Reklama

Reklama

Johnny Mnemonic

Trailer

Obsahy(1)

Kultový kyberpunkový sci-fi film nakrútený podľa svetoznámeho spisovateľa Williama Gibsona. Všetko nebezpečie sa ukrýva v jeho hlave. Je rok 2021 a celý svet je prepojený digitálnymi sieťami. Polovica civilizácie trpí ochorením nervového systému a významná farmakologická korporácia odmieta liek poskytnúť len tak. Johnny Mnemonic (Keanu Reeves) má však v hlave implantovaný dátový číp, vďaka ktorému dokáže virtuálne preniesť ohromné množstvo dát a zachrániť tak ľudstvo spod brutálnej nadvlády globálnych korporácií. V pätách sú mu agenti Jakuzy, ale Johnny je najlepší z najlepších. Začína sa boj za spravodlivosť, pri ktorom ide o všetko... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (281)

Rastamania 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to kultovka z mnoha neprezentovatelných důvodů, takže 5* .. Mimochodem, komentář píšu v roce 2016, což je pět let do doby, v níž se odehrává děj.. William Gibson, jak se zdá, nechtě načrtl naši budoucnost :) Situaci ve světe a hlavně v Evropě komentovat asi nemusím, ale mám na mysli tu helmu s virtuálním prostředím - dnes známé jako VIVE a Ocullus Rift :)) ()

Lady_Lea 

všechny recenze uživatele

Tohle je podle mě natolik zvláštní a specifický film, že ho nejde hodnotit objektivně a jednoznačně. Určitě má atmosféru, myšlenku a styl, ani jedno ale nemusí sedět každému (což nejspíš platí i pro Gibsonovy knihy a tohle je zároveň snad první případ, kde mám pocit, že se podařilo myšlenky a představy autora poměrně přesně vizualizovat). Z dnešního pohledu film působí dost retro, ať už z technologického hlediska nebo po vizuální stránce, což může být opět plus i mínus. Hádám, že tohle bude záležitost spíš pro fanoušky Gibsona, sci-fi žánru, kyberpunku a obecně komornějších (nehollywoodských) snímků. Za mě 3-4*. // Aha, čtu si komentáře, kde kritici do zblbnutí omílají Matrix a už se nízkému hodnocení nedivím. Tohle srovnávání je z mnoha důvodů tak hloupé, že není ani roztomilé. No nic. ()

andrejba 

všechny recenze uživatele

Dnes ten film moze vyzniet mierne usmevne a beckovo, ale v case vzniku bol technologickou a aj vizionarskou spickou. Ok, tak aspon vysokou triedou. Reziser Longo Gibsonove dielo nespotvoril natolko ako sa to v ostatnom case dari ludom - John Woo a jeho Paycheck alebo Steven Spielberg a jeho Minority Report - s nametmi genialneho Philipa K. Dicka. ()

gabo1 

všechny recenze uživatele

Gibsonovu poviedku som nečítal, takže JM bol pre mňa takou zoznamkou s cyberpunkom. Nerozumiem celkom tým nízkym hodnoteniam, pre mňa to bolo veľmi dobré scifíčko a dokonca si ho rád pozriem aj znova. ()

2060 

všechny recenze uživatele

Mnohými opovrhovaný film, ale podle mě je to celkem dobrý průměr. Není to sice žádný extra odvaz, ale dá se u něj celkem slušně pobavit. *** ()

GilbertL 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, oproti většině hodnotících, mně se film líbil. S Gibsonovou tvorbou to sice moc společného nemá, jde tu spíš o takového cyberpunkového "Uprchlíka", ale má to hodně cyberpunkových rekvizit, které film pozdvihují: Společnost ovládaná korporacemi, proti tomu odbojová skupina žijící na okraji, potěší matrix, hackeři. I ten (podle mého docela povedený) vyšinutý Lundgrenův kněz-zabiják a yakuzácký hitman se strunou-monovláknem, se sem hodí (například ve výborné žánrové knize Sníh je vrah používající dýky s čepelí o tloušťce jedné molekuly). A Reevesův hrdina je charismatický a upoutá pozornost - žádný dušínovský klaďas, ale chlápek, co si chce zachránit krk a dokončit kšeft, aby měl dost peněz na obnovu své paměti. A scéna, kdy mu rupnou nervy a pěkně od plic do světa vykřičí, co si o tom všem myslí je úsměvná (v tom dobrém smyslu). Uznávám, že potenciál, který námět nabízel, nebyl zdaleka využit, ale i vzhledem k nedostatku dalších žánrových kousků (nepočítaje Matrix, který je úplně někde jinde) pod čtyři * nejdu. ()

torn666 

všechny recenze uživatele

Velmi ma prekvapuju vsetky tie negativne komentare, toto je snad najpodhodnocenejsi film na celom CSFD. Naopak je tu i komentar otec vsetkeho cyberpunku (co je sice zas trocha prehnane, vzhladom na to ze niake celkom dobre cyberpunkove veci boli natocene aj odost skor - napr. Blade Runner). Film je vsak naozaj dobry, aj aj ten delfin nahodov nieje taky odveci napad - opiera sa o skutocne armadne experimety s delfinmi. Neviem ci je to tak naozaj ale necudoval by som sa keby inak skvely Keany Reeves (chudak pokial viem zomrela davnejsie mu zena ci cosi take) dostal rolu v Matrixe prave kvoli Johnny Mnemonicovi. Apropo Japonska verzia filmu je dlhsia o asi 7 minut a podla wikipedie to vyzera ze je to ten povodny zostrih ktory bol autorom poviedkovej predlohy hodnoteny vyssie. Link na info o nej tu - http://cyberpunk.thegentlemanloser.com/cpunk101/cpmovies/johnny.html Bolo by aj dobre doplnit existenciu tejto verzie do informaci o filme. JM je premna fakt vynikajuci cyberpunkovy film a dokonca by som ho neradil ani medzi B-cka pretoze z rozpoctom 26mil. dolarov a vsetkymi kvalitnimi efektami, hereckimi vykomi atd. sa da kludne zaradit medzi A-cka.... ()

mr.fokkof 

všechny recenze uživatele

toLima: jak řekl v jednom rozhovoru W. Gibson:"asi měsíc před premiérou vzali solidní film a sestříhali z něj tento paskvil!" Robert Longo se taktéž distancoval. ()

there 

všechny recenze uživatele

Co si říci o tomto filmu. Viděl jsem jej už co tehdy vyšel na VHS a byl trochu divný. Jako teens jsem prakticky nebyl schopen poznat kvalitní kameru,scénáře,dialogy a kostýmy. Faktem je že co se týče kyberpunku to bylo nejlepší zfilmované dílo 90.let(po Matrixu). Prakticky pro mě jako hráče ShadowRunu(rok 96) to byla bible jak má takový run(běh) vypadat. Pořád jej považuji po Blade Runneru jako hlavní zdroj inspirace. V každém případě na to že to prakticky bylo zrozeno jako Bčkový film tak odvedli šlušnou práci. Nyní (rok2015)je trochu úsměvný film, až prostoduše naivní nicméně v době vydání ( stějná éra film Hackers) prostě pro nás tehdejší teens skoro revoluční. Co se týče zpracování kamera je dost slušná, scénář a dialogy nic moc, kostýmy vcelku slušné, počítačové efekty na svou dobu skvělé(podobné jako Trávnikář2). Komu nesedl Blade Runner pak mu nesedne ani tento film. ()

asus 

všechny recenze uživatele

Ako nebolo to uplne zle.Efekti boli super aj dej,len ta ženska my dosť vadila no co už.Tak my to aj kus pripomenulo matrix. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z mála príkladov filmu, ktorý má v podstate skvelý a premyslený scenár, ale je strašne slabo natočený a zahratý... Zvyčajne to býva naopak. Nuž ale vždy, keď si ho po čase pozriem, musím konštatovať, že nie je až tak zlý, ako to tu podľa hodnotení vyzerá. Takže kvôli pocitu spravodlivosti dávam 5. A ani sa nečudujem, že za odmenu Keanuovi spravili jeho oddaní fanúšikovia, súrodenci Wachovskí, celkom podarený remake (v kinách pod názvom Matrix) ;) ()

eoj 

všechny recenze uživatele

Z ucty ke Gibsonovi a za vtipek v poslednich minutach 3* . Docela bych si precetl scenar - vzdyt Gibson je pan spisovatel. ()

dedliipf 

všechny recenze uživatele

Hudba je výborná, ale jinak raději Shadowrun Returns. Hackování je tam dost podobné, ale přitom tam není přehnaný hlas Keanu Reevese. A přitom to je zajímavý námět. Tak příště knihu. ()

Související novinky

Adaptace Neuromancera v špatných rukou

Adaptace Neuromancera v špatných rukou

21.05.2007

Konec světa je na spadnutí. Všechna proroctví totiž tvrdí, že krátce před armageddonem svět ovládne Zlo. A k tomu už došlo. Jinak by se nemohlo stát, že dlouho očekávanou filmovou adaptaci slavného… (více)

Reklama

Reklama