Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

ostre_pero 

všechny recenze uživatele

Emocionálne silný, režijne i herecky mimoriadne pútavý a originálny a čím ďalej tým lepší a lepší. Skvelý český seriál, skvost medzi filmovými dielami. Realisticky zo života vykreslené situácie, problémy, dilemy, riešenia, dokonalá psychológia postáv, silné a emotívne neuveriteľne precízne vedené dialógy, odkukané zo života. Do úloh jednotlivých postáv sa divák vžije takým úžasným empatickým spôsobom, že s každým hrdinom prežíva jeho osud akoby bol jeho vlastný. Toto excelentné dielo Jaroslava Hanuša možno zaradiť do zlatého fondu českej kinematografie. Aj napriek niekoľkému opakovaniu v ČT a STV si rád pozriem každú časť, hoci som ich už videl všetky. Keby len to - na každú z nich sa teším ako malý chlapec. Bravó... ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Jedná se docela určitě o jeden z těch lepších porevolučních českých seriálů, který ani po letech neztratil nic na své aktuálnosti. Je totiž o běžných všedních i nevšedních starostech, které my všichni, někdo v menší, někdo ve větší míře prožíváme dnes a denně. Zkrátka a dobře, je o životě a o všem, co nám může nabídnout, ale i vzít. A z tohoto pohledu si dle mého názoru můžeme v klidu říci, že tento seriál určitě není žádným fiaskem, ba právě naopak. Kromě skvělého hereckého obsazení a napínavému příběhu jedné velké rodiny nabízí i celou řadu vtipných, ale rovněž tragických situací. Dalo by se říci, že se jedná o seriál pro celou rodinu, ve kterém si každý vybere to svoje. Samozřejmě, že zlatá éra televizní tvorby, která primárně vycházela z námětů Jaroslava Dietla je již dávno nenávratně pryč, ale tento seriál jasně ukázal, že i přes absenci skvělých nápadů výše uvedeného scénáristy i spisovatele jde vytvořit velmi obstojný televizní seriál, který si získá srdce řady diváků. ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Síce to bude znieť mierne sentimentálne, ale do dnešného dňa rád spomínam na zimné večery, v čase kedy naša súkromná stanica vysielala tento seriál. Sledovali sme ho spolu s mamou a bola to taká pohodička pred tým ako som musel myslieť na odpornú vec akou bola základná škola. Nie je to špica, ale mne sa ľúbi, že je to ako keby z obývačky hoc, ktorého človeka. Nik netuší čo sa mu občas podarí podediť, že? A hlavne tá nostalgia a spomienky na žemľu so syrom a šunkou, ktorú som pri sledovaní seriálu večeral u mňa udržia tento počin minimálne na 50%. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Miroslava Hanuše rozhodně nelze nazvat špatným řemeslníkem, ovšem totéž už stěží půjde provést v případě Jana Míky, o němž hovořili-li na Kavkách jako o novém Dietlovi, příliš nepřeháněli, když v rámci žánru i tématu velmi slušně odehraná záležitost skutečně působí jako zrestituovaná dietlovina.. A tak královský Život v zámku a podzámčí jen kráčí ve stopách divácky vděčné televizní předrevoluční tvorby, ten komerční zápach telenovel však nelze nezachytit.. Zajímavě rozehrané téma.. ()

Marrianna 

všechny recenze uživatele

TAk nějak mám pro tenhle seriál slabost. V prvé řadě je koukatelný, v neposlední řadě koncentrace herců mě oblíbených jako Jiřinka Jirásková či Tomáš Topfer...... Kostra celého příběhu je prakticky pitominka, ovšem boční cestičky, které dotvářejí celé prostředí seriálu jsou mnohem zajímavější. TAková dramata jako neposlušný syn, jenž nechce studovat, těhotná dcera-studentka, rozvod jsou vlastně známé spoustě z nás a možná proto, že jsou nám ty obyčejné příběhy tak blízké, je tento seriál celkem oblíben. Rozhodně si nezaslouží srovnávání se současnou českou seriálovou scénou. A Jiřinka jako hlava rodiny, která se snaží o nějakou pospolitost používáním svých zkušeností a moudrostí je krásným příkladem moderní babičky. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • V seriálu rodina získá zámek Temniště, ve skutečnosti se jedná o zámek Roztěž u Kutné Hory. Nechal ho vystavět hrabě Jan Špork v druhé polovině 17. století. Dále se filmovalo v obci Vojkov, kde byly nafilmovány scény z domova důchodců. (Stocki)
  • U maturitní zkoušky je nad tabulí chybně pověšena česká vlajka. Pořadí barev pro svislou vlajku ČR je tedy v epizodě nesprávné. (astilbe)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama