Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový příběh o populárním superhrdinovi ze stáje DC Comics odhaluje původ Arthura Curryho (Jason Momoa), napůl člověka, napůl obyvatele bájné Atlantidy, kterého jeho životní cesta přiměje čelit pravdě nejen o tom, kým ve skutečnosti je, ale zároveň prověří, zdali je hoden stát se tím, pro co byl zrozen… králem. (Vertical Entertainment)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (1 217)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Aquaman bol v Justice League len vodný zamračený cool frajer, kde bohužiaľ nemohol dostať moc priestoru, no aj tak ma bavil. Tu vo svojom vlastnom filme predčil moje očakávania a doslova ma strhol prílivovou vlnou rovno do útrob Atlantídy. Aquaman po tom čo pomohol poraziť Steppenwolfa, si žije na voľnej nohe, sem tam niekoho zachráni, skočí na pivko alebo si spraví pár selfíčok a o nejakú Atlantídu sa nestará. Aspoň po kým za ním nepríde Mera, červenovláska v zelenom kostýme, s modrými očami a povie mu, že jeho nevlastný brat Orm chce rozpútať vojnu a zároveň nosiť cool titul Ocean Master. Arthur preto musí nájsť bájny trojzubec kráľa Atlana s pomocou, ktorého sa stane kráľom a zabráni vojne. Príbeh je jednoduchý ako facka a takých komiksy prinášajú mnoho, no tým pádom sa ani Aquaman nevyhne istým klišé. Našťastie James Wan, trikový a výtvarný majstri ponorili príbeh do takej hladiny a na také miesta, ktoré mam pocit, že sme doposiaľ na platne ešte v žiadnom inom filme nevideli. Efekty rovnako ako v iných komiksovkach nadmieru drahé, ale zároveň užasne, premakané, okúzľujúce a hlavne vydarené. Celkovo čo sa týka výtvarnej stránky a dizajnu je Aquaman film, ktorý ponúka doslova vlastný svet! Inak by som to nazval, že si Aquaman cez seba prehodili kabát Avatara a Star Warsu. Akcia sa tiež vydarila a okrem perfektnej choreografie súbojov polahodí oku aj kamera. Jednoduchý príbeh je asi to najväčšie mínus, ale ako som už spomínal vymakaný dizajn a plejáda známych hercov (Patrick Wilson, Willem Dafoe, Dolph Lundgren, Nicole Kidman, Amber Heard) film posúva ďalej. Celkovo tieto prvky - vizuál, dizajn, casting, akcia - prekrývajú nevýraznosť príbehu. Čo sa týka atmosféry vo filme, tak je fajn, že si Aquaman záchova svojou vážnosť, nie je zbytočne vtipný ani trápny, a humor sa vskutku vydaril ("Pamätáš si s toho niečo ? " Len toľko, že niečo, niečo a trojzubec"). Nie je moc čo kritizovať, no keď už sme pri tom čo sa vydarilo nedá mi nepochváliť hudbu Ruperta Gregson-Williamsa. Tam kde to Jason Momoa neutiahne svojim suchým herectvom a jedným drsným výrazom, ktorý mu ide, mu James Wan poskytne cool scény a Gregson-Williams zas hrdinskú hudbu, s ktorou sa radi pridáte do boja aj zo sedačky. Dúfam, že Wan natočí aj druhý diel, mytológia a iné príbehy Atlantídy by boli určite zaujímavé v jeho ďalšom podaní. Rozhodne jeden s najlepších filmov od DC comis zo súčasnej série. Možno dokonca úplne najlepší! P.S.: počkajte si za titulky. Obľúbený soundtrack: Arthur, Kingdom of Atlantis, It Wasn't Meant to Be, The Legend of Atlan, What Could Be Greater Than a King, Reunited. 95% - 5* ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce, co chce říká, ale Aquaman se povedl. Jak už to tak vypadá, Warner, který má v současné době pod křídly DC umí momentálně dělat jenom sólovky. Navíc dostal "za kamery" Jamese Wana, který věnoval filmu svůj typický a neotřelý osobní vklad, který dělá z Arthura jednu z nejlepších současných postav DC. Nutno podotknout, že vzhledem k prapůvodní předloze to nebylo nic lehkého. Už angažování Jasona bylo dosti riskantní, ale musím dát za pravdu Snyderovi, že se jeho volba osvědčila (tímto s chvalozpěvy na Zacka končím, protože s tímto snímkem nemá kromě producentského křesla nic společného - z mého pohledu naštěstí). Hereckou skvadru, která se povedla dát Wanovi dohromady nelze než obdivovat. Ač mi ze začátku vadily "růžovo-rudé" Dolphovi vlasy, všechno si postupně sedlo a já se tak mohl těšit Wilsona, Kidman, Dafoeho, či Heard. Kulantně řečeno, při pohledu do dekoltu právě Amber se člověk nestačil ani divit, jaké divy dokázali kostyméři vyčarovat s jejím poněkud minimalistickým hrudníkem. Příběhová linie byla značně oddechová, ale až na dva až tři nelogické momenty člověka dokázala udržet ve středu. Záporné postavy Ocean Mastera a Black Manty navíc měly celkem jednoznačně a logicky vystavěné pozadí jejich počínání, takže nebyl problém věřit jejich motivaci. Po grafické stránce se navíc povedlo vytvořit úžasný podmořský svět, který si svou podmanivostí získal mé sympatie. Paradoxně nejhůře na mě vizuálně působily scény pobřeží u majáku, když starý Curry chodil čekat na Atlannu. Nejslabším aspektem filmu se proto stal soundtrack, který mě nijak zvláště neuchvátil a až na drobné odkazy na Muže z oceli, či Dianinu: Is she with you? se neobjevil žádný výraznější motiv - v tomto vítězí nedávné Mortal Engines. (Po druhé projekci měním názor - hudba je zajímavá dost). I když má Aquaman své chyby a jedná se o místy přílišnou hru na jistotu, plný počet si ode mě na první dobrou zasloužil... Při druhé projekci mě ale tolik nebavil (což je škoda), takže jdu na 4. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Má to žábry, legíny, po mámě půlku příboru, a skáče to. Co je to? Kvakvaman! Hraje ho Momoja, Džejsn. Takže ženská část publika vcelku spokojeně vrní, neboť onen herec vlastní statné těleso (mladší třou stehna o sebe) a v reálu przní stařenu (zkušenějším pro přemíru lubrikace vykluzují venušiny kuličky, zasloužilým rodičkám pak venušiny koule). Druhé, v dnešních dobách dost opomíjené pohlaví, pak většinou nebere pana Conana Droga jako nekalou konkurenci, ale ideál, takže si též nestěžují. A děti? Znáte je. Hovádka. Těm se líbí ten příběh! No, já osobně za Jasona házím dvojku, protože z něj taky teču jak Němcová z funkce, a tvůrcům bych doporučil jednou vlézt do bazénu tři na sedm s alespoň metrovou hloubkou a vyzkoušet si, jak v něm fungují fyzikální zákony. Ti se pak nasmějí nad tím, co za píčovinu vytvořili, až hanba. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

DC prostě neumí udělat natolik kvalitní superhrdinský trhák jako Marvel a to je fakt. Aquaman se mi sice líbil, ale i tak bych ho řadil jen mezi lehce nadprůměrné superhdinské filmy. Má své kouzlo a je i docela vtipný, ale přesto se nemohu ubránit tomu, že filmu něco scházelo a to i přestože měl velkou výhodu, že jsem ho viděl v originále a v kině. Navíc, stejně jako u Wonder Woman mi film trochu pokazil samotný závěr. dávám 60-70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nedá říct, že by mi v Aquamanovi něco chybělo. Právě naopak toho v něm bylo odhadem tak na tři nebo čtyři trháky, no a právě kvůli téhle scenáristické a režisérské horečce jsem se všech možných i nemožných veleakčních scén, výbuchů, soubojů, drsných pohledů, pubertálních (ale sedících) vtipů, dechberoucích výpravných nápadů a speciálních efektů už někdy v půlce filmu málem přejedl. Nechci ale moc kritizovat, protože po upoutávkách jsem vlastně něco přesně takového čekal - Flashe Gordona tohoto tisíciletí. Stejně mě ovšem zamrzelo třeba to, že film hned na začátku představil skvělého padoucha s pochopitelnou motivací (a ta scéna v ponorce byla vážně nemilosrdně tíživá), aby ho později... Skoro nevyužil a udělal z něj obyčejného mlátiče? Škoda, škoda, to si Black Manta nezasloužil, jeho postava měla (má?) rozhodně na víc. Co se týče herců, Jason Momoa je ohromný sympaťák, ale to už jsme věděli, takže mě překvapil a potěšil hlavně komediální talent Amber Heard. Jo a Rupert Gregson-Williams složil po Wonder Woman další moc dobrý komiksový soundtrack, který se dá bez problémů poslouchat samostatně (a ani mi nevadí, že připomíná .Mothersbaughův Thor: Ragnarok). ()

Galerie (83)

Zajímavosti (75)

  • Není to poprvé, co měl Jason Momoa (Arthur) co do činění s bájnou Atlantidou. V seriálu Hvězdná brána: Atlantida (od r. 2004) si zahrál mimozemšťana Ronona Dexe, jemuž se Atlantida (v seriálu představovaná jako létající město, schopné cestovat do jiných galaxií) stala novým domovem poté, co byla pozemšťany zachráněna před Wraithy. Ve stejném seriálu si zahrál i Michael Beach (otec Black Manty), konkrétně roli kapitána pozemské lodi Apollo. (predator918)
  • Jamese WanaAquamanovi přilákalo, že se jednalo o zatím neznámého hrdinu, a proto v něm cítil příležitost natočit něco neokoukaného. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Jak to vypadá s budoucností Aquamana?

Jak to vypadá s budoucností Aquamana?

17.12.2023

Už za pár dnů do kin po celém světě vstoupí nejnovější snímek studia Warner Bros. a pokračování miliardového hitu Aquaman z roku 2018, komiksovka Aquaman a ztracené království. Film režiséra Jamese… (více)

Gunn začíná čistku DC filmů

Gunn začíná čistku DC filmů

08.12.2022

James Gunn a producent Peter Safran byli nedávno vybráni jako noví šéfové rebrandovaného DC Studios pod studiem Warner Bros. Discovery a jeho ředitelem Davidem Zaslavem. Gunn, který před pár dny… (více)

Studio Warner Bros. chce být druhým Disney

Studio Warner Bros. chce být druhým Disney

04.06.2022

Nový šéf společnosti Warner Bros. Discovery David Zaslav už nějaký ten pátek pracuje na zásadních změnách, kterými by chtěl přispět k nové éře nejen na poli filmů, ale i seriálů, her, a celkově… (více)

Reklama

Reklama