Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"Ta toho snese mnohem více než si myslíš." Perfektní ukázka žánru "katastrofická (filmová) telenovela " – jiné příklady zatím neznám. Spojení každodenního dramatu (míněno v lehké nadsázce) rozvodů, finančních krachů a aférek s letuškami a mužů v kokpitu, kteří nemohou bez dýmky nebo doutníku ani nastartovat motory, a jejich hrdiného zápasu o záchranu cestujících a stroje. Ovšem nesmím opomenout ani jejich kolegy na zemi v řídících věžích. Je v tom poetika technologického pokroku, milá naivita ve vykreslení světa letiště, roztomilý a příjemný humor. A také velmi silný lidský a tragický příběh. Vše v pro mne velmi přitažlivých kulisách konce 60. let s množstvím věcí, na které lze koukat. Od automobilů (za něž je zde největším hrdinou '69 Ford Country Sedan), přes interiéry, módu, technické vybavení... nebo samotné technické provedení filmu, zvláště dělení plátna – konečně vím odkud to Tarantino vzal v Once Upon a Time in Hollywood. Film má slušný spád, nepostrádá napětí, má výborné herecké obsazení, kde zvlášť vyniká úžasná stařenka Helen Hayes, pak Dean Martin, Lancaster, Jean Seberg, Kennedy a samozřejmě Jacqueline Bisset. Kouzlo filmu zachytil hezky i mladý Cimrman ve svém komentáři. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nez zacnete cist upozornuji dopredu ze cely komentar je spoiler ale nevidim jiny zpusob jak upozornit tech par jedincu kterych asi moc nebude co tenhle velmi precenovany film jeste nevideli aby se mu vyhnuli avizovane strhujici napeti se totiz nekona je to jenom neco pres dve hodiny nekonecny nudy z toho hodinu a pul se resi problemy se zapadlymi ranvejemi a ze do letadla asi nastoupil magor z bombou ten ji pak opravdu odpali nacez zabije jenom sebe a udela pritom malou diru do letadla to pak bez problemu pristane a je konec nuda nuda a zase nuda no co se da delat tenhle film serii letist rozjel a je bezkonkurencne nejslabsi to se nebojim napsat na ten vysokej rating bacha ten muze zmast ale opravdu zabavny dily jsou az ty ostatni asi tu se mnou nebude nikdo souhlasit ale mne se to proste nelibilo ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl a jako obvykle nejlepší z celé trilogie. Poměrně jednoduchý děj příjemně vyveden a komplikován nejen špatným počasím, ale i lidmi. Film působí velmi příjemně a atmosférou přesně vystihuje vytíženost a nervozitu letiště plného cestujících, zapadlého letadla na rampě, letadla ve vzduchu se sebevrahem a jednou starou ženou, která je trnem v oku všech aerolinek. Rozhodně stojí za podívání, protože vám nejen přiblíží svět letiště, ale také vás možná přivede ke své skvělé předloze. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V jednom dopravním letadle pěkně vedle sebe usazení černá pasažérka a terorista s bombou v kufříku (tentokrát bez turistických nálepek Hirošima, Drážďany, Pearl Harbor a Nagasaki). Tak tomu se říká pech.. Zábavná klasika katastrofických filmů z leteckého prostředí, jenž klade důraz i na partnerské vztahy a která se v několika scénách (chtě i nechtě) nebezpečně blízko přiblíží svému parodickému následovníku Připoutejte se, prosím! Bezpečnostní opatření na Lincolnském letišti byly evidentně nedostačující, neboť dnes by zadrželi pana Guerrera již ve vstupní hale a za půl hodiny by směřoval v oranžovém mundúru první třídou na Guantanamo v rámci dovolené na zohavenou.. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Film mal premiéru 29. mája 1970 v newyorskej Radio City Music Hall, kde ho vysielali celých 12 týždňov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama