Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Největší nebezpečí pro newyorské ochránce zákona - neúplatný policista... Kriminální drama Serpico vzniklo podle stejnojmenné knížky newyorského novináře Petera Maase, jenž v ní vylíčil skutečné osudy policisty Franka Serpica, který byl dlouholetým členem newyorského policejního sboru a v roce 1971 svědčil v rozsáhlém případu korupce proti svým kolegům. Režisér Sidney Lumet (nar. 1924) začínal v padesátých letech v televizi a patří k předním hollywoodským tvůrcům druhé poloviny minulého století (Dvanáct rozhněvaných mužů, Zastavárník, Pahorek, Televizní společnost, Rozsudek a další tituly). V době tzv. Nového Hollywoodu na počátku sedmdesátých let režíroval dva kriminální příběhy na motivy skutečných událostí, Serpico (1973) a Psí odpoledne (1975), jejichž dalším společným jmenovatelem byl hlavní představitel Al Pacino (nar. 1940). Policejní důstojník Serpico, který neváhá ani na okamžik a postaví se vlastním druhům, i když velmi dobře ví, že bude terčem jejich pomsty, patří k nejlepším Pacinovým hereckým kreacím (znamenal pro něho druhou v dlouhé řadě osmi oscarových nominací). Jeho neokázalé herectví, založené na hlubokém vnitřním prožitku v souladu se Stanislavského hereckou metodou, působí přirozeně v souboru vesměs málo známých představitelů podobného založení (mezi nimi se např. mihne i budoucí hvězda F. Murray Abraham) a rovněž souzní s realistickým režijním pojetím... Lumet ve filmu využil více než stovku newyorských lokací a ukázal s výjimkou Staten Islandu prakticky všechny newyorské městské části. Kladný divácký ohlas filmu měl za následek vznik stejnojmenného televizního seriálu (1976-77), na němž se však nikdo z původních tvůrců nepodílel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (460)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.7/10] | me: Výborný Al Pacino a veľmi uveriteľne reálny pohľad na prehnitú a špinavú políciu vtedajších rokov. Serpico je veľmi zaujímavá postava zahratá silne a presvedčivo,... Škoda, že Al Pacino je jediná výrazná postava, ktorá by si zaslúžila zaujímavejšie herecké okolie. Celkovo sa však jedná o presvedčivý a zaujímavý film, ktorý stojí za to. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1973 napísal americký novinár a spisovateľ Peter Maas román "Serpico". Stal sa z toho bestseller. Preto sa v tom istom roku natočila aj filmová adaptácia tohto literárneho diela. Vznikla pod režisérskou taktovkou skúseného filmára Sidneya Lumeta. Je to príbeh neúplatného new yorského policajného dôstojníka, ktorý sa v rámci boja proti všade prítomnej korupcii postaví proti vlastným kolegom. Frank Serpico je idealista, ktorý verí tomu, že policajt má pomáhať a chrániť. Vidí však, že v jeho okolí bujnie korupcia a uplácanie. Vidí, že z polície sa stáva jedna skorumpovaná žumpa. Je to niečo s čím sa nechce zmieriť, nehodlá to akceptovať, a preto sa aktívne zapojí do boja voči tomuto neduhu. Titulnú postavu skvelým, profesionálnym, presvedčivým spôsobom stvárnil herec Al Pacino. **** ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh policajta, ktorý sa drží ideálov, ktoré sú v spoločnosti už skoro zabudnuté (úcta, rešpekt, osobný kódex cti atď), to sa však nepáči jeho kolegom a nadriadeným. Frank Serpico si tak vedľa každodenného boja proti zločincom musí vybrať akou cestou sa vydá. Filmy podľa skutočnosti sú vždy dobré a ak sa ešte k tomu zaoberajú spornou tématikou, sú naprostou bombou, tu v tomto filme hrá ešte k tomu mladý Al Pacino, ktorý je úplne úžasný. Tento film potvrdzuje že 70. roky boli zlatá doba pre Hollywood. Al Pacinovi to svedčí ako bez brady, tak aj s ňou. Aj vďaka tomuto filmu je to môj najobľúbenejší herec tejto staručkej doby. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ala i Sidneyho mám rád. Od dnešního dne však už zřejmě jen odděleně. Hlavní problém byl podle mého extrémně odborného názoru v tom, že je snímek extrémně dlouhý a je v podstatě celý o tom samém. Sledujete výborně hrajícího Ala, který se vydal na steč s korupcí a nespravedlností. Čin je to rozhodně odvážný a obdivuhodný, leč hloupý. Ostatní na oplátku plánují a konají mstu. Pěkné je ve filmu například to, kolik vizáží a stylů během filmu Al vymění. Pokud se je bude chtít někomu spočítat, tak má moje svolení, napsat výslednou cifru mým jménem do zajímavostí. O tom, že se během filmu Frank přetransformoval na teplomet, prosím nepište. Už jsem tak učinil. Navíc si toho všimnou opravdu jen ti nejpozornější diváci, protože Sidney Lumet se rozhodl, že to nebude zbytečně rozmazávat. Akčních pasáží je málo, ale to lze filmu tohoto typu jen těžko vyčítat. Film staví na dialozích, které nejsou špatné, jen je jich prostě moc. Má to celé cosi do sebe, ale o docela frekventované nudě, je prostě třeba dát náležitě vědět a razantně nebohé a nic netušící diváky varovat. Proto tak teď činím! Lepší dvě hvězdy. Opět viděno metodou 3, 2, 1, teraz, která i nadále zůstane opředena rouškou tajemna! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Bože, jak já nesnáším sedmdesátky a celou tu jejich šílenou estetiku, včetně většiny filmů z té doby. ČT2 navíc vysílání tohoto bijáku zabila příšerným českým dabingem, který stahuje výsledný dojem z filmu někam hluboko na dno. Taky si myslím, že je tenhle film zbytečně dlouhý, místy jsem se krapet nudil, a místy tápal v té hromadě postav, která zde defiluje. Tím bych asi ukončil své výtky spíše soukromého rázu, jinak samozřejmě platí, že Al Pacino je tady boží, a celý ten příběh jednoho idealistického poldy je zvládnut s režijní bravurou opravdového velikána Sidneyho Lumeta. Víc k tomu asi říct nelze. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • Snímek je natočen podle stejnojmenné knihy novináře Petera Maase, který v ní líčí skutečné osudy policisty Franka Serpica, dlouholetého člena newyorského policejního sboru, jenž v roce 1971 svědčil v rozsáhlém případu korupce proti svým kolegům. (Olík)
  • Natáčelo se celkem na 104 místech ve všech čtvrtích New Yorku kromě Staten Islandu. (liquido26)
  • Když se Al Pacino rozhodl pro natáčení filmu, pozval k sobě skutečného Franka Serpica, aby s ním krátký čas bydlel a mohl ho zpovídat a pozorovat. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama