Reklama

Reklama

Preacher

(seriál)
  • Česko Kazatel (neoficiální název) (více)
Trailer 1
USA, (2016–2019), 33 h 48 min (Minutáž: 40–60 min)

Předloha:

Garth Ennis (komiks)

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Dominic Cooper, W. Earl Brown, Joe Gilgun, Elizabeth Perkins, Ruth Negga, Lucy Griffiths, Tabatha Shaun, Jamie Anne Allman, Brian Huskey, Ricky Mabe (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(43)

Jesse Custer, kazatel v jednom malém městě v Texasu, je dosti složitý případ. Má ho v moci jakási tajuplná entita, která mu propůjčuje nadpřirozenou sílu. Custer se ve společnosti své bývalé přítelkyně jménem Tulip a Ira Cassidyho vydává na cestu, aby - a to je míněno doslova - nalezl Boha. (AMC Czech)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (154)

geimz 

všechny recenze uživatele

1. séria: 50% Studená sprcha. Čakal som všeličo, najprv po ohlásení tejto adaptácie som bol vo vytržení, po zverejnení castingových fotiek moje nadšenie mierne opadlo, a po zhliadnutí traileru som bol opäť v optimistickom očakávaní, ktoré pretrvalo aj počas prvých 2-3 dielov. Potom sa už ale začali obavy. Obavy nielen z deju, ktorý sa zdanlivo nikam neposúval, ale aj z naozaj razantných zmien oproti predlohe, a takisto obavy z hercov. Po konci série môžem povedať, že všetky obavy boli opodstatnené. Najväčšiu výtku mám proti zmenám. Nie som zástanca doslovnej adaptácie predlôh, no čo má tento seriál vôbec spoločné s komiksovým Preacherom? Mená postáv. Všetky ich motivácie, minulosti, charakteristiky sú vo väčšej či menšej miere pozmenené (a to väčšinou vo väčšej). Veď Tulip ani nie je Tulip - celá táto postava je tak mimo, že ma vždy, keď sa na obrazovke objavila, len rozčuľovala. Cassidy je ešte ako tak v norme. A aj v prípade, že by som nejak prekusol tieto oproti predlohe zriedené a nevýrazné postavy, neodpustil by som tú zúfalú prázdnotu deja. Ak mala prvá séria slúžiť ako rozbeh ku skutočnému road tripu, dalo sa to urobiť aspoň 10x lepšie. Na poli desiatich dielov sa nestane takmer nič podstatné, väčšina 40-minútovej stopáže sú k uzúfaniu nudné fillery, a až posledný diel nasmeruje diváka neznalého predlohy, o čomže to ten Preacher má vôbec byť. Predpokladám, že druhej sérii ešte šancu dám, po prvej som však nesmierne sklamaný z tohto spackaného projektu, ktorý mal potenciál stať sa vďaka kvalitám komiksu televíznou udalosťou roku. 2. séria: 60% Mierne zlepšenie oproti prvej sérii, ale po prvých 2, možno 3 dieloch, kedy sa skutočne naštartoval road trip, opäť jedno veľké sklamanie, pretože od 4. do 13. dielu je druhá séria Preachera až na pár výnimiek zase neskutočná nuda. Odkedy sa totiž partia dostane do New Orleans, všetok drive, ktorý seriál nazbieral počas prvých pár dielov, sa s príchodom do toho spropadeného bytu, kde sa trávi väčšinu stopáže väčšiny dielov, vytratí. Postavy sa správajú nelogicky, vymýšľajú sa zbytočné zápletky, ktoré evidentne slúžia len na naťahovanie času (Tulip a jej PTSD z útoku Sainta) a okrem dielov, ktoré obsahujú vo väčšej miere Herr Starra (ktorý je mimochodom ozajstným svetlým bodom seriálu), sa v nich nič nedeje. Strašne na tom vidieť ten nízky rozpočet, ktorý si tvorcovia v tejto sérii vybúchali na prvých 2 dieloch, veď aj finále je jedno veľké nič. Dal som Preacherovi znovu šancu, pretože predlohu milujem, ale tento seriál je trápenie a veľká strata času. A to ani nespomínam Eugenovu dejovú linku v pekle s jeho parťákom Hitlerom, pretože to je kapitola sama o sebe. ()

dragon94 

všechny recenze uživatele

Preacher je velmi šílený seriál plný všemožných bizarností a zvráceného humoru, který si kolikrát nebere žádné servítky. První série je taková slabší. Nenajde se v nich příliš dobrých epizod, ale některé pasáže skutečně stojí za to. Obvykle jsou to pasáže s Josephem Gilgunem, který upíra Cassidiho hraje absolutně fantasticky. Druhá série začala velice dobře a držela se do nějakého 6tého dílu, pak bohužel seriál opět začal přešlapovat na jednom místě a nikam se nehnul, a to ani v samotném finále série. Třetí série pak působí jako vpíchnutí adrenalinu do žil. Je velmi svěží, neustále se v ní něco děje. Už se nepřešlapuje na místě. Voodoo téma navíc seriálu perfektně sedlo a konečně jsme se dočkali skvělé a chvílemi velmi temné show. Čtvrtá série si pak dokázala udržet kvalitu té třetí, i když mi její téma nebylo tak sympatické jako téma série třetí. Se samotným závěrem jsem taktéž spokojený. Obával jsem se, že bude působit uspěchaně a nedotaženě, ale opak byl pravdou. 1. Série 3*, 2. Série 3*, 3. Série 5*, 4. Série 4,5* Celkově 4* 70% ()

Reklama

Paul_cz 

všechny recenze uživatele

Co má společného breakdancující Ježíš, v sámošce prodávající Hitler jmenující se toho času David Hilter, ultrabadass kovboj Svatej Zabijáků (Terminátor hadr), explodující Tom Cruise, Bůh jezdící na harlejce klátící kurvy v čoklím gimp outfitu, 120 let starej Irskej upír sjíždějící všechno od lepidla po fire retardant a kazatel co chce Bohovi nakopat prdel a nosí v sobě děcko démonky a archanděla? Všichni se sejdou v tomhle kreativním atmosférickém nářezu. A to jsem ještě nezmínil jednu z nejlibověji napsaných a zahraných postav vůbec, Herr Klause Starra. Preacher je černým humorem naplněná vanička s jódem do který jsem po struhadle jezdil s ohromnou radostí. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Je tu komixová adaptace od Setha Rogena na AMC. Hrubost a násilí tomu vážně nechybí. V předloze je to snad ještě drsnější. Dominic Cooper je pro roli Kazatele velmi dobrou volbou. Ani ostatní postavy nezaostávají, jako například upír Rudy z Misfits nebo záhadná drsňačka Tulipv podání Ruth Neggy. Kazatel má za sebou dost temnou historii. Většina děje se odehrává v Novém Mexiku. Silné momenty střídají slabé. Třeba rvačka v letadle je naprosto úžasná, i ta v hospodě není špatná. Kazatel má své problém a řeší si je po svém. Ve městě moc oblíbený není, protože na svou práci kašle. Lidé mu ale stále naslouchají. Časem se mu věci trochu vymknou z rukou a on získá zvláštní schopnosti. S těmi pak nakládá podle svého. Má to docela slušné finále. :) Ve 2. sérii se stane spousta věcí. Herr Starr vstupuje na scénu a naši hrdinové prchají pře Svatým zabijákem. Cassidy se setká se svým synem a dozvíme se spoustu věcí o Řádu. Ve 3. série nahlédneme do Jessieho minulosti. Objeví se dost nových postav a děj se posune, slušná série. 4. řada skončila a s ní i celý seriál. Vše se uzavřelo, a tak nějak začalo dávat smysl. Škoda, že už nebude další. "Proč jsi udělal dinosaury?" :D ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem sice nečetl a ani o ní nikdy neslyšel, ale Preacher je podán tak, aby se "chytil" i člověk zcela neznalý předlohy. Pilotní díl je velmi vtahující, atmosférický a akčně velmi velkorysý, takže pokud si Preacher udrží tuto kvalitativní laťku ve stejné úrovni, je zde zaděláno na velkou seriálovou klasiku. Za tohle má u mě Seth Rogen a zbytek celého ansáblu velký palec nahoru! PS: Dominic Cooper jede! ()

Galerie (1 368)

Zajímavosti (24)

  • Herečka hrající postavu Tulip (Ruth Negga) je napůl Irka. Ironicky jediná irská postava v seriálu je upír Cassidy (Joseph Gilgun), kterého hraje anglický herec. (Miro_CZ)
  • Jméno hlavní postavy Jesse Custer (Dominic Cooper) je přesmyčka slov "Secret Jesus" (volně přeloženo jako "tajný Ježíš". (Miro_CZ)
  • Při Papežově projevu vlajka pod jeho oknem střídavě mění barvu z černé na červenou. Např. při záběru na Papeže osobně je černá, ale při záběru na živé vysílání je zase červená. (Habansz)

Související novinky

Constantine definitivně končí

Constantine definitivně končí

08.06.2015

Americké televize zruší každý rok řadu seriálů, které si nenajdou fanouškovskou základnu. Obvykle jde o zcela originální projekty, o to podivnější je tedy osud seriálového Constantinea. Momentálně na… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Tak co dál, Darrene? Na Sibiř?

Tak co dál, Darrene? Na Sibiř?

10.10.2010

Nakonec to zřejmě všechno bude jen víření mediálních vod před premiérou jeho mysteriózního thrilleru Black Swan, ale momentálně to vypadá, že Darren Aronofsky je na roztrhání. Byla mu nabídnuta režie… (více)

Škrtáme a odsouváme na neurčito

Škrtáme a odsouváme na neurčito

21.04.2010

Začalo to včera Hobitem, dnes to bude horší. Nedávno dal od nové bondovky ruce pryč Sam Mendes, protože už asi věděl, co bude následovat. Než se studio MGM vzpamatuje, agent 007 si může vzít… (více)

Reklama

Reklama