budu najskor sklamany. Ale ako dokumentarna sonda do fungovania letiska pred davnymi casmi, ked bezpecnostne kontroly boli k smiechu s komedialnym bonusom v podobe nezbednej babky to funguje stale dost dobre. Keby sa to o pol hodinu skratilo, tak by som najskôr dal aj 4 hviezdicky. Bohuzial v tejto podobe film obsahuje aj dost hluchych miest. 6/10. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Katastrofální klasika konkurující klopýtajícím kasovním katastrofám každého kina kterékoliv krajiny. Srozumitelněji řečeno : dnešní katastrofické filmy válcující kasy kin nedosahují kouzelnosti katastrofických snímků z dob dávno minulých jakým je kupříkladu právě Letiště. 80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Superpero, Indy ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem kdysi strašně žral, tak proč to teď neocenit, že. Ocenění: Oscar 1970 - vedlejší herečka (H. Haves); nominace: vedlejší herečka (M. Stapleton), výprava, kamera, kostýmy, střih, hudba, film, zvuk, adaptovaný scénář Zlatý glóbus - vedlejší herečka (M. Stapleton) Ceny Laurel - vedlejší herečka (H. Hayes) Motion Picture Sound Editors - střih zvuku (dialogy). A soundtrack - Ocenění 1971 - Academy Awards, USA - nominace (nejlepší hudba) 1971 - Golden Globes, USA - nominace (nejlepší hudba) 1971 - Grammy Awards - nominace (nejlepší hudba napsaná pro film nebo televizi) 1971 - Laurel Awards - 3. místo (nejlepší skladatel) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl a jako obvykle nejlepší z celé trilogie. Poměrně jednoduchý děj příjemně vyveden a komplikován nejen špatným počasím, ale i lidmi. Film působí velmi příjemně a atmosférou přesně vystihuje vytíženost a nervozitu letiště plného cestujících, zapadlého letadla na rampě, letadla ve vzduchu se sebevrahem a jednou starou ženou, která je trnem v oku všech aerolinek. Rozhodně stojí za podívání, protože vám nejen přiblíží svět letiště, ale také vás možná přivede ke své skvělé předloze. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Chicago je totálne zavalené snehovými závejmi, ktoré pokryli letiskovú dráhu, a tak sa momentálne stále čaká, kedy konečne odstránia túto závadu, aby mohlo lietadlo BOEING 707, spoločnosti TransGlobal Airways, vzlietnuť z Lincolnovho medzinárodného letiska, smerom do Ríma, na 7, 5 hodinovú trasu. Pokiaľ sa toho dočkám, uplynie celá hodina, ktorá sa mi neuveriteľne vliekla, lebo som sa prizeral na špecializovanú čatu, ktorá dostala za domácu úlohu, pomôcť zapadnutému mexickému lietadlu, ktoré stálo v ceste. Čiže, medzitým sledujem množstvo postáv, ktoré prejavujú astronomické aktivity, aby sa odpratala táto nepríjemná situácia. Vidím samé napäté medziľudské vzťahy, ktoré ma nijako zvlášť neinteresovali, nezaujímali, skôr mi boli príťažou, až na jednu „čiernu pasažierku” Adu Quonsettovú, a práve táto stará dáma, bude stredobodom pozornosti celého diania. Zariadenie schopné lietať, nakoniec vyštartuje z iného runwaya, pričom na jeho palube sa taktiež, ako zvyčajne, prešmykne i Ada, alebo aj istý pán Guerrero, ktorý so sebou priniesol v príložnom kufríku BOMBU. Je extrémne zúfalý a labilný. Predtým uzavrel poistku. Takže, až odteraz to začína byť zaujímavejšie... Nech sa tvorcovia filmu na mňa nehnevajú, ale pomerne veľa zbytočností namixovali do výsledného produktu, ktorý sa ani nesnaží byť katastrofickým filmom. Množstvo postáv, veľa nezaujímavých hlúpostí, ktoré kazili môj definitívny uhol pohľadu, ktorý zamrzol ! Z kvalitného hereckého obsadenia, ma zaujala IBA HELEN HAYES, v úlohe spomínaného „votrelca na palube” , je to také dramaticko - komediálne stvárnenie charakteru, ktoré ma najviac zaujalo, a pritom snímok disponuje takými veličinami, ako sú Lancaster, Martin, Seberg, Bisset, Kennedy, Heflin, a trebárs Stapleton, ktorá je v úlohe manželky teroristu, veľmi presvedčivá, tak aj ju by som pridal na listinu pozitívnych veci, ktoré film má. Nič neznamená, ak „filmové dielo” disponuje, napríklad 10. nomináciami na Oscara, ak nemá, čo ponúknuť. Bohužiaľ, i LETISKO mi to sprostredkovalo na ledva 60 % ! Zmestilo sa sem, kvôli prostému dôvodu. Skrátka, šupli ho do počtu ! Je to tak zastaraný snímok, ktorý pravdepodobne som videl posledný krát, lebo k tomuto sa mi naozaj už bohvieako nechce vracať ! Dá sa, ale tak maxi na jedno úplne pozretie, ktoré bohato stačí ! ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Americká kostýmová návrhárka a dizajnérka Edith Head navrhla sériu oblečenia inšpirovaného filmom. Tento rad sa nazýval kolekcia „Airport Look“ a bol uvedený na trh módnou prehliadkou v januári 1970. Biznis plán však nebola úspešný a oblečenie bolo potichu stiahnuté z pultov. (Arsenal83)
  • Dean Martin získal 10% z hrubých příjmů, což znamenalo dalších sedm miliónů dolarů k jeho platu navíc. (džanik)
  • Film mal premiéru 29. mája 1970 v newyorskej Radio City Music Hall, kde ho vysielali celých 12 týždňov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama