Reklama

Reklama

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je velmi zkušený zloděj a jeho největší mistrovství je v krádeži nejcennějších tajemství. Ovšem není to jen tak obyčejný zloděj. Dom krade myšlenky z lidského podvědomí v době, kdy lidská mysl je nejzranitelnější – když člověk spí. Cobbova nevšední dovednost z něj dělá nejen velmi vyhledávaného experta, ale také ohroženého uprchlíka. Musel obětovat vše, co kdy miloval. Nyní se mu však nabízí šance na vykoupení. Může získat zpět svůj život. Tato poslední zakázka je nejen velmi riskantní, ale zdá se, že i nemožná. Tentokrát nemá za úkol myšlenku ukrást, ale naopak ji zasadit do něčí mysli. Pokud uspěje, bude to dokonalý zločin. (Cinemax)

(více)

Recenze (4 107)

hovnocuc 

všechny recenze uživatele

Priznam se, ze jsem si to poustel nadvakrat - poprve me ten zacatek trochu vykolejil, tak jsem to stopnul a vratil se k tomu az po par mesicich. Je to takovej ten typ filmu, kdy obcas tapu, jestli jsem blbej ja nebo ty tvurci a clovek na nej musi mit slinu. Obcas to zkratka trochu logicky skripe, pribeh zacina bejt moc sroubovanej, prekombinovanej. Na druhou stranu ten namet je natolik neotrelej a mimoradnej, ze se tomu asi uplne nedalo vyhnout. Prave unikatnost napadu je alfou a omegou filmu a dostava ho tak vysoko. Casovy diferenciace jednotlivejch stupnu sneni dokaze navodit zvlastni/neopakovatelny napeti a nervozitu (nekonecna jizda a pad dodavky do vody me fakt vzaly za koule). Dobry vykony vsech hercu, mozna se to trochu zbytecne placa vztahem tech dvou, ale takovej uz je film. Pet hvezd. ()

mortimerm 

všechny recenze uživatele

Útek z reality v podobe sledovania filmu mieri doslova do ríše snov a spleti svetov, ktoré sa s trochou snahy dajú pochopiť. Je jasné, že zápletka nie je tak celkom dominantná a pochopenie nie je nutné. Vizuálne spracovanie ide ruka v ruke s tým, čo sa vo filme rieši. Hudba sa nedá opísať slovami, vo filme je jej niekedy aj škoda. Má to primerané grády a vyvrcholenie, obrat i rozuzlenie. Herecké obsadenie od ľadového Jacka z Titanicu, ktorý vyplával a začal kradnúť v snoch, až po Tommyho Shelbyho o sto rokov a svetovú vojnu neskôr, ktorého problémy z otcom sú tak veľké, že ich musí riešiť skupinka neznámych chlapov a študentka architektúry. V racionálnej podstate sú niektoré prvky filmu divné, avšak celkový dojem určite nie je za žiadnych okolností zlý. ()

Zjewik 

všechny recenze uživatele

Další film z dílny skvělého režiséra Christophera Nolana. Jeho hrátky s časem se už staly klasikou a v kombinaci s hlavním motivem filmu tak tvoří perfektní kombinaci (zbožňuji filmy, ve kterých divák až do poslední chvíle neví, co si má myslet). Nolan umí ve filmech zaujmout takovým způsobem, o který se jiní režiséři jenom marně snaží. Dokáže strhnout divákovu pozornost tak, že za celých 150 minut divák ani nemrkne a film hltá až do posledního okamžiku. A když říkám do poslední scény, tak opravdu myslím do poslední scény. Skvělý režisér se totiž mimo jiné pozná tím, že jeho film budí v divákovi vášně i několik dní po shlédnutí. Není totiž lepšího konce, než nechat diváka několik dnů přemýšlet o tom, jak má film vlastně pochopit a jak vůbec skončil. ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Prolínání vyprávěcích rovin úspěšně odvádí pozornost od jejich obsahu. Když byste si vystřihli kteroukoli z těch čtyřech snových rovin a pustili si ji samotnou, vyšly by vám dvě naprosto obyčejné akční honičky, nuda v hotelu a jedno klišé o vztazích. Když je ale prolínáte slepené oslím můstkem a s epickou hudbou v pozadí, najednou máte "geniální" film. Vysoké hodnocení si zaslouží "jenom" proto, že je to řemeslně po všech směrech dokonale zpracované, rozhodně nenudí a má herecké obsazení snů. ()

karyon 

všechny recenze uživatele

Dal jsem tomu filmu 2x sanci a pokazde me po ctvrt hodine zacal priserne nudit a stvat. Neustale stridani reality a snu me fakt nebavi. Nechapu zdejsi hodnoceni 89%. Asi mam holt rad jinej salek kavy. Tyhle prekombinovany zplacaniny nemusim. ()

Daniel313 

všechny recenze uživatele

Když si nevyřešíme ty nejhlubší křivdy, zůstaneme ve stínu těchto nedorešeností věčnost. Je nám zakázáno žít; Cobb jen sní, byť pracuje, je obklopen lidmi ale přesto nežije - nemůže ke svým nejbližším. Naše nesrovnalosti jsou živeny naším strachem a tak jsme sami svými zajatci do doby než sebejistě čili s odvahou, tváří v tvář falešné představě si vysvětlíme onen škraloup ve svém nitru, pojmenujeme ho a necháme být jako uvlastněný ale dokončený. Pak se vymaníme z iluze života, probereme se ze snu, konečně vidíme pravý, skutečný život; Cobb se vrací do života - shledá oči svých dětí ()

Foltest 

všechny recenze uživatele

Počátek je jeden z nejvizionářtějších filmů, jaké jsem v poslední době viděl. Nolan měl na každý pád úžasný nápad, jenž se mu podařilo poměrně úspěšně přetavit do skvostné audiovizuální jízdy. Děj je napínavý a divák až do úplného konce nemá tušení, jak to celé dopadne. To ani nemluvím o extrémně mysteriózním závěru, který musel zaujmout snad každého. Stejně tak jako prolínání různých časových rovin a realit. Člověk protagonistovi upřímně fandí a hltá každou další podrobnost, kterou nám filmaři z jeho romance představí. Počátek je vynikající film a já jej rozhodně každému doporučuji ke zhlédnutí. ()

Pyraghon 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený a zahraný film, s úžasným obsazením a hereckými výkony. I přes mírně nelogický scénář je film velmi poutavý a má několik překvapení, která nejsou zcela očividná ani hloupě uměle vytvořená. ()

ezop1012 

všechny recenze uživatele

Vadia mi tam dve veci: to akože típek, ktorý robí to, čo robí, ma problém sa dostať do Ameriky? Že ho tam zabasnú? To vážne? Amerika je severná Korea, to, aby aj tí mejnstrímoví rozumeli. Hlavný hrdina je prislis zaľúbený do svojich deti, rodiny - to je veľmi malo pravdepodobne, že človek, ktorý robí špinavé veci mal taký vzťah k rodine, ako sa to tam prezentuje, ved ten by bol ochotný aj život dať za rodinu. ()

olivertris 

všechny recenze uživatele

Nejlépe bych tento film shrnul jako "Matrix pro chytráky". Já, jakožto bfu filmový fanoušek, jsem žil život bez toho, abych viděl tento film. A jak se mohu po shlédnutí přesvědčit, byla to chyba. Film velice dobře adaptuje myšlenku pana Nolana a dá se říci, že to je jeden z těch nejryzejších a nejpromyšlenějších nápadů, co jsem měl poctu vidět a slyšet. Jsem úchyl na dobré filmy, poutavé filmy a filmy s dobrou myšlenkou. Tedy jsem milovník filmů, jako jsou třeba Memento, Dark Knight nebo třeba pro příklad Gran Torino, a tak je nutné, abych si do tohoto malého listíku připsal i Počátek. Byla to podívaná, jako žádná jiná, a skoro celou noc jsem poslouchal soundtrack "Time", a přemýšlel jsem o filmovém konci, o čem film byl, a jestli na pochopení potřebuji rewatch. Nepotřebuji, je to skvěle pochopitelné na první shlédnutí a hlavně to má pointu, která není zas tak geniální, aby se člověk cítil zmatený. A taky bych moc rád v této recenzi uved ty lidi, co berou "Počátek" jako "Geniální masterpiece" a mají tedy syndrom Ricka a Mortyho a mají pocit, že díky filmu Počátek jim nabylo IQ 180. Tedy dávám 10/10 a říkám, že je to jedna z těch "topek" světové kinematografie. ()

Lukkys 

všechny recenze uživatele

Je to takový druhý Matrix, akorát s méně promyšlenější zápletkou a myšlenkou, za což strhávám hodnocení. ()

Enon 

všechny recenze uživatele

Geniální. Na tohle se musíte koukat opravdu jenom když máte náladu. Je to hodně složité a musí se u toho hodně přemýšlet. Za mě tenhle film je jeden z nejlepších. Leonardo a všichni ostatní herci si to tady neskutečné dávaj a Christopher Nolan je za mě jeden z nejlepších režisérů současnost. Nepobírám kolik práce mu muselo dát tohle vymyslet. Naprosto doporučuju. ()

mistr97 

všechny recenze uživatele

Počátek je vynalézavý a skvěle promyšlený film. Bohužel možná až příliš, takže je poměrně složité se v ději orientovat. Nakonec musím věřit autorům, že vše dává podle nastavených pravidel smysl, protože si nejsem jistý, zda tomu tak je. Každopádně jde o originální dílo zpracované na vysoké úrovni. 70 % ()

TomKey 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že autor zde použil slavnou Cimrmanovu několikanásobnou retrospektivu: To bylo tak...  Jinak obyčejný digitální thriller bez výraznějších hereckých výkonů. Takový Klub herců s kamennou tváří. Zimmerova hudba byla nápaditá, ale bohužel, byla skoro všude, a místy to působilo až rušivě. ()

Lantern 

všechny recenze uživatele

Film sa tvári ako zložitý na pochopenie ale nezaradil by som ho k filmom ktorý je nutné pozrieť ešte raz pre dokonalé pochopenie myšlienok autora. Je to film ktorý je hriech pozrieť si len 1x ale nie z dôvodu pochopenia filmu ale skôr z kvality samotného filmu. Navyše na druhý krát hoci sa stráca moment prekvapenia sa otvárajú dvere k pochopeniu aj skrytých myšlienok ktoré tam autor zanechal. Hudobná zložka filmu v podaní Hansa Zimmera je bez debaty to najlepšie čo som vo filme kedy počul. Film je veľmi dobrý ale myslím že bez tej hudby by to nebolo ono. Skladba „Time“ je fenomenálna. Takmer každý TOP film má aj dobrý soundtrack ale tento film je v tomto absolútny unikát. ()

SLPHR 

všechny recenze uživatele

Inception je jeden z nejlepších sci-fi filmů. Nolan zase dokázal, že jeho filmy dokážou nejednomu člověku zamotat hlavu. A Hana Zimmer, že dokáže pomocí hudby navnadit tu správnou atmosféru k filmu. Samozřejmostí u Nolanových filmů jsou nadprůměrné herecké výkony, který v tomto snímku samozřejmě předvádí Leonardo DiCaprio. ()

Mistarin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je zkrátka neuvěřitelný. Inception je jedním z těch snímků, který musíte zažít na vlastní kůži. Je nemožné ho plně popsat slovy, protože jeho síla tkví v tom, že vás vtáhne do svého světa a nechá vás neodtrhnout oči od obrazovky. Každý detail v Inceptionu je precizně propracovaný a promyšlený. Tyto detaily se navzájem propojují a tvoří složitou a napínavou pletenec, který vás neustále drží ve stavu úžasu. Každá scéna, každý dialog a každý pohyb kamery slouží k vytvoření dokonalého celku, který vás neustále překvapuje a zamotává ve svém světě snů a reality. Herecké obsazení v Inceptionu je úžasné. Každý herec přináší do své role silný projev a hloubku. Jejich výkony jsou věrohodné a plné emocí, což ještě více posiluje pouto mezi diváky a postavami. Jejich herecké schopnosti přispívají k tomu, aby se divák opravdu vcítil do příběhu a prožíval ho naplno. Jedním z mála aspektů, který bych na filmu Inception zlepšil, je kamera. I když celkově je vizuální stránka filmu úchvatná, v některých scénách bych si přál lépe zpracovanou kameru. Nicméně, toto je pouze drobná výtka ve srovnání s celkovým zážitkem, který film nabízí. Celkově vzato, dávám filmu Inception bez váhání 10 bodů z 10 možných. Je to opravdu nádherný filmeček, který vás nadchne svou originálností, hloubkou a vizuálními efekty. Doporučuji ho vidět a prožít si neuvěřitelnou jízdu, kterou nabízí. ()

Související novinky

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Cillian Murphy potvrzen jako hvězda nové nolanovky

Cillian Murphy potvrzen jako hvězda nové nolanovky

08.10.2021

Přibližně před měsícem jste se zde mohli dočíst, že režisér Christopher Nolan (Dunkerk, Tenet) po neshodách se svým domovským studiem Warner Bros. nakonec přesídlil ke konkurenčnímu Universalu, u… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Tenet znovu odložen

Tenet znovu odložen

26.06.2020

Studio Warner Bros. opět odložilo nadcházející snímek Christophera Nolana Tenet. Tentokrát se z původního 31. července (kam byl film přeložen ze 14. července) odkládá na 12. srpna, tedy znovu o dva… (více)

Reklama

Reklama