Reklama

Reklama

Žár

(neoficiální název)
  • USA The Burning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neoblíbený táborový správce se stane obětí kanadského žertíku, který se však nečekaně změní v tragédii. O pět let později se hrůzně znetvořený muž vrátí na místo tragédie a mezi novými táborníky, kteří jeho příběh znají jen coby zábavně děsivou historku od táboráku, rozpoutá svými ostře nabroušenými zahradnickými nůžkami hrůzostrašný masakr. (nash.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Áno klasika, ale čo je trocha na škodu, je až moc klasická. Vyvraždovák bez rozmyslu, v pozadí ktorého stojí pomsta hlavnej obeti, ktorej nemiestny žartík skupinky kempujúcich táborníkov zničil život. Boh si jeho dušu k sebe nezobral, ale dal mu šancu na revanš. V znetvorenom tele nožnicovoruký sadista vracia úder späť! ### Popis celkom navnadí, navyše autorom špeciálnych efektov je Tom Savini, škoda je ale, že sa film nedokázal odpichnúť od tej tradičnej roviny, ktorá sa tak často používa. Paradoxne mne osobne sa páčila viac prvá polovica filmu, v ktorej toho krvavého zúčtovania bolo poskromne. To najlepšie ale čo "The Burning" ponúka, sú Saviniho krvavé, špeciálne efekty. Slasher, z časti žánrovo ovplyvnený formujúcimi klasikami ako REAZIONE A CATENA (1971), DELIVERANCE (1972), HALLOWEEN (1978) ...a inými, prichádza na scénu už v čase tzv. zlatého veku vyvražďovačiek. Nakoniec sa stal aj on klasikou svojho druhu. Vypovedá o tom aj odkazová stránka filmu. Príkladom sú dokumenty SCREAM GREATS, VOL. 1: TOM SAVINI, MASTER OF HORROR EFFECTS (1986), GOING TO PIECES: THE RISE AND FALL OF THE SLASHER FILM (2006), eXploitation CinemA (2009), ... ### "The Burning" Tonyho Maylama sa vo Veľkej Británii v októbri roku 1983 dostal až na koberec britských cenzorov z BBFC, ktorý Uncut verziu vydanú štúdiom “Thorn EMI“ z októbra 1982 stiahli z distribúcie uvalením banu na film umiestnením ho na zoznam tzv. "Video nasties". Na re-release filmu sa čakalo až do roku 1992, kedy štúdio “Thorn EMI“ prišlo na trh so svojou opätovnou verziou, tento krát skrátenou zásluhou cenzorov o 19 sekúnd. Akékoľvek zásahy do filmu pominuli v Británii v roku 2002, od kedy je možné zohnať "The Burning" v pôvodnom Uncut zostrihu zásluhou štúdia "Vipco". DVD disky sú limitované už iba vekovou prístupnosťou (Rated:18). ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další z řady slasherů 80 let. A já jsem jako vždy spokojen. Vrah tady je poměrně zajímavý a je to pěknej hajzl kterej zabije s čímkloiv co mu přijde pod haksny. Atmosféra filmu je výborná a hudba klasicky slasherovská. Partička kamperů jsou celkem příjemný ale někteří jsou pěkný svině. Scéna na lodi nemá chybu, masakr. Jen škoda že tenhle film nemá pokračování, takovýhle typ slasheru by mě nepřestával bavit. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fajn táborová vyvražďovačka, ktorá naberá na bodoch práve v čase Halloweenu, najlepšie ako súčasť nejakého hororového maratónu s partiou. Ono to chvíľu trvá, kým sa to rozbehne, ale potom sa stáva pán "Spálený" nezastaviteľný. Logické lapsusy sú skôr roztomilé ako trápne, napríklad, keď decká zistia, čo sa deje, tak neplánujú utiecť, ale plačú, že sa z tábora nikdy nedostanú. To je problém nasadnúť do áut a odísť? No a na prekvapenia zabudnite, od začiatku viete, kto vraždí a prečo. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Šikovne skomponovaný a vygradovaný táborový slasher so šialeným vrahom bažiacim po pomste, dobrý aj vďaka efektom T. Saviniho. Spočiatku ponúkne niekoľko vtipných situácií, ale v okamihu, keď zvážnie, teda zomrie prvá obeť, začína byť zaujímavý. The Burning obsahuje všetko to, čo robí tieto filmy príťažlivé: tajomstvo, kvalitne vytvorené napätie, erotiku, gore aj desivú atmosféru. Podobnosť s Piatkom 13 nepovažujem za handicap, nakoľko slashery 80. rokov sú si celkovo veľmi podobné. Remeselné zvládnutie, nasadenie a rôzne originálne detaily, ktorými aj The Burning disponuje považujem za rozhodujúce. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to dřív než kultovní Pátek 13, v dávných dobách VHS a příšerných kopií s jednohlasým dabingem. Jako mladinkého puboše mne to vyděsilo, jako trochlu odrostlejšího postpuberťáka mne to zase neurazilo ani nenudilo. Šablonovité postavy, jednoduchý scénař atd.. ale no a co, dětským strašákům se člověk nemá posmívat. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Film byl řadu let ve Velké Británii zařazen na seznam tzv. "videonasties" filmů, tedy filmů zakázaných pro zobrazování násilných scén a brutality. (Flipnic)
  • Herci nedostávali kostými, tak většinou používali věci ze svého šatníku. (Chatterer)
  • Poslední scéna filmu se měla odehrávat v jeskyni, ale kvůli problémům se lokace v poslední chvíli musela změnit. (Chatterer)

Reklama

Reklama