Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

mysiak 

všechny recenze uživatele

Narozdiel od remakeu razí Black Christas inú stratégiu...budovanie napätia, vytvárania trošku paranoidného dojmu a dosť hustej atmošky..vrah sa tu takmer vôbec neukáže, čo je práveže lepšie...tempo je pomalšie, ale presne zapadá do podstaty a do dĺžky filmu...Black Christmas je nadpriemerný old school horor ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Škoda, že první polovina filmu naprosto postrádá napětí a jakékoliv lákadlo, které by dokázalo udržet pozornost diváka. Závěr už to bohužel nezachrání a vlastně ani nemá čím, jelikož zápletka je silně předvídatelná. Spíše než horor mi Black Chrismas připadalo jako trochu temnější krimi. Alespoň, že John Saxon v roli detektiva velmi potěšil. Očekával jsem víc než jen tento snadno zapomenutelný průměr. ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Skvely slasher odehravajici se v divcim sesterstvu. Pokud jde o atmosferu, je tenhle kousek Boba Clarka jednou z nejlepsich vyvrazdovacek, jakou jsem kdy videl. Vanoce, podivne telefonaty, stylove vrazdy a tajemny zabijak - proste nadhera. Co je ovsem nejzajimavejsi (jak pise uz Quint) - tahle horrorova pecka vznikla v roce 1974, tj. 4 roky pred Halloweenem, ktery se ji v mnoha ohledech minimalne inspiroval (a Carpi to nijak neskryva). Skoda, ze podobne, v USA celkem slavne filmy, se u nas nikdy neukazou. Tenhle vanocni pohled k samotnym korenum slasheru totiz opravdu stoji zato. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Čtyři roky před Halloweenem Johna Carpentera natočil Bob Clark svůj nejlepší film. Významný nejen v jeho filmografii, ale i pro slasher, tedy žánr, ve kterém je skupina nějakých lidí (většinou studentů) postupně vyvražďována nějakým psychopatem. Vražděni jsou většinou nějakými netradičními předměty, hrdinům telefonicky vyhrožují anonymové, je tu často množství záběrů z pohledu vraha… Právě Black christmas je filmem, který tento žánr v podstatě začal. Je tu ale jedno velké ALE. V Black christmas nejde o krev. Všechny vraždy, které se tu odehrají, jsou buď mimo záběr, nebo ve stínu. A není jich zas tolik. Mezi nimi se odehrává docela zajímavý příběh, velmi kvalitní herecké výkony (Margot Kidder, John Saxon…), a velmi zajímavá práce všech lidí, co na filmu pracovali, zajímavou kamerou začínaje, pojetím vraha coby naprosto anonymního šílence (kterého ve filmu nikdy neuvidíte!!!) konče. Tím chci jen naznačit, že všechny škatulky, podle kterých se film řadí do žánru slasher, mají v podstatě pravdu, ale pokud nějaká z těch vyvražďovaček není jen spotřebním zbožím, které vám hned vypadne z hlavy, je to právě tento film. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

No, na klasiku žánru bych to teda neviděl. Snímek Black Christmas možná vznikl o čtyři roky dřív, možná přeslavný milník slasherového subžánru Halloween i inspiroval, ale to je asi tak všechno. Velmi nenápaditě natočený (ty věčné nájezdy a odjezdy kamery mě štvaly), scénáristicky nezajímavý (zvraty se daly očekávat hodně dlouho dopředu) a ne moc napínavý (no dobře, chvilkama možná) horor mě zaujal zejména přítomností krásné Oliviy Hussey (která byla bohužel pořád oblečená) a snahou o realističnost (což je věc, která slasherům chybí). Ale když jsou zrovna ty Vánoce, tak za tři. Jinak dvě a půl hvězdy. Leden 2021: Po 14 letech přehodnocuju - natočené je to docela nápaditě a atmosféra rozhodně nechybí, navzdory nebo možná díky plíživému tempu. Fajn to bylo. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (18)

  • Pracovní název filmu byl Silent Night, Evil Night. (Chatterer)
  • Roy Moore se připsaní scénáře nechal údajně inspirovat sérií vražd, které se odehrávaly v kanadském Montrealu v provincii Quebec kolem vánočních svátků. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama