Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 2

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (1 794)

POMO 

všechny recenze uživatele

Sympatická blbůstka, ktorá síce nevystrelí zo sedačky X-menovskou či Spider-manovskou dynamikou a veľkoleposťou, ale príjemne pobaví exhibíciou Roberta Downeyho (celý film stojí na ňom) a vôbec prekvapí zaujímavým hereckým obsadením. Jeff Bridges ako holohlavý zloduch a Gwen Paltrow ako asistentka superhrdinu, to sa len tak nevidí. Ináč je ale Iron Man otravne nezávadný, rodinný, až detský. Chcelo by to viacej cynizmu a dospeláckeho nadhľadu. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ramin Djawadi: 1. Driving With The Top Down ,2. Iron Man, 2008 version (John O'Brien and Rick Boston) ,3. Merchant Of Death ,4. Trinkets To Kill A Prince ,5. Mark I ,6. Fireman ,7. Vacation's Over ,8. Golden Egg ,9. DamnKid (DJ Boborobo) ,10. Mark II ,11. Extra Dry, Extra Olives ,12. Iron Man ,13. Gulmira ,14. Are Those Bullet Holes? ,15. Section 16 ,16. Iron Monger ,17. Arc Reaktor ,18. Institutionalized (Suicidal Tendencies) ,19. Iron Man (Jack Urbont) , ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

No, musim teda říct, že mě docela překvapilo, jak je to celkově odfláklý, sice akční sekvence jsou fakt hodně vytuněný a čumí se na to parádně, krom toho to má skvělý hi-end triky, který to ještě umocňujou a Robert Downey Jr. je super, jenže je tu problém, že film je bohužel za prvé hodně dlouhej, možná až trošku zbytečně protahovanej Ironmenovským vznikem a za druhý akce je velice pomálu, většinou se všechno řeší dialogy a ty nejsou zrovna promakaný, aby dokázaly na nějakej větší časovej objem upoutat natolik, že by se člověk prostě bavil i bez tý akce, kterou od toho očekává a která by měl ruku v ruce s kvalitní příběhem táhnout celej film, mimoto mi přišlo, že ve filmu je hned několik hodně, ale fakt hodně lacinejch scén a Jeff Bridges fakt moc nepřesvědčil. Sice mě to nezklamalo, ale ani mě to nedokázalo oslnit ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Konečně můžu přestat přemýšlet nad tím, kdo je můj nejoblíbenější komiksový hrdina. Je to až k nevíře, ale stačilo vzít Roberta Downeyho Jr. a nechat ho dvě hodiny hláškovat v draze vypadající sondě do života hodně bohatého playboye, který zjistí, že vyráběním zbraní svět nespasí. Iron Man nestaví na opulentní akci (což neznamená, že to chvílemi není sakra nářez), ale na všudypřítomném humoru a jednoduchém a úderném příběhu, který si obratně hraje s žánrovými klišé, a kdyby z téhle cesty neuhnul při slabší závěřečné bitce (celé „a tady to bude trochu jako Transformers“ bohužel ukazuje limity všech zúčastněných), byla by to ultimátní pecka, zasluhující o hvězdičku vyšší hodnocení. I tak ale Jon Favreau nabízí takřka perfektní letní popkorn, v němž se sice nehraje o osud světa, ani v něm nevybuchuje úplně všechno, ale má zatraceně cool hrdinu, který na svých bedrech, doufám, odtáhne pár dalších pokračování. 8/10 P.S. Filmy, do jejichž prvního záběru začne hrát Back in Black od AC/DC, prostě nemůžou být špatné :) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum, Matt Holloway .. Jon Favreau snesl zlaté vejce, překopal nejednu scestnou prognózu tolika „filmových znalců“ (tímto zvláště zdravím dvorního experta pana Beguivina ;-)) a především pobavil. Iron Man se skutečně skvěle ro(dí)zjíždí, uprostřed lehce zvolní a ke konci ještě sklouzne do nejzajetějších žánrových klišé, ale utahuje si po celou dobu jak z nich, tak ze sebe sama, takže očička se přivírají a odpustí i tu slabší závěrečnou metalickou ruční bitku. Je totiž o dost lepší, když Iron Man otevře hubu, než když sevře pěsti. Obojí sice jiskří, jenže dialogy - oproti dobře vyvedené, přesto nijak ohromující akci - mnohem výrazněji. Robert Downey Jr. jako cynický zbrojní génius-sukničkář je bezesporu excelentní volbou a totéž bych si dovolil říct i o obsazení Gwyneth Paltrow. Celkově jsem někde mezi tou čtverkou (scénář a podařené naroubování na problémy 21 století) a trojkou (je tam pořád dost stupidity). K již vyřčenému zvolání „žádám víc“ bych se vlastně také mohl připojit, ale vzhledem k výdělkům si v hodnocení trochu nadsadím - s tím, že se všeho žádaného nejspíš v druhém díle dočkám(e) . Určitě za něj zase rád zaplatím. 75%. ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Toto je jediný film z Marvel Cinematic Universe, v němž byl v českém dabingu Iron Man (Robert Downey Jr.) přeložen jako Železný muž. (LUKICKK)
  • Při počátečním představování Tonyho Starka (Robert Downey Jr.) a oznamování, že se ujal vedení firmy Stark Industries ve věku 21 let, je na obálce časopisu Forbes odkaz na stranu 68, kde se můžeme dočíst více. Jedná se o odkaz na rok, kdy "Iron Man" vyšel poprvé jako samostatný komiks, což se stalo 1. února 1968. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama