Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Režie:

Ryan Coogler

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Rachel Morrison

Hrají:

Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown (více)
(další profese)

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 10

Recenze (1 119)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Že jsou čerňoši nejlepší, nejhumánnější, nejhezčí a nejrychlejší jsme již tak nějak.... po pár desítkách let informačních kampaní věděli, že, ale že až takhle? Sbohem, euroatlanticentrisme, vítej pravdo pravá. Zaplať pánBů, že se v Africe počet obyvatel dvojí co generaci, neboť brzy na světě převládne pralesní kultura. A všem nám bude dobře, neboť misionáři lidství riskují své životy a vyrážejí po milionech šířit lásku všemi směry. I když by jim doma bylo tak hezky. Lidumilové prostě jako. Takže vpřed do kin, zajisté nás čekají další a další filmíky, v nichž uhelní obyvatelé země za zrcadlem střídají vynalézání pokročilých technologií (styl Myšpulín křížený se Snůpydogem) s opičími tanci na skále Lidských obětí. No... někde ta kultura musela vybublat na povrch, ne? ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Klasická Marvelovka se vším všudy. Na jednu stranu jeden z nejprovařenějších příběhů v historii, ošklivá CGI pantera v soubojích a ta osudovost ( Winter Soldier, první Guardians of the Galaxy, Doctor Strange a vlastně i Infinity War) tam prostě těžce chybí... na stranu druhou skvělý prostředí a atmosféra, zajímavě zmixovaná hudba, sympatické postavy a celé to i přes neduhy působí velmi zábavně. Jinak řečeno - dalo se z toho vytřískat víc, ale taky to mohlo dopadnout mnohem, mnohem hůř. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Doufám, že nebudu označen za rasistu, když vyjádřím spokojenost nad filmem, ve kterém jsou bílí pouze dva Hobiti ;). Vážnější a světové problémy komentující styl Panterovi sedí, je poznat že jeho kořeny jsou v Občanské válce, které se dočkáme i zde. Coogler dokáže zaujmout to správné stanovisko a těží z něj právě Killmonger Michaela Jordana v zajímavé variaci na antihrdinu. Boseman jen upevňuje svou pozici po skvělém nástupu ve třetím Kapitánovi a jeho T’Challa sbírá trumfy v rodinném zázemí (skvělá linka se sestrou). Civilnější rozjezd s výbornou honičkou v Jižní Koreji hravě překonává opulentní bitku ve finále, která jede možná až zbytečně na jistotu. Rozhodně neurazí - spíš jen nepřekvapí. Vizuál je fantastický. Wakanda je fantastická a už se nemůžu dočkat až se do ní znovu podíváme. Kapitolou samou o sobě je hudba od Ludwiga Göranssonona ze které prýští africké etnikum a bije se moderními černošskými rytmy. Rapovací skladby jsou naštěstí na minimu a většinou neruší. WAKANDA FOREVER! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Standardní marveláckej skoro-origin (část zrodu Panthera se odehrává v Civil War), který není ani nejlepší, nejnapínavější, nejosudovější, nejvtipnější, nebo snad nejdůležitější, ne, je jen perfektně vysoustružený a body dolů sráží především příliš zběsilý střih a kamera závěrečného souboje a body nahoru zas zaručuje perfektní Andy Serkis, jehož What is love je ... Interesantní. A pokud někomu vadí, že je tam spousta čestných černochů... Tak proč do pakoně chtěli vidět komiksovej film z Afriky? Ale jo, všem nám tím chtějí vymejt mozky, bojte se děti! Pomáhaj jim v tom dokonce i ještěři z temnejch světů, co nás chtěj vočipovat!!!; ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dal jsem se hecnout vší tou napáleně oslavnou americkou kritikou, dopřál si Atmos™ kino a vcelku vůbec žádný zklamání. Záhy žádná další plochá nahoněná marvelovka, nýbrž i postavy, které mají dost vlastní hloubky a prostoru, africký 808 folk s puncem krásy a výjimečnosti, BLACK PANTHER je navíc přesahový, důležitý a to ne nějaká (čehož jsem se nejvíc obával) prvoplánová liberálská “blackness” ovcoblbovina ke zpytování svědomí pro privilegovaný. Řeknu to takhle - zatímco jinde v Hollywoodu je černoch často pořád do počtu aby se snad neřeklo, tady je důstojný, zásadní a inspirativní. A byť další komiksárna, je tu svým způsobem vážně převratný film, který v jádru sahá daleko za pouhý velkorozpočtový superhrdinský, politicky korektní automaty na peníze, tupý generický zápletky a nudný digitální bordel-akce, ani se otravně nepotápí v nigga sem nigga tam... Kdo chce pochopí, zbytek ať se třeba zalkne žlučí. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • Podľa filmu je Black Panther (Chadwick Boseman) najbohatším superhrdinom z Marvel Cinematic Universe, dokonca bohatším než Tony Stark (Robert Downey Jr.). Black Panther je totiž kráľom Wakandy - jediného územia na Zemi kde sa dá ťažiť vibranium, vďaka čomu je táto africká civilizácia radená k technologicky najvyspelejšej. (F2003F)
  • 60 % ľudí vo Wakande nenosí topánky - išlo o úmyselné rozhodnutie kostymérov. (zajo91)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama