Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze (440)

uiu 

všechny recenze uživatele

SPOILERY jo! - V prvé řadě se jedná o skvěle vygradovaný seriál, kdy každý díl končí zajímavým cliffhangerem, který vás nutí si pustit další díl. To je velké plus. V celku se mi seriál líbil a těším se na další sérii, ale je tu i dost mínusů. První velký mínus je počet postav. Pár dní po shlédnutí seriálu si pamatuju max 3 jména "hlavních" postav. Další mínus je velké zaměření na teen publikum. Nechci být necitelná - a že jsem - ale to se vážně zabila jen kvůli tomu, že ji pár děcek na škole nepřijalo mezi sebe, že ji pomlouvali a že ji jeden spolužák znásilnil? Nic proti, ale Hannah se až moc snažila zapadnout mezi nejpopulárnější děcka na škole, kteří o ni prostě neměli zájem a když se s ní někdo přestal kamarádit, tak to brala jako neuvěřitelnou zradu. Navíc byla zamilovaná do losera školy, hlavního hrdinu Claye, kterému nikdy city nevyjádřila (protože vždy šla po školních sportovcích, duh). Takže ve výsledku, kde je tady ten cynik? Když se jí celá škola posmívala, že má velký zadek, tak se propadala hanbou, namísto aby byla pyšná na svoje pozadí a nosila ho jako Kardashianky? Ještě co mi vadilo - umělé vytváření napětí "Ty jsi ještě neslyšel všechny kazety??? Musíš si je poslechnout a pochopíš!!!" Hannah v podstatě naházela vinu za svůj zpackaný život neoblíbené holky na všechny, koho v životě potkala a kdo s ní strávil více jak den (nebo ji svezl z večírku???) Čím víc přemýšlím nad pohnutkami Hanny, tím víc mi přijde ironičtější, že spáchala sebevraždu kvůli obyčejným věcem, které prožívá ať už na základní nebo střední škole snad každá holka (a někdy i kluci). Šikana je prostě všude a buduje charakter a s klidným srdcem můžu říct, že Hannah zažívala pouhý čajíček. ()

Zek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který měl být zakončený druhou sérií, ale byl prodloužen o další dvě série(aby to ještě něco vydělalo :D) a tím pádem byl pohřben do úplných sraček. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Na seriálech od Netflixu se mi líbí, že někdy přicházejí, jako blesk z čistého nebe. Nikdo skoro o nich neví a najednou se objeví, a svou kvalitou zboří půlku internetu. A to je přesně případ 13 Reasons Why, i když tady boří internet spíše téma, než kvalita, ale k tomu se dostanu později. 13 Reasons Why má silné téma a ještě zajímavější uchopení, které se díky struktuře seriálu podařilo vytěžit skoro na maximum. Velkou výhodou je také to, že víme co se stalo hlavní hrdince a spolu s hlavním hrdinou zjišťujeme proč(tady to může připomínat slabší detektivku). Jako všude i zde je menší problém. A těch problému je zde malinko více. Asi nejvíce viditelný problém je počet epizod, které ze začátku trochu drhnou(asi prvních šest), nebo-ly nejsou tak záživný. V druhé půlce se to zlepší a poslední třetina je opravdu našlápnutá a tne se do živého a to doslova. Druhý větší problém je samotná postava Hannah. Ona je zahraná velmi dobře, jen se nelze zbavit pocitu, že se občas chová jako kráva a některé věci si zbytečně připouští a některé zas ne. A třetí největší problém je logika. Mnohem lépe by to fungovalo, kdyby Hannah poslala kazety jenom Clayovi, a ne všem co jí ublížili, jelikož pochybuji, že by dalších deset lidí dokázalo mlčet a nikomu to neříci. Naopak hodně oceňuji technickou stránku seriálu, práci s narací(nespolehlivý vypravěč, voiceovery), změnu palety barev při vyprávění Hannah a Claye nebo soundtrack či celkem realisticky vykreslené chování některých postav. Osobně jsem čekal zvrat, že ty kazety jsou jeden velký vtip od Hannah, která se díky šikaně stala psychicky narušenou a tohle má být její odplata a díky tomu, že je nespolehlivý vypravěč by doháněla své trýznitele k psychickému zhroucení, protože si nikdo nemůže být jist co je pravda a co ne. Po herecké stránce je to velmi dobré. Dylan Minnette si svého Claye perfektně odehraje a skrze něj jsou nejvíce cítit emoce. Katherine Langford je jako Hannah velmi dobrá, jen má problém, že scénář po ní chce, aby se občas chovala jako kráva a jindy, aby byla intelektuálně osvícená, dobré je, že to Langford zvládne odehrát. I ostatní herci jsou velmi dobří a krásně zahráli své postavy jako Christian Navarro, Kate Walsh nebo Justin Prentice s Brandonem Flynnem. 13 Reasons Why je zajímavý seriál, který svým konceptem umí tnout do živého a ukázat šikanu zas z trochu jiného pohledu, a také poukázat na to jak bolestivé je někoho ztratit. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tento seriál se svým tématem zaryl hluboko pod kůži i mně, přestože už pěkných pár let nepatřím mezi teenagery. Pořád si ale pamatuju, jak dokážou být "děti" na základce či střední krutí a jak sám si člověk v takovém kolektivu může připadat. Hannah to nemá lehké, nicméně přes to všechno si myslím, že a) se měla svěřit rodičům, kterým na ní očividně hodně záleželo a sehnali by ji pomoc (já osobně doufám, že budu jednou mít do života svých pubertálních dětí větší vhled, než měli rodiče v tomto seriálu) b) měla tomu dát víc času, nakonec opravdu jednou bude lépe a člověk z toho prostředí vypadne a jako zabít se po blbém měsíci je poněkud krátkozraké a stejně tím nikoho nepotrestá, c) byla jen krůček od vztahu s Clayem, který sama sabotovala a který ji mohl z toho poskytnout útočiště, kdyby se jen dokázala vyslovit. Jinak ale strong stuff, který se nebojí i nepříjemná témata zobrazovat realisticky. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Někde je problém. Ačkoli je zřejmý úmysl tvůrců a chvílemi je z toho opravdu úzko, asi je něco špatně když se u seriálu postaveném na rapemotivu nedokážete přinutit k sympatiím s ženskými hrdinkami, a namísto toho působí jako hysterické a psychicky labilní americké fňukny, které každou dobrou pomoc odmítnou a pak se hroutí, že je nikdo nemá rád. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ukázka toho, jak se dá velmi dobrý námět a provedení zkazit natahováním do dalších sérií. První série za 5*, pak už na to nekoukejte, akorát si zkazíte úplně všechno, co na ní bylo dobré. Nejenže se postavy začnou chovat čím dál tím víc nesmyslně, ale ze střední školy se stává noční můra, kde šance na normální život = 0. Nehledě na to, že jsou situace z první série podvráceny a otočeny o 180 stupňů a ta tak nedává posléze smysl. Naštěstí stále funguje sama o sobě. ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Má to sice pomalý rozjezd, ale od čtvrté epizody to začíná nabírat do hloubky. Minette a Langford to zahráli parádně, ke konci to začíná být pořádně smutné a temné. Rodiče Bakers a Tony byli pro mě dobré postavy, ale jinak jsem si ke všem (rozhodně kvůli nahrávkám) vypěstoval patřičnou nenávist. Někdy se sice dá říct, že se to může stát každému a že ta nahrávka byla úplně zbytečná, ale někdy jsou tam opravdu strašlivé důvody jako např. nahrávka 12. Seriál má poměrný spád, a vesměs to bylo skvělé shlédnutí jen ten konec byl dost neuzavřený. 80% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Je těžké psát komentář k něčemu k čemu máte poznámky celou dobu, ale jelikož to není běh na krátkou trať tak na drtivou většinu zapomenete. Už asi jde o tu atmosféru. Střední škola v Americe, američtí teenageři, drogy, sex, alkohol, dramata. Celkově to zní buďto jako skvělé sociologické drama a nebo jako klasická teenage kravina, která je třeba vtipná, ale stupidně. Tohle je naštěstí první případ. Hlavně samotné téma tohoto seriálu je mi blízké, hlavně protože mě podobný nápad na seriál taky několikrát samotného napadl. Je dost možné, že i seriál podchytil novou módu a stejně tak jako se vrátily do módy vinyly, tak to samé nyní bude s kazetami. A nedivil bych se. A přijde mi vtipné, že jsem tohle předpovídal už asi dva roky zpátky, možná i víc. Asi to tady musím zmínit, ale humorná je taky popularita seriálu. Chápu, že logicky, když je něco nové a kvalitní tak se o tom mluví. Ale tentokrát z děr vylezli i hadi a štíři bez svatého Jiří, kteří ani normálně nevědí, co seriál vlastně je. To celé je na tom lehce skandální a mě jako misantropa to silně utvrzuje v demenci a manipulovatelnosti lidstva. Ale už v rámci výzkumu mi bylo jasné, že se na to sám podívám a nakonec se tak stalo i dřív než jsem čekal. A na jednu stranu toho nelituji. Určitě však si to nezaslouží mít takový bum. Zasloužilo by si to stejnou propagandu jako skoro každý druhý seriál, který vyšel ať už v tomto roce a nebo v tom předchozím. Rozhodně jde o kousek na který budu dlouho vzpomínat a nenechám si ujít další sérii, ale ta propagace kolem toho je prostě směšná. V každém případě. Mně osobně nejvíc úsměvné na tom přijde už jenom to, že všichni jsou paf a totálně hotoví z příběhu jako takového (což já samozřejmě taky), ale spíš jsem každou epizodu obdivoval a žasl nad geniálním zpracováním seriálu, práce s kamerou, práce se střihem i samotné výpravy. Amatéři, plačte. 2. série: Neuvěřitelné zklamání. Postavy, které se chovají jako malé děti a berou spravedlnost do vlastních rukou. To poslední by nebyl zase až tak velký problém. Ale pokud je v tom základ i onen první případ tak je to problém. Postavy, které už tak byly otravné v tom jsou v této sérii ještě horší a linky, které jsou tupé, nudné a až neuvěřitelně otravné, tak jsme s nimi krmeni jak na porážku, protože tvůrci nevěděli jak zaprcat čas v epizodách. To ani nemluvím o úplně nových postavách, které ještě ještě nezajímavější než ty staré. Děje se zde něco jako u Ozark. Seriál tak nějak ztratil to, kvůli čemu jsme na něj koukali. U Ozark to byl strach o hlavní postavy a neustále přežívání a řešení nových problémů. Tady to bylo to, co se vlastně stalo Hannach, proč udělala to, co udělala, kdo za to může, čím se kdo provinil. Lákalo nás to tajemství. Jediné, co se zde děje, je to, že záporáci poznají spravedlnost, jelikož celá série není vlastně nic jiného než jeden velký soudní proces. A hledání nějakých pseudopravd, které nejsou zajímavé a ani nijak, že by měnili příběh a nějak ho dělali zajímavějším. Sem tam se objeví postavy, které tam i pár dílů nebyli a řeknou nějakou kravinu, která nikoho nezajímá. A tak dále a tak dále. Krom toho tahle série měla naplnit určitý pocit zadostiučinění, jak už jsem řekl. Ale ani toho se nedočkáte. Zároveň je dost smutné, když se seriál lehce tváří jako family friendly a pak bez problémů vidíte něčí erekci skrz kalhoty a nebo anální znásilnění koštětem. Takových veselých věcí, co se stane. S tím, že samozřejmě tam musela být část, která nás naláká na novou sérii. Ale někteří nechtějí novou sérii. Protože už ta druhá byla o ničem. Hodně velké zklamání. () (méně) (více)

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strašně slabé tři, a to především díky skvělým posledním dvoum epizodám, kdy seriál konečně sebral odvahu a přestal se s tim párat. (fakt jsem napsal párat?) Do té doby se problémy většinou jen naťukávaly, něco se začlo, aby to úplně vyšumělo (Clayovo halucinace? eh?) ... Největší mínus jsou hlavní postavy. Hannah Baker působí na většině kazet naprosto nereálně, vzhledem k tomu, že chce spáchat sebevraždu. Některá její "moudra" opravdu stála za to. Ae fajn, to se v druhé půlce zlepšilo. No jo, a pak je tu [:klej džensn:]. Naprosto opravdu totálně maximálně otřesně napsaná postava. Celých 11 dílů se chová jako idiot, jako herec předvádí JEDEN JEDINÝ VÝRAZ OBLIČEJE a finální dva díly, kdy začne jevit nějaké emoce, které se i dají uvěřit, sice potěší, ale na nějaké mega zlepšení to fakt není. Co mě bavilo nejvíc - změna Hanniných rodičů, resp. matky. Takové to, že se pestane líčit a upravovat si vlasy přidává k jejich uvěřitelnosti. Přál jsem si, aby dostali větší prostor. No, a toho se mi možná dostane ve druhé sérii. Když jsem byl někde u osmého dílu a dozvěděl se o jejím ohlášení, přišlo mi to jako zbytečnost, akorát těžení peněz z extrémně populárního seriálu. A kupodivu jsem pro její vznik. Nakonec mě totiž opravdu zajímá, jak to s postavami dopadne. Kéž by do toho tvůrci šli s tím, že opravdu chtějí něco vyřešit, a nevyužijí jen snadného zdroje zisků. Tak za rok! ()

JoseBenes 

všechny recenze uživatele

Velká očekávání z dobře znějícího konceptu se v realitě změnila na neuvěřitelnou, neuvěřitelnou nudu. 50 minut na jednu epizodu a neděje se téměř nic zásadního. Naštěstí děj dospěje do solidního finále, ale opravdu stačí vidět epizodu 1 + 10-13, vše mezitím je velká vata. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Odhalit hlavní zápletku seriálu hned na začátku a poté pomocí každé epizody vyprávět to jak ke všemu došlo, chce opravdu poutavý příběh a kvalitně vystavěný děj, který diváka udrží až do samotného konce. Velmi složitý úkol, který se už spoustě seriálů vymstil. 13RW spadá spíše do té povedenější poloviny, nicméně je to spíš taková pohodlná jízda, které klame tělem a diváka veze na rádoby chytře vystavěné dějové lince a lehko se tak přehlíží chybičky a nejasnosti díla jako celku. 13RW je jednou z nejjasnějších ukázek toho, jak je pro Netflix výhodné vypouštět celé série naráz. Velmi lehko se na to divá, s klidem se to dá sjet na jeden, dva zátahy, konec a jedeme k dalšímu seriálu. Samozřejmě 13RW trochu křivdím a trošku jdu sám proti sobě, protože jsem si to v podstatě užil až na pár epizod a samotné finále, které je prostě jedno velké zklamání bez pořádného zakončení a jasnou tahandou na další sérii. S čím větším odstupem se na to dívám jako na celek nemůžu se zbavit pocitu, že je to celé až moc vykonstruované do nejmenšího detailu a to je podle mě největší problém všech seriálu a filmů, které odhalí hlavní zápletku hned na začátku a pak k ní směřují. Divák totiž ví k čemu to všechno směřuje, samozřejmě scénárista, režisér kdokoliv kdo na projektu pracuje taktéž a je pak velmi lehké aby to všechno vypadalo až moc promyšleně a uměle. To je asi můj největší problém s 13RW, teď k tomu pozitivnějšímu. Po filmařské stránce je to poctivě odvedená práce, skvělé využití tónů barev aby se divák lehce orientoval kdy jsme v minulosti a kdy v přítomnosti, celková estetika obrazu je velmi hladká a slouží velmi dobře tomu co se odehrává před kamerou, velmi povedený soundtrack, který od první epizody a prvních tónů Joy Division zvedl mojí zvědavost na maximum. Herecké výkony asi takové jaké by se dali od teenage drama seriálu očekávat a to nemyslím nijak zle. Celý příběh jak už sem říkal působí sice vykonstruovaně, ale pokud od toho člověk odhlédne je to příběh velmi slušně napsaný s poutavou vyprávěcí osou a originálním vodítkem v podobě kazet. S 13RW je to prostě tak 50/50 a dostávám z toho tak trochu schizofrenní myšlenky, jedná část mozku totiž říká: však to bylo super a skvěle jsem se bavil, ta druhá zase: je to až moc lehce prokouknutelný a vykonstruovaný. 75% ()

dragon94 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je velmi dobře zpracovaný, výborně natočený a skvěle zahraný. Dalo by se vytknout, že některé příběhy jsou přitažené za vlasy a některé epizody zase poměrně dost natahovány, ale není to tak strašné, aby se to nedalo akceptovat. Je pravda, že nejlepší epizody nás čekají sice až u konce série, což mi však přijde vcelku logické, neboť seriál musí gradovat a i příběhově dává smysl, že nejhůře ponese věci, které se stali ke konci jejího života. Za zmínku rozhodně stojí báječný soundtrack, který je opravdu bezchybný a skvěle dokresluje atmosféru celého seriálu. Seriál si zaslouží tak 4* já však přidávám pátou za to, že Hannah není vykreslená jako úplně nevinná dívka a z určitého úhlu pohledu se dá brát i jako padouch a né hrdinka. Což celému přiběhu přidává na autenticitě. 5* 90% Edit: Na druhou sérii se vůbec dívat nemusíte. A raději to nedělejte. (Vím, že to stejně uděláte) ()

Zagi20 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh budu rozdýchávat dlouho. Hodně dlouho. Příběh o holce, tak okouzlující, že jsem se do ní zamilovat už po prvním díle. Zároveň příběh, při kterém jsem trpěl od začátku až do konce, protože prostě od začátku všichni víme, jak to skončí. Ale nikdo nemá odvahu na to pomyslet, a v slepé víře věříme, že ono se to nějak spraví. Úplně stejně to funguje i v životě. Život je prostě svině. Ultimátní ´"feel bad" počin, a já mám minimálně na týden depku. Mozek má vůči kvalitám díla výhrady, ale v tomhle případě se člověk musí řídit srdcem. Pravděpodobně nejsilnější „filmový“ zážitek roku 2017. ()

Vironey 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, dobrá stylizace a retro nádech, ale dějově a psychologicky tak trochu o hovně. Ústřední puboš je neuvěřitelně protivnej pablb, ta holka je povýšená a do sebe zahleděná krůta, takže tak nějak mě nezajímal ani jeden z nich. Dokoukala jsem jen proto, abych zjistila, co se jí stalo tak hroznýho, že se zabila (tipla jsem si na začátku a tipla jsem si správně, takže to otravný gradování mě trochu minulo). Filmařsky pěkné, obsahově těžce povrchní a jalové, ale věřím tomu, že ve třinácti bych si z toho dramaticky drásala obličej. Popová depka pro děcka, nic víc, nechápu ten hype. ()

Ementaler86 

všechny recenze uživatele

Většina lidí co byla na těch kazetách by si dle mého názoru ani pořádně nezasloužila tam být. Něceří se tam dostali kvůli tomu, co udělali omylem, jiní se tam zase dostali za úplnou banálnost. Na druhou stranu musím uznat, že seriál ‚‚Proč? 2x proto‘‘ by asi měl o dost menší úspěch. Ale kdo si definitivně kazetu nezasloužil vůbec byl chudák Clay. Cápek kterej má Hanu jako jedinej opravdu rád, celou dobu jí pomáhá a jediný co udělal "špatně" bylo to, že odešel z pokoje, když mu to přikázala. Jak si to jenom mohl dovolit, kkt jeden?! Hanča ale prostě nemohla opomenout ze svojí sebevraždy obvinit i jejího jedinýho opravdovýho přítele. ()

Gunslinger 

všechny recenze uživatele

a že z hovna bič neupletieš..alebo 13 dôvodov, prečo je tento seriál lepší, ako jeho knižná predloha.. Tvorcom seriálu veľké Bravó.. Funny fact : Executive producer of 13 Reasons Why : Selena Gomez :D ()

DeathTheKid 

všechny recenze uživatele

Při koukání na seriál jsem v sobě pociťovat tak trochu nudu a přehnanost věcí, které hlavní postavy řešily. Takový je můj pohled, pohled třiadvacetiletého kluka, který má střední za sebou a věci, které by tehdy bral moc k srdci, ale dnes je bere s nadhledem. Jenže v tom je kouzlo seriálu. Je přehnaný, bere vše moc vážně i v malicherných záležitostech a vyvolává emoce ve věcech, které jsou blízké teenagerům na střední. Střední je pro ně totiž život a každá píčovina, která se jim stane, jim ničí život, který na nich stojí. Na reputaci před kluky, na nepochopení citů (kterým stejně v pubertě dospělý těžko rozumí) a podobně. Což je fantastické, protože pro starší se budou jevit dialogy a monology jako kýčovité kraviny, jako když si puberťák uvědomí smysl života v naprosto nepochopitelné věci/aktivitě. A přesně tomu bude rozumět cílová skupina středoškolských studentů. Dospělí budou kroutit hlavou, že je to přehnané a vrstevníci se zase perfektně vcítí do některých rolí. A zbytek je jen fantasticky chutnající omáčka. Herci padli svým postavám dokonale a evokují ve vás přesně to, co evokovat mají, soundtrack scény ideálně podkresluje a mladým divákům seriál o to více podmaní a vtáhne je do děje. A mě osobně dělaly radost přechody z kazet do přítomnosti. Střihy byly inovativní a dodávaly přechodům hladkost, to samé platí o filtrech, kdy byla přítomnost vyobrazena studeně a minulost teple (ne gay). Závěr leč ne tak uspokojivý, ale něco to ve mně nechalo, možná i jedno oko nezůstalo suché. Spojím-li tedy subjektivní (pocity) s objektivním (řemeslná práce), pak nemohu hodnotit jinak než-li pěti hvězdičkami. RIP středoškolská lásko. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama