Reklama

Reklama

Lara Croft - Tomb Raider

  • Velká Británie Lara Croft: Tomb Raider (více)

Obsahy(1)

Lara Croft, dcera známého a bohatého vědce, je připravena kráčet v jeho stopách. Dostalo se jí dobré průpravy. Studovala na nejlepších školách, domluví se mnoha jazyky, ovládá bravurně nejrůznější druhy sebeobrany a hlavně se svým otcem, který před lety zemřel za nevyjasněných okolností, procestovala celý svět. Lord Croft hledal vzácné, ztracené krypty i dávno zapomenutá a často navěky pohřbená místa. Tentokrát, už zcela sama, musí Lara Croft překonat největší překážku. Nalézt obě části prastarého "šému", který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem ve jménu lidstva. Aby toho dosáhla, je třeba zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl, jen touha po moci je motivována zcela jinak... Mladá Angličanka Lara žije v rozlehlém zámku, který zdědila po svém otci, lordu Croftovi, jenž zahynul před patnácti lety za nevyjasněných okolností. Kromě ní v sídle žije jen její tajemník Hillary a počítačový expert Bryce, který ovšem bydlí v karavanu před domem. Jedno noci najde Lara v domě staré hodiny, které se samy uvedly do chodu. Začaly odpočítávat dobu zbývající do konjunkce všech planet sluneční soustavy, k níž dochází poprvé po pěti tisících letech. Je to jediná chvíle, kdy lze s pomocí dvou magických předmětů ovládnout čas a tím i chod světa. Najít se je pokouší nejen Lara, ale také tajný spolek Osvícených. Její člen Monafred Powell má už jen týden na to, aby našel klíč, s jehož pomocí by získal poloviny magického trojúhelníku, potřebného k ovládnutí času.
Lara najde starého otcova přítele, sběratele hodin Wilsona, který ji odkáže na Manfreda Powella. Ten jí sice tvrdí, že drahokam z hodin nezná, Lara však pozná, že lže. Téže noci je zámek Croftových přepaden komandem, které vede Powell. Žena s nimi svede tvrdý boj, ale nepodaří se jí zabránit krádeži drahokamu. Podle otcových pokynů pochopí o co jde a také, co je třeba udělat, aby se magické předměty nedostaly do rukou Osvícených, kteří chtějí ovládnout svět. Vydá se do Kambodže, kde je ve starobylém chrámu Angkor Vat ukryta první polovina trojúhelníku. Dovnitř se jí podaří dostat dřív než tam pronikne Powell se svými muži a ziskuchtivým archeologem Alexem Westem, Lařiným dávným konkurentem. Podaří se jí dostat k uložené polovině trojúhelníku, musí však společně s ostatními svést boj s oživlými kamennými sochami. Potom se v Benátkách setká s Powellem. On má drahokam, ona část trojúhelníku, a proto potřebují jeden druhého, aby dosáhli cíle. Lara pochopí, že Powell je druhým nejvyšším mužem Osvícených, ke kterým patřil i její otec. Ten se však postavil proti jejich plánům na ovládnutí světa, a proto ho Powell zavraždil. Společně se dostanou do chrámu na zamrzlém sibiřském jezeře, kde objeví sál s modelem sluneční soustavy. Začíná konjunkce planet doprovázená zatměním Slunce. Začíná boj o nadvládu nad světem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (554)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sám jsem Laru coby videohru hrál a potil se u luštění různých hádanek, a tak jsem byl na filmové ztvárnění velice zvědav. Natáčení probíhalo ještě v době, kdy se takový ohromný boom na videoherní a komiksové filmové verze ještě nekonal. Scénář, akce a vůbec celková vizuální podoba tomu odpovídá. Pořád se tu jen nekecá, neputuje, nebojuje, zkrátka, mi vše připadá vcelku vyvážené. Scénář je zpracován uspokojivě, i když je videoherní předloze věrná pouze v určitých aspektech. Při porovnání s klasikou Indiana Jones, kromě hlavní postavy tu není rozdílu. A popravdě, Angelina Jolie mi v této roli také nějak moc nesedla. Ale to neznamená, že by to měl být špatný film. Ba, naopak. Dobrodružný zážitek snímek vyvolá, což je hlavní. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Pohled na upnutou Angelinu Jolie se vyplatí, ale všechno kolem je dvojnásobně a dvakrát převařená kaše, která nemá nejmenší smysl a poslání. - 3/10 - ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie alias Lara Croft v dobruznom fantasy filme,az teraz som si to pozrel,nejako som sa k tomu nedostal,nie je to sice ziadna slava,ak mam byt uprimny,ale ak privriem obe oci,tak tri hviezdicky dam,aj ked slabsie,uvod sice nudil,ale potom zacala akcia a uz to frcalo...:-) ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Už v roku 2001 sa snažili natočiť film, kde hlavnou hrdinkou by bola jedna z najikonickejších postáv sveta PC hier, Lara Croft. Príbeh filmu je jedna vec, druhá vec je tá, že kto hrá Lara Croft. Rolu nakoniec dostala Angelina Jolie, ktorá v tom čase prežívala jednu z najlepších období svojej hereckej kariéry (napr. nedávno získaný Oscar). A musím povedať, že keď som ju po prvýkrát videl v tejto roli, tak ma hneď dostala – akoby vystúpila z monitoru PC. Jej postava, jej akčné scény – proste (nie len) kamera ju miluje. A nezabudnime na spoločné scény s neskorším J. Bondom (D. Craig). Príbeh vtedy pre mňa bol na druhom koľaji. Dneska to vidím trošku inak, ale aj tak tie tri hviezdy „jej“ patria už aj kvôli tomu, že na rolu slečny Croft sa pripravovala svedomite. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Lara Croft - Tomb Raider je videoherní akčňák poplatný době vzniku, takže bohužel nechybí klipovitý střih veškeré akce, zpomalovačky, a to vše v rytmu dobové taneční hudby. To stejné lze nalézt v podobných filmech té doby (Charlieho andílci, filmy s Jet Li jako Romeo musí zemřít nebo seagalovka Na pokraji smrti). Angelina je jako Lara Croft zajímavá, ale filmu podkopává nohy zmíněná nudná režie a předvídatelný scénář bez jakékoliv inovace. 2* ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád herní předlohu (já ano), nemůže nemilovat filmové zpracování. Jo, uznávám, trochu tupé, ale akčnost se nezpaře, obzvlášť, účinkuje-li Angelina Jolie. Takže hodnocení hodně ovlivňuje herní láska, ale i film samotný má náboj a také jeho soundtrack. Nadsazuji, ale jde to jinak? ()

AngelG 

všechny recenze uživatele

Když jsem si ten film pučila,hrozně sem se na něj těšila,protože jako skoro každý mám doma všechny herní díly Lary Croft.Ale asi po hodině jsem silně zvažovala jestli to mám vypnout a nebo to dokoukat.Nakonec sem byla silná a vydržela sem až dokonce.Film mě moc zklamal.I když musím přiznat,že Angelina Jolie vypadala naprosto přesně jako Lara,ale to film nezachránilo.Děj i všechno ostatní postrádalo to co dělá hru tak skvělou,kdyby ten slaboučký děj obsahoval alespon´ něco ze hry myslím že by hodnocení nebylo tak slabé.Protože jediné co měl ten film společné se hrou byla Lara Croft. ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Angelina nepatří zrovna k mým oblíbenkyním, nicméně film se celkem povedl, dle mého názoru. Co bych udělal, kdybych se dostal ke štábu - zbil bych střihače. Akční scény jsou efektní, vypadjí "cool", Lara se nezastaví před robotem, ani před "kamenem" (kdo viděl, ví), ani před kdovíjak tvrdým týpkem, ale sestříhané je to fakt blbě. Podíváme se do pralesa, do "zimy", do Lařina obrovského baráku a samozřejmě taky do její garáže, která skrývá opravdu pěkné kousky.. aspoň nějaká projížďka v Aston Martinu by bodla. Lara dělá to, co jí jde nejvíc - střílí ze svých dvou "koltů" u stehen, umí se "efektně" prát a nejvíc má ráda svého mrtvého otce. Zas tak špatný film to není.... 6.5/10 ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky...ale vlastně ani nevím za co...asi jsem holt dobrák...ale ne, slibovalo to nějakou budoucnost...druhý díl to však popřel a pohřbil... ()

chaotic odpad!

všechny recenze uživatele

Odpad! Více vyjádření netřeba. Ale v rámci slušnosti uvedu alespoň všechna pozitiva co jsem zde našel: "mělo to konec". ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Pamatuju, že když přišel první Tomb Raider na monitory počítačů, spousta recenzí tvůrcům vytýkala, že neměli dost peněz na licenci Indiana Jonese a tak vybrakovali co šlo a aby to nikdo nepoznal, hlavního hrdinu transformovali do podoby ženy, vybavili párem velkých ..., ehm, pistolí, a pustili do vod, kde do této doby kraloval právě Indy. Ukázalo se to jako výtečný tah. Věčná škoda, že něco podobného nezopakovali u filmu. 30 % ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Akční / Fantasy / Dobrodružný ? Mi to spíš přišlo jako hloupá komedie. Smrdělo to nudou už od samého začátku. Triky nic moc, příběh nic moc...ach jo. Lara Croft mi připadala jako agentka 008, dcera J. Bonda říznutá s neschopným a nějak zdementnělým Indim.... Asi byly rodiče oba a byly to sourozenci :-) ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele

Hopsajuca Lara nemoze nijakemu chlapovi vadit. Spolu s akcnymi scenami to celkom pekne ubieha. Medzi tym je sice nuda, ale potom si Angelina opat poskoci.... ()

Jajar 

všechny recenze uživatele

Ukázka obrovského hypu, poměrně povedeného reklamního konceptu a zároveň promarněného potenciálu. Lara Croft byla prvním filmem natočeným podle PC hry, který měl velké ambice stát se něčím skutečně velkým (čistě béčkový Mortal Combat nepočítám). Simon West však selhal jak v budování příběhu, tak v základních věcech jako jsou akční scény, nebo správný timing. Lara Croft je blbý, nudný a bohužel špatně natočený i nastříhaný film. Na druhou stranu, existují mnohem větší sračky, u kterých budete skutečně trpět, narozdíl od tohohle místy docela zábavného snímku. ()

Související novinky

Statham nahradí Bronsona

Statham nahradí Bronsona

23.04.2009

Hádáte správně, chystá se další remake. Crank 2 se sice v amerických kinech zastavil a komerčně nepřežil, ale na statusu Jasona Stathama jako jednoho z nejdrsnějších chlápků v akčním žánru to šrám… (více)

Filmové kočky: Nová generace

Filmové kočky: Nová generace

27.01.2009

Jen předevčírem jsme psali o možné trojce Charlieho andílků, ve které by Drew, Cameron a Lucy dostaly mladší posilu. Už se i ví, kdo by to měl být – o filmovou kariéru se pokoušející Rihanna. A to… (více)

Angelina špiónkou a Bondův protivník

Angelina špiónkou a Bondův protivník

08.12.2007

Zní to jak z dob otrokářské společnosti, když si přečtete, že nějaké filmové studio zakoupilo life rights, tedy práva na život nějaké skutečně žijící osoby. Samozřejmě to není důkaz o všemocnosti… (více)

Reklama

Reklama