Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer 1
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Recenze uživatele Midar k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2015) (S01) 

Jako čtenáře a velkého fanouška knižní předlohy mě hlavně pilotní díl neskutečně naštval a znechutil, přesto jsem se díky své zvědavosti na první sérii dodíval a musím říct, že jsem pořád hodně zklamaný. Seriál převzal z knih snad jen jména některých postav, dobu ve které se odehrává a některé klíčové události, ale jak k nim došlo, co k tomu vedlo, která postava, co udělala, nebo koho zabila už je naprosto odlišné, dokonce i valná většina herců včetně představitele Uthreda absolutně nesedí popisu z knih a právě to obrovské množství změn a zkratkovitosti příběhu mě na tom štve nejvíce. Chápu, že seriál nemá moc velký rozpočet, také to jde poznat snad v každém díle, ale tvůrci měli k dispozici, troufnu si tvrdit bezchybnou předlohu, která jen potřebovala schopné scénaristy a režiséry, kteří by jí dokázali přenést do seriálové podoby. Samotný scénář, ale zavání lenosti tvůrců jakkoliv se snažit dodržet předlohu. Do 8 epizod totiž úspěšně nedokážete narvat celé dvě knihy a tak tvůrci osekali, co se dalo. Seriál měl obrovský potenciál, ale tvůrci to prostě odbyli. Bez znalosti předlohy bych byl z některých událostí hodně zmatený, takhle jsem byl, ale jen znechucený. ()

Epizoda 1 (2015) (S01E01) odpad!

Naprostý odpad, který mě jako čtenáře předlohy neskutečně naštval. Tvůrcům se podařilo narvat 3/4 jedné knihy do jediného dílu, to je svým způsobem úctyhodné, ale má to za následek absolutní zmatenost a nepřehlednost. Nedozvíme se tak nic o životě Dánů, o Uthredovu dospívání, o jeho prvním zabití, o tom, jak poprvé bojoval ve štítové hradbě, o stavění lodí, naprosto nic o jejich náboženství a víře, dokonce zde ani není čas budovat vztah mezi Uthredem a Ragnarem starším. Když v knížce zabili Ragnara staršího měl jsem chuť přestat tu knihu číst, byl jsem z toho v naprostém šoku, tady, ale vlastně ani nevím, kdo to je, takže mě jeho smrt nějak nezasáhla. Upřímně jsem nenašel absolutně nic, za co by si tento pilot zasloužil aspoň jednu hvězdu, ze zvědavosti tomu, ale ještě dám šanci. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama