Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 210)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem s absolutním hodnocením nezaváhal ani na vteřinku. Už od úvodní scény, podkreslené hudbou ala Mnichov jsem cítil, že se na mě valí něco mimořádného. Spojení čtyř Velikánů současného Hollywoodu (Denzel Washington, Russell Crowe, Steven Zaillian a Ridley Scott), podpořené skvělými výkony Joshe Brolina a Chiwetel Ejiofora a kamerou roku přineslo tolik očekávanou sondu do gangsterského života, na kterou filmový svět čekal od uvedení Scorseseho Mafiánů. Nebudu je srovnávat, každý je vlastně o něčem jiném. Mně se během sledování před očima několikrát objevil spíše Nelítostný souboj. Opomenutí Akademií nebudu komentovat, ještě jsem neviděl snímky nominované, až tak učiním, udělám si obrázek sám. Pro mě je zatím Americký gangster vrcholem roku 2007. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Důstojný zásadový muž, gentleman. Tak by se dal charakterizovat Frank Lucas (postava Denzela Washingtona). Přiznávám, že jsem mu v tomhle filmu fandil. Byl to prostě obchodník. Dostala mě scéna jak nutil Cubu Goodinga jr. aby přejmenoval svoje řezaný drogy, protože tim poškozoval Frankovu "značku." Přesně to vypovídalo o charakteru té postavy. Navíc Denzel Washington ho fenomenálně zahrál, takže si mne tato postava naprosto získala. Russell Crowe mi tu tak zajímavý nepřišel. Takovej poctivej policajt alá Serpico. Režie je bezchybná, ale třeba nejlepší Scorseseho opusy mi připadají takové životnější. Ovšem úplný závěr byl dokonalý, ten hip hop v pozadí jako symbol nové doby, kde už se Frank nechytá...paráda. Super film. P.S. (bacha spoiler) taky vám přišlo že Franka chytli vlastně jen kvůli tomu extravagantnímu kožichu? ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Zaillian .. This is my home. My country. Frank Lucas don't run from nobody. This is America. Fenomenální gangsterský film, který bezpečně zasídlí na předních stupních žebříčků jako jeden z nejlepších filmů roku 2007. Goodfellas Martin Scorsese mají konečně tak důstojného následovníka, že se s nimi American Gangster může téměř porovnat v otevřeném souboji (ale v absolutním měření stále bezpečně drží vrchol Marty;-)). Obdobně úderný začátek, propracovaná struktura drogového obchodu, mozaika postav na obou stranách zločinecké barikády, prostě skutečná luxusní žánrová podívaná, jaká tu mnoho let nebyla. Také inspirovaná životním příběhem, realistická, brutální, bezchybná. Snad jen důraz na postavy není tak markantní. Že je Ridley Scott vizuální machr je určitě známé. Ale že se dokáže na absolutní vrchol tvůrčích sil ještě vrátit jsem už mírně pochyboval (byť lahodný Good Year hodně naznačil kam směřuje jeho „druhý dech“ po propadáku Kingdom of Heaven). Naštěstí se vrhl po špičkově vybroušeném scénáři z rukou renomovaného esa Steven Zailian, obsadil svého dvorního miláčka Russel Crowe, doplnil jej hvězdným Denzel Washington a vše přetvořil na magicky uhrančivou podívanou, kterou musí vidět každý filmový fanoušek, protože se nejspíš právě přepisují dějiny kinematografie. Technicky snímek vypadá neméně božsky, precizní je výprava do rušných ulic přelomu šedesátých/sedmdesátých let, s přesně ofiltrovanou kamerou, pečlivým retro stylem a parádním hudebním doprovodem. Ježíšek Ridley Scott letos naděloval divákům už v říjnu a pro sebe si doufám zajistí nějaké ty Oscar ocenění (tak bohužel, Akademie jej ani do první pětky nominovaných nezařadila:-/). 100%. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Tady vůbec není co řešit. Nejlepší mafiánský film od dob Kmotra a Scorseseho Mafiánů. Opět zde dokonale funguje spojení Crowe a Ridley Scott a do toho ještě neuvěřitelně charismatický Denzel Washington, který si roli Franka Lucase naprosto užívá. I když má film přes dvě a půl hodiny, nestávalo se mi jako v poslední době u většiný jiných filmů abych se těšil na konec. Film baví celou dobu a mě nezbývá něž dát jasných 5 hvězdiček. P.S. Už dlouho se mi nestalo abych šel dvakrát do kina na stejný film. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Řeknu to takhle. Ridley Scott je můj nejoblíbenější režisér. Dvojici Ridley Scott & Russell Crowe mám spojenou s filmem, který byl roky můj Top 1. Ze všech filmových žánrů mám nejraději gangsterky a žádné období dějin nemám tak zmáknuté jako šedesátá až sedmdesátá léta v USA. A pak všechny ty superlativy kolem. "Fenomenální gangsterský film, který bezpečně zasídlí na předních stupních žebříčků jako jeden z nejlepších filmů roku 2007." -Renton "Excelentní podívaná bez jediné chyby." -Djkoma. Možná nejlepší film poslední pětiletky -Indiana. Člověk se až pomalu začne bát na podobný film zajít. Co když mě to zklame jako loni Skrytá identita? Co když to bude nuda? Co když...? Dlouho jsem tedy Amerického gangstera odkládala. A světě div se. Ono si to skutečně jiné než nadpůrměrné hodnocení nezaslouží! Amatér žánru Ridley Scott dokázal natočit možná nejzajímavější gangserku od dob Scorseseho Casina v '95. Jeho film není přehnaně brutální (narozdíl od Zjizvené tváře), nemá vrchol, jeden moment, který by vám po dvaceti letech utkvěl v hlavě (narozdíl od Carlitovy cesty), není plný Sicilanů (narozdíl od Kmotra), nikdo tam nikoho neumlátí basebalkou (narozdíl od Mafiánů). Americký gangster si jde od počátku vlastní cestou. Už dlouho se mi to u novějších filmů nestalo, ale i přes extrémní délku jsem se ani minutu nenudila. Dvou-a-půl-hodinový příběh nám Ridley servíruje s jistostí Mistra, který neudělá jediný přešlap, stejně jako jeho dvě hlavní hvězdy, které jsou si až ukázkově nepodobné (třeba scéna s krocanem u Lucasů a sendvičem u Robertse), přesto byste jejich charaktery hledali někde v odstínu šedé; ne bílé a černé, kam by scénář (i filmový plakát :-) mohl svádět. Za největšího machra Amerického gangstera ale stejně považuji Joshe Brolina v roli detektiva Trupa, který vystihl tak slizkého a odporného manipulátora, že vám i po několika měsících zůstane v hlavě. Kde je pro něj Oscarová nominace za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli? Kde je nominace pro kameramana? A hlavně: Kde je nominace pro Ridleyho za režii?! Páni akademici si to u mě - po loňském ocenění naprosto nesrovnavatelně horší Skryté identity - jednoduše letos zkurvili ještě víc. "Soudci, právnící, poldové, politici. Když zabráníme dovozu drog, bude 100 000 lidí bez práce." ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Oba hlavní hrdinové, Richie Roberts a Frank Lucas, působili při natáčení jako konzultanti. (don corleone)
  • Největší vlna drogových problémů se do Ameriky dostala právě z Vietnamu. Drogy se pašovaly v rakvích s dvojitým dnem. Frank takto používal 32 schránek pro zemřelé. (Rodriguez)
  • Luxusný kožuch v ktorom upútal pozornosť mu nekúpila manželka, ale v skutočnosti si ho Lucas kúpil sám za 125 000 dolárov. (youtoo18)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama