Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (458)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Už je to nějaký ten pátek, co se Leigh Whannell probudil ve špinavé umývárně a společně s Dr. Gordonem museli čelit jednomu z nejdokonalejších filmových zabijáků a jeho "Live or die, make your choice" hře. Insidious: Chapter 3 si nevede vůbec špatně a Leigh na režisérské židličce obstál velmi dobře. I tak však tato zatím poslední kapitola originální hororové série nepřináší nic, co bychom už neviděli v předchozích dílech. Klasický formát rozvíjejícího se příběhu nepřekvapí téměř ničím novým, ale lekačky jsou zpracovány výborně. Zjišťuju, že u takových duchařin už prostě nevydržím, co dřív, takže spoustu momentů, kdy člověk ví, že tam prostě něco ze tmy vyskočí, nebo že temná entita číhá na správný okamžik, si prostě "odvážně" zakryju oči ovladačem a čekám, až je po tom:) Jeden šok jsem chvílu rozdýchávala a to ani nemusel útočit žádný duch. Je to scéna, kdy ona si tam prostě tak stojí na té silnici a... kdo viděl, tak ví. Celý příběh hodně táhne Lin Shaye a je až s podivem, že tato úžasná "hororová babča" se dostala do širšího podvědomí až s Insidious. Je výborná. Dokonce Joseph Bishara v tomto díle užívá své mistrovské hudby velmi poskrovnu. Celkově přináší Insidious 3 vydařené pokračování, které této sérii rozhodně nedělá ostudu, ale zároveň přináší recyklaci již viděného. I když... možná se objeví i Darth Maul a ta hnusná, děsivá Baba v černém:) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Řemeslně v pořádku, ale nic víc. Kde jednička byla novátorská a dvojka příběhově zajímavá, tam je trojka rutinní a papouškovská. Whannell sice ctí Wanovu práci a daří se mu produkovat povedené lekačky v uspokojivém množství, ale ve finále to s tou ctí spíše přehnal a závěrečné vymítání ducha už je recyklát nejkřečovitějšího charakteru. Co pak sejde na tom, že se na to hezky kouká a kameraman, režisér i hudební skladatel se spokojeně plácají po ramenou, když se v konečném součtu podíleli na filmu, který už vzhledem k jeho předchůdcům nikdo vidět nepotřebuje.....? Víceméně za snahu a poctivost 65%. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Keď som hodnotil prvý a druhý diel Insidious, tak som mal pocit, že sme tu konečne mali fantastický hororový film, ktorý vedel využívať ľakacie momenty tak, že nerušilo atmosféru a všetko do seba skvele zapadalo. Okrem toho sme mali skvelých hercov a postavy, ktoré dokázali príbeh ťahať. James Wan však teraz zahral len malú rolu na dve minútky a réžie a scenára sa ujal Leigh Whannell. Prvá polka filmu je úplne priemerná, málo atmosféry, veľké množstvo ľakačiek, ktoré dokopy nikam nevedú a veľmi slabo rozvíjaný príbeh. Nebolo to hrozné ako v tohtoročných "Lazarus Effect" alebo "Poltergeist" remake, no na druhú stranu to bolo veľmi lacné v porovnaní s tým, čo nám dali predošlé dva filmy. A už som si myslel, že to padne do hlbín, no druhou polovicou filmu sa všetko začína dvíhať a konečne tu máme aj namakané scénky, kde strach skutočne vie panovať. O najlepšiu sa asi postará Stefanie Scott, keď bude posadnutá démonom a rozhodne sa postaviť. Tam som skutočne len zdesene pozeral. Lin Shaye ako Elise je skvelá a rovnako aj samotný Leigh Whannell s kolegom Angusom Sampsonom sú super. A konečne mám pocit, že sa pozerám na Insidious. Keď si teda zvážim pre a proti, tak druhá polka skutočne film zachraňuje. A je to len dobre. Mrzí ma, že kvalitatívne Insidious 3 nedosahuje na svojich dvoch predchodcov, no v hororovom výbere tohto roku patrí medzi silnejšie hororové tituly. Hodnotenie: B- ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V zajetí záludných povidlových šlápot. Pojem, který jsem pojmenoval "povidlová šlápota", je asi nejvýraznějším nápadem v prequelu, kterému chybí nasazení a zásadní vrchol. Ostatně, film si své dva vrcholy prodělá v první půlhodině, když na mladou hrdinku dvakrát působivě mává démon a následně ji excelentně srazí auto. První třetina filmu je hodně povedená, prosycená tajemnem, jako divák jsem se těšil, co přijde dál. Představte si dál už nepřišlo nic, co by vybočovalo z hororového standardu. Závěrečnou třetinu považuji dokonce za nenápaditou, slabou, včetně směšného posledního záběru filmu. Finále bylo unavené, určené k přetočení, nevylučuji, že za jeho zmršením stojí přístupnost PG-13, jenž z hororů dělá dětské filmy. Co byste řekli na to, kdyby Mimoni byli přístupní až od osmnácti let?! Tak tohle je podobné. I když film působí téměř laciným dojmem, je natočen na velmi dobré technické úrovni. Démon s kyslíkovou maskou je parádní hnusák, kupodivu už nenajde konkurenci v ostatních posmrtných kreaturách, které jsou poměrně slabě namaskované. A pytel se taky s nimi zrovna neroztrhl. Straší se hned na několika úrovních. Některé pasáže jsou znepokojivé, příjemně mrazivé, divák očekává maximální úlek. Leigh Whannell umí využít malý prostor v místnosti hodně sugestivně. Divák si připadá, že je "astrálně" vtažen do scény, kde ale má pocit stísnění, takže se rád vrací na svoje místo, do pohodlí křesla. Astrální cestování do říše mrtvých je zde hodně slabě provedeno. Na médium, v tomto případě Lin Shaye, nečeká na druhé straně nic zajímavého, narazí však na dámu se závojem, která v tomto prequelu nemá zásadní postavení. Unylý dojem moc nevylepší ani přítomnost divných "lovců duchů", dvou internetových šprýmařů, kdy jednoho ztvárnil Vašek Noid na redukční dietě, druhého si zahrál sám pan režisér osobně. Pozorný divák jistě nepřehlédne jeho tvůrčího spolupracovníka Jamese Wana, který si zahrál malou roličku divadelního režiséra, u něhož je na castingu mladá uchazečka o roli, okolo niž se celý prequel točí. Mladá hrdinka Quinn, která chtěla ze záhrobí zavolat mámu, byla zahrána Stefanie Scott poměrně průměrně. Herecké výkony jsou však obstojné. Pokud vám nevadí Dermot Mulroney, který byl vytažen z hereckého záhrobí, budete s jeho ztvárněním otce dcery pronásledované duchy, spokojeni. Film samotný extra dojem nezanechá. Chybělo nasazení, více strhujících nápadů, ale oproti tomu je film natočen přehledně, občas se objeví prvotřídní postrašení se snahou neopadnout. No asi takhle, i když na mě režisér dělal non-stop bububu, já se na něj nezlobím, že to se mnou nic neudělalo. 60% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Sice silná trojka, ale pořád trojka. Na první díl to nemá (to by čekal jen blázen), ale s dvojkou je to skoro srovnatelné. Whannell používá tytéž postupy, co Wan (ten se tu mimochodem mihne v malé cameo roli), tudíž tu režisérskou výměnu možná ani nepocítíte. Alespoň ne znatelně. Whannell svýho kámoše okoukal s chirurgickou precizností, takže i tentokrát dokáže překvapit připraveného. Ten v momentu, kdy se kamera soustředí na tmavý kout místnosti a místo hudby se v sále rozezní hluboké ticho, tuší, že přijde jasná infarktovka. Ale ona nepřijde. A pokud ano, tak po delší době, než by čekal. Tohle rozhodně oceňuju, jelikož v hororu je tenhle faktor "napínání" důležitější, než levné lekačky. Avšak bohužel, i na ty dojde, a není jich zrovna málo. Naštěstí se v několika případech dostaví kýžený efekt "Baf - lek!" Ale abych se tu moc nevykecával... Vizuálně hodně fajn, i když celkově už ne tolik děsivé. Herecky sympatické, masky duchů správně hnusné (obzvlášť děda s dýchacím přístrojem) a překvapivě dojde i na férovku mezi Elise a starou známou "ženou v černém". Zúčtovací finále však nenabídne očekávanou adrenalinovou jízdu. Spíš jen průměrně děsivou vycházku po Dálavě. (60%) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Dej filmu sa odohráva v roku 2008. Predchádzajúce diely sa odohrávali v roku 2010. (Marceloo)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama