Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 10
USA, 2018, 134 min

Režie:

Ryan Coogler

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Rachel Morrison

Hrají:

Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown (více)
(další profese)

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 10

Recenze (1 119)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Klasická Marvelovka se vším všudy. Na jednu stranu jeden z nejprovařenějších příběhů v historii, ošklivá CGI pantera v soubojích a ta osudovost ( Winter Soldier, první Guardians of the Galaxy, Doctor Strange a vlastně i Infinity War) tam prostě těžce chybí... na stranu druhou skvělý prostředí a atmosféra, zajímavě zmixovaná hudba, sympatické postavy a celé to i přes neduhy působí velmi zábavně. Jinak řečeno - dalo se z toho vytřískat víc, ale taky to mohlo dopadnout mnohem, mnohem hůř. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nenadchlo, ale určite ani neurazilo. Pre mňa jedna z tých slabších marveloviek, ale stále obstojný popcorn. Má to solídny príbeh so zloduchmi, ktorých vedú obyčajné ľudské motívy, nie "priletel som z vesmíru a musím získať blikajúci bazmeg, aby som ovládol galaxiu, tak vám zvalím mrakodrap". Niektorí herci toporní, akčné scény občas neprehľadné (vďaka tým kamerám s obrovským rozlíšením už si niektorí tvorcovia myslia, že v nočných scénach netreba žiadne svietenie) a digitálne triky občas rušivé. Na druhej strane to má dosť parádny dizajn (ako to niekto trefne nazval - afrofuturistický) a vynikajúcu hudbu. UPDATE po rokoch: skoro nepozerateľné blato s nesympatickým hrdinom a začiatok úpadok Marvelu - 4/10 ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Vloni se Marvel rozhodl, že nás zkusí v kinech rozesmát, což se mu sice docela povedlo, ale jsem hodně rád, že Black Panther se nebojí hrát na vážnější notu. I tady se sice občas objeví humor, ale tentokrát dostáváme marvelovku, která je mnohem osobnější, vážnější a serióznější. A funguje to výtečně. Coogler zvládá pracovat chytře s postavami, jejich traumaty i motivy a díky tomu tu máme snad nejlepšího marvelovského záporáka, jehož jednání člověk chápe, rozumí mu a respektuje ho. A vlastně mu nakonec i trošku fandí.A pak je tu samotná Wakanda, vizuálně neskutečně působivý svět plný barevných kostýmů, masek, hudby a stylové kombinace moderní technologie s africkými tradicemi. „Wow“ momentů je tu hned několik a objeví se jak během obyčejného machrování s neokoukaným světem, tak i ve vydařených akčních scénách. Ke konci se to tvůrcům sice všechno malinko vymkne z rukou a dostaneme možná až zbytečnou divočinu. Výsledek je ale pořád vynikající marvelovská podívaná, která se pokouší testovat, jestli by diváci nebyli schopni zkousnout krom už trochu okoukaných legrácek i comicsovku, která by byla malilinko vážnější. Osobně tenhle přístup oceňují mnohem víc než blbnutí a hláškování v Thorovi. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Počítá ještě někdo ty marvelovky? Máme tu další origin a já mám poněkud rezervovanější pocity. Na začátku jsem se notnou dobu rozkoukával a opravdu dlouho trvalo, než jsem se začal pořádně bavit a orientovat v tom všem digibordelu. Ryan Coogler , který se tak osvědčil u Creeda, i u dlouho očekávaného Black Panthera nezklamal, odvádí velmi dobrou práci a jestli je někde opravdu nejsilnější, tak jsou to akční sekvence, které jsou patřičně hravé, kinetické a zábavné a neomrzí ani ke konci. Já se spíš nemohl dostat do příběhu a více jsem si užíval ty příběhové sekvence mimo Wakandu (hlavně Andy Serkis v nich vyloženě září). Samotné nově promítnuté centrum Wakandy je patřičně futuristické (možná až moc), nádherně vymodelované a dobře se na něj kouká (film vypadá dráž než třeba loňský Ragnarok), na druhou stranu člověka, co už za život viděl desítky jiných blockbusterů, tahle barevně vymodelovaná paleta nijak extra nestrhne. A ono velké cílení na početnou afroamerickou základnu taky třeba v Evropě moc díru do světa neudělá, my můžeme hlavně děkovat za Martina Freemana, jehož Everet Ross zde má překvapivě opravdu hodně prostoru a zajímala by mě jeho další působnost v MCU. Z nově představených charakterů mě určitě nejvíc bavila Shuri, která by mohla získat více prostoru i mimo tuhle subsérii, ovšem těch charakterů v Avengers už je prostě tak moc, že bych čekal max cameo. No a kupodivu mě překvapil i Michael B. Jordan, jehož jsem doposud moc nemusel, ale musím uznat, že dlouholetá spolupráce s režisérem mu svědčí. Ne, že bych zaujímal nějaké hodně vysoké postavení v zástupu komiksových záporárů, ale určitě se neztratí a byli tu mnohem horší, respektive zaměnitelnější. Nevím, jestli se bude čekat ještě druhá projekce, hlavní postavu Black Panthera jsem si oblíbil už v Civil War, ale raději jej uvidím po boku Avengers než třeba v druhém díle, ovšem vzhledem k závěru by druhý díl mohl být podstatně kosmopolitnější. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Že jsou čerňoši nejlepší, nejhumánnější, nejhezčí a nejrychlejší jsme již tak nějak.... po pár desítkách let informačních kampaní věděli, že, ale že až takhle? Sbohem, euroatlanticentrisme, vítej pravdo pravá. Zaplať pánBů, že se v Africe počet obyvatel dvojí co generaci, neboť brzy na světě převládne pralesní kultura. A všem nám bude dobře, neboť misionáři lidství riskují své životy a vyrážejí po milionech šířit lásku všemi směry. I když by jim doma bylo tak hezky. Lidumilové prostě jako. Takže vpřed do kin, zajisté nás čekají další a další filmíky, v nichž uhelní obyvatelé země za zrcadlem střídají vynalézání pokročilých technologií (styl Myšpulín křížený se Snůpydogem) s opičími tanci na skále Lidských obětí. No... někde ta kultura musela vybublat na povrch, ne? ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • Wakanda je vizuálne založená na dvoch známych vodopádoch: vodopády Iguazu (nachádzajúce sa medzi Brazíliou a Argentínou) a Viktóriine vodopády (nachádzajúce sa v Afrike medzi Zambiou a Zimbabwe). (zajo91)
  • Pět kmenů Wakandy bylo inspirováno podobou několika reálných afrických kmenů –⁠ například kmenem Himba z Namibie či kmenem Mursi z Etiopie. (Candice)
  • Black Panther/T'Challa (Chadwick Boseman) je odborníkem na boj beze zbraně. Používá bojovou techniku, která kombinuje postoje kočkovitých šelem s mnoha druhy bojových umění. (Brydnis)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama