Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (458)

Okara 

všechny recenze uživatele

O soundtracku: Žádná velká inovace se z Bisharovy strany nekoná; proč by také měla. Insidiouská hudba je jeden z nejlepších hororových soundtracků nového milénia, ne-li všech dob. To právě on nám připomněl, že housle jsou v hororech tím nejtrýznivějším možným nástrojem. Mistr Herrmann před ním v hrobě dozajista smeká klobouk. Bishara nám totiž v dějovém ohlédnutí, jak to vlastně všechno začalo, dokazuje, že společně s Clouserem a Bañosem tvoří v současnosti hororový trojlístek machrů přes nervydrásající hudbu. Je zastáncem názoru, že hororová hudba nemá mít hranice, a dává nám to pořádně sežrat. Připravte se opět na ďábelský tanec smyčce na vykloktaných houslích, drásavé tóny zrezavělého klavíru a další melodie Bisharových experimentálních nápadů. S nástroji se nemazlí a když se do letitého klavíru začne bušit kladivem, odnesou to divákovy nervy. Přestože je Chapter III. subjektivně o chloupek nejslabším článkem trilogie, právě hudba je jedním z aspektů, který i přesto film jako celek drží kvalitativně vysoko nad hladinou současného hororu. Jak krásně jde soundtrack ruku v ruce s obrazem jsme se mohli přesvědčit už v předcházejících dílech. Samotný střih na démona s širokým úsměvem by sám o sobě příliš strach nenahnal. Ale když se vám k tomu do uší zaříznou ohlušující vysoké tóny příšerných houslí, je to pomalu na resuscitaci. Co se týče soundtracku tedy opět není co vytknout a připravte se na okousané nehty, proud potu na zádech a pořádnou masáž srdce. Recept na strach? Samota, tma a pochopitelně - pořádná hlasitost. 70 % ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Až do záveru slušné, i keď po pravde ničím prekvapujúce. Rozprávkový happy end mi však k Insidious akosi vôbec nesedel a na uspokojenie mojej hororovej čiernej duše jedna záverečná lakačka s odkazom na prvú časť (zatiaľ) trilógie jednoducho nestačila. Hádam nebude štvorka ešte o triedu horšia, pretože to by som sa už celkom nasrdil. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že tady máme potřetí tentýž film? Ono to kupodivu funguje pořád stejně a stále si v rámci hollywoodský hororový produkce udržuje svoje kvality. není to laciný a ač je tam halda skok lekaček, žádná z nich nepůsobí zbytečně nebo trapně. Tvůrci vždy zcela záměrně upřou divákovu pozornost na určitou část obrazu, aby ho pak mohli šokovat úplně odjinud, odkud by to nečekal. Leigh Whannell se navíc s režií popral s naprostou bravurou a sebevědomě servíruje za doprovodu parádní kamery, výbornýho nasvícení a skvělýho soundtracku nápaditý mrazivý scény, který nejsou sice objevný, ale v záplavě dnešních rychlokvašek vynikají snad ve všech ohledech. Co naopak zklamalo byly jistý momenty, který bych spíš čekal v akčním béčku, než v hororu ("Come on, bitch!") a taky finální záběr by šel určitě vymyslet jinak. Celkově je třetí INSIDIOUS ale výborná hororová jízda, která byť vznikla spíš pro prachy, stále má díky dobrým tvůrcům co nabídnout. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

V mojich očiach najslabší diel trilógie, pretože zatiaľ čo jednotka ma chytila konečne niečím novým v duchárskom hororovom žánri a dvojka precízne a zaujímavo prepracovaným príbehom, táto trojka už neprináša dokopy nič. Tentokrát to ťahá dolu scenár, ktorý ma veľmi nezaujal. Proste opäť démon (tentokrát s kyslíkovou maskou - síce pekne hnusný, ale na transvestitu v čiernom sa nechytá) sa snaží posadnúť mladú holčinu a stiahnuť ju do svojho pekla. Tam sa prekvapenie očakávať nedá. Ďalší problém - rozuzlenie. Nad tým som len mávol rukou. A je vážne škoda, že tej Diaľavy tu bolo v porovnaní s prvými dvoma časťami jednoznačne najmenej. Lin Shaye kraľuje a tá babizňa mi proste sedí, ďalšie gigantické plus za nadrozmerný počet ľakačiek. Vyskočil som aspoň 10 krát, možno aj viac, takže z tohto hľadiska pecka. Napriek slabinám sa stále jedná o moju najobľúbenejšiu duchársku sériu. Len prvé dve časti mi sadli viac. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jelikož nechci být přehnaně kritický, což i tak zcela jistě z následujícího vyplyne, budu maximálně stručný. Whannelovi jsem plně důvěřoval, no vyšel z toho jako Koloběžka první. V rámci daných možností (vysoká laťka po Wanovi, režijní prvotina) obstává po technické stránce, i když jsem přeci jen očekával vedle nekopromisních jump scares o dost hutnější atmosféru, za to bohužel paradoxně selhává jako scénárista, což je pro mě velkým zklamáním. V tomto smyslu jsem dost překvapený doposavadním červeným hodnocením, protože pokud byl spin off Annabelle označen za film zbytečný, pak ani nevím, jak pojmenovat tento "Počátek", o v tomto smyslu dementním českém názvu ani nemluvě. Holt, značka asi v tomto případě píše písmem řádně potučněným. A abych dokázal, že jsem se (bohužel) v kině i nahlas rozesmál, dovolil jsem si tady střihnout malou parodii na Lin Shaye a The Further. Celkově zhodnotím stejně jako spin off, který byl řemeslně slabší, ale dle mýho měl ve výsledku větší smysl než Insidious 3. Stačilo, je čas jít o dům dál.....a včera bylo pozdě. 70% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Severoamerické tržby byly 52,2 milionu amerických dolarů, celosvětové 113 milionů. (NIRO)
  • Když "Specs" sledují pohyb ducha v bytě Brennerových na obrazovce přístroje, můžeme si všimnout, že obrazovka je značky TESLA. Televizory a monitory TESLA se vyráběly v Československu (poté v České republice) v podnicích TESLA Strašnice (zánik 2007) a TESLA Pardubice (zánik 2011). (BrianStorker)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama