Reklama

Reklama

Spider-Man: Daleko od domova

  • USA Spider-Man: Far from Home (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Peter Parker se vrací ve snímku Spider-Man: Daleko od domova, který je další kapitolou filmové série Spider-Man: Homecoming! Náš dobrý soused a superhrdina se vydá se svými kamarády Nedem, MJ a ostatními na prázdniny do Evropy. Petrův plán nechat na pár týdnů superhrdinství a užívat si vezme brzy za své, neboť Spider-Manovi zkříží cestu agent Nick Fury. Ten po Peterovi chce, aby mu pomohl vypátrat, proč na starý kontinent útočí obří elementálové. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (108)

  • Spoiler: Zatímco v komiksech byl Quentin Beck (Mysterio) expert na speciální efekty ve filmovém studiu, ve filmu byl zaměstnanec ve Stark Industries. (tyzmrde)
  • Spoiler: Peterův (Tom Holland) cíl „eurotripu“ je Paříž a Eiffelova věž, kde chtěl strávit čas s MJ (Zendaya). Za přičinění Mysteria (Jake Gyllenhaal) se však místo Paříže ocitne v Londýně. Při souboji s ním na Tower Bridge můžeme spatřit převrácené auto s poznávací značkou TASM 143, což je kódové označení pro komiks „Amazing Spider-Man #143“ od scenáristy Gerryho Conwaye z roku 1975. V tomto komiksu se Peter Parker skutečně podívá do Paříže a řeší únos svého šéfa J. Jonaha Jamesona (J.K. Simmons). Toho unese bývalý vynálezce zbraní pro NATO, André Gerard alias Cyclone, který se po svém vyhazovu dal na dráhu zločince a sestrojil si oblek, který mu umožňoval uměle vytvořit tornáda, s jejichž pomocí cestoval anebo útočil na své nepřátele. Oblek zdědil další Cyclone, Gregory Stevens, který ho později zase předal jinému následovníkovi, Pierru Fressonovi. (3T)
  • Spoiler: Ve filmu se dovíme skutečný příběh Hydro-Mana. I když se jedná o iluzi a ani Hydro-Man či Hydron se ve filmu reálně neobjeví, Flash (Tony Revolori) po útoku v Benátkách čte článek o námořníkovi jménem Morris Bench a o tom, jak přišel ke svým schopnostem. Bench je v komiksech známý jako Hydro-Man, a tvůrci tak mají otevřené dveře k jeho případnému zapojení do MCU. (3T)
  • Spoiler: Když Midtownská střední letí letadlem do Evropy, Peter (Tom Holland) na palubě prohlíží zdejší filmotéku. Nalezne zde dokument o Tonym Starkovi (to ho nakonec odradí) a v jednom záběru můžeme vidět i dokument od Erika Selviga (Stellan Skarsgård) s názvem Nova. Oficiálně to potvrzeno nebylo, ale nejspíše se jedná o odkaz na tým Nova Corps, který už jsme mohli vidět ve filmu Strážci Galaxie (2014), moc se však nepodobal komiksové předloze. Mezi nejznámější členy tohoto týmu patří Richard Rider, Sam Alexander, Air-Walker, Rhomann Dey či Firelord. První zmínku o Richardu Riderovi najdeme v komiksu „The Man Called Nova #1“ od Marva Wolfmana a Johna Romity Sr. z roku 1976 a zmínku o Nova Corps ve „Fantastic Four #205“ z roku 1979. Mezi nejoblíbenější členy patří také Sam Alexander, který debutoval až v roce 2011 v „Marvel Point One #1“ (od Jepha Loeba a Eda McGuinnesse). Má velké napojení na Spider-Mana a Strážce Galaxie a byl součástí New Avengers. Působil i v dalších týmech jako New Warriors či Champions a spolupracoval s agenturou S.H.I.E.L.D. Členové týmu Nova Corps mají často podobné schopnosti. Umí létat, ovládají Nova Force (absorpce a tvorba projektilů energie), mají částečný vliv na gravitaci a červí díry. Mnoho členů však umělo řadu dalších věcí a tak neunikli pozornosti Galactuse, který se je povětšinou snažil získat na svoji stranu. (3T)
  • Spoiler: Ve scéně v Berlíně, kdy je Spider-Man (Tom Holland) v iluzi Mysteria (Jake Gyllenhaal), vylézá z hrobu zombie verze Iron Mana. To připomíná pětidílnou komiksovou sérii Marvel Zombies (prosinec 2005 – duben 2006) od týmu kolem Roberta Kirkmana, jenž tyto příběhy z alternativní dimenze (Earth-2149) napsal. V příběhu se rozšíří zombie nákaza, která se přenese nejen na hrdiny, ale i padouchy. (3T)
  • Spoiler: V traileru Nick Fury (Samuel L. Jackson) řekne větu: „Pan Beck je ze Země, jen ne naší“. Avšak ve filmu řekne: „Jen ne vaší“. To dává smysl, neboť je zde odhaleno, že to je ve skutečnosti Talos (Ben Mendelsohn). (Mikahu)
  • Spoiler: Quentin Beck (Jake Gyllenhaal) má kostým, který používá při svých iluzích, od ženy jménem Janice. Jedná se o Janice Lincoln, jejíž debut proběhl na stránkách komiksu „Captain America #607“ z 2010 od Eda Brubakera a Jacksona Butche Guice. Známá je pod jménem (Lady) Beetle a po vzoru původního Beetle (Abner Jenkins) z roku 1964, od tvůrčího dua Stan Lee a Carl Burgos („Strange Tales #123ô), nosí obrněný oblek s širokým arzenálem zbraní, který ji za pomoci křídel umožňuje létat a zvyšuje její fyzickou sílu a výdrž. Oproti Jenkinsovi má ještě menší „upgrade“ a dovede lézt po zdech. Dalších Beetleů byla celá řada (Leila Davis, Three Beetles, nepojmenovaný Beetle z „Ultimate Spider-Man #124“ a „Hobgoblin's Beetle“) a všichni sdíleli společnou nenávist ke Spider-Manovi. Ovšem postava Janice Lincoln otevírá tvůrcům i další možnosti. Její otec je Lonnie Thompson Lincoln alias Tombstone, velká ryba v podsvětí New York City. Tombstone debutoval v komiksu „Web of Spider-Man #36“ z roku 1988 a mohli jsme ho vidět ve filmu Spider-Man: Paralelní světy (2018). Disponuje nadlidskou sílou, rychlostí, výdrží, reflexy a pěkně ostrými zuby. Jedná se tak o mnoho odkazů na tým Sinister Six a vůbec na organizaci Sinister Syndicate, jejímiž členy byli všichni zmínění. (3T)
  • Spoiler: MJ (Zendaya) přijde na Spider-Manovu (Tom Holland) skutečnou identitu v tomto díle, tedy ve druhém díle této spider-manovské trilogie. Stejně tak tomu bylo i v případě Raimiho trilogie, v níž MJ, v podání Kirsten Dunst, uvidí Peterovu tvář ve finálním souboji s Doctorem Octopusem (Alfred Molina) také ve druhém díle, tedy ve filmu Spider-Man 2 (2004). (3T)
  • Spoiler: Během scény v Berlíně, kdy je Spider-Man (Tom Holland) konfrontován s triky Mysteria (Jake Gyllenhaal), můžeme vidět odkaz na televizní seriál Spider-Man (od r. 1994). Konkrétně ve chvíli, kdy Mysterio uvězní Petera svou iluzí ve sněžítku New Yorku, které má místo své „helmy“ a tu si poté sundá. Něco podobného jsme mohli vidět ve zmíněném animovaném seriálu. (3T)
  • Spoiler: Ve filmu slouží Spider-Manovi (Tom Holland) jako krytí Stealth oblek a přezdívka Night Monkey. V komiksové historii nakladatelství Marvel o tomto hrdinovi neexistuje ani zmínka (Night Monkey je anglický pojem pro čeleď ploskonosých opic zvanou Mirikinovití), ale ve scéně na Karlově mostě zazní jméno Spider-Monkey, který je součástí série Marvel Apes, jejíž dimenze je Earth-8101, a má svého Petera Parkera v opičí verzi. (3T)
  • Spoiler: Ve druhé potitulkové scéně vidíme Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) ve vesmíru na orbitální stanici Peak. Tato základna patří organizaci s názvem Sentient World Observation and Response Department, zkráceně S.W.O.R.D. Na rozdíl od sesterské organizace S.H.I.E.L.D., která se zabývá pozemskými hrozbami, S.W.O.R.D. řeší ty mimozemské. Tuto organizaci vymyslel spisovatel Joss Whedon spolu s umělcem Johnem Cassadayem pro komiks „Astonishing X-Men vol. 3 #6“ z prosince 2004. Mezi její agenty patří/patřili Beast, Agent Deems, Lockheed, Abigail Brand, Agent Paulletz, Henry Gyrich, Death's Head, Manifold Tyger, Sydren, Unit, K'eel R'kt či Spider-Woman. (3T)
  • Spoiler: V první potitulkové scéně si dělá Spider-Man (Tom Holland) během „swingování“ selfie. Jedná se o jasný odkaz na videohru „Marvel's Spider-Man“ na PS4, v níž se tzv. Spidey-Selfie stalo oblíbenou činností jejích hráčů. (3T)
  • Spoiler: V první potitulkové scéně je vyzrazena Spider-Manova (Tom Holland) skutečná identita. Něco podobného se stalo hned v několika komiksech: „Amazing Spider-Man #12“, „Amazing Spider-Man #87“, „Amazing Spider-Man #105“, „Amazing Spider-Man #151“, „Civil War #2“ (odhalí svou identitu kvůli registru superhrdinů) a „Amazing Spider-Man #641“. (3T)

Související novinky

Jake Gyllenhaal se upsal dalšímu komiksu

Jake Gyllenhaal se upsal dalšímu komiksu

30.08.2021

Přestože se roky držel v komorních a nezávislých filmech, v posledních letech se Jake Gyllenhaal přesunul do blockbusterové produkce. Ve Spider-Man: Daleko od domova ztvárnil záporáka Mysteria a brzy… (více)

Trailer na Spider-Mana porazil Avengers

Trailer na Spider-Mana porazil Avengers

26.08.2021

Myslím, že odpověď na otázku, kterého superhrdinu mají vlastně lidé nejradši, je díky posledním pár dnům už docela jasná. Fanoušci zkrátka milují Spider-Mana, nebo spíš – Spider-Many. Jakmile totiž… (více)

Oscarová Olivia Colman se připojuje k Marvelu

Oscarová Olivia Colman se připojuje k Marvelu

20.04.2021

Herečka Olivia Colman (Favoritka, The Father) se letos uchází o svého druhého Oscara, má za sebou taky čerstvě druhou sérii seriálu Koruna, v němž ztvárnila královnu Alžbětu II., a rovněž nadabovala… (více)

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

08.12.2020

Po dřívějších zprávách, že ve třetím samostatném filmu o Spider-Manovi s tváří Toma Hollanda se má objevit herec Jamie Foxx znovu jako Electro, tedy postava, již ztvárnil už v roce 2014 ve snímku… (více)

Reklama

Reklama