Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA The Texas Chain Saw Massacre (více)
Trailer 1

Sally se dozví, že vandalové údajně znesvětili hrob jejího dědečka. Spolu se svým ochrnutým bratrem Franklinem a přáteli se pouští do vyšetřování. Po návštěvě staré rodinné farmy zjistí, že v jejím sousedství žije skupina šílených, vraždících psanců. (Cinemax)

Recenze (543)

Ulrich 

všechny recenze uživatele

Ne takova pecka, jaka jsem cekal, ale pusobi to rozhodne syroveji a lepe nez remake, ktery je ve sve podstate dost umirnena verze pro mtv generaci s jednou dobrou scenou (sebevrazda). Tady to jsou nefalsovana 70ta leta, takze vsechno pusobi hodne depresivne uz samo o sobe, natoz kdyz se tam deji veci, co se zde deji. Zaver je mozna na muj vkus az moc prestreleny, ale minimalne scena s kladivem se mi rozhodne vryla do pameti. Spise davam ctyri hvezdy s handycapem (proste nemam rad filmy, kde jsou zaporaci sektari, nebo nejaka degenerovana rodinka :)). ()

Rocket 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivne stvarnenie teroru ako obrazne (ked zacinate pri niektorych scenach doslova chytat krce v kresle) tak i zvukovo (hudba? Nie...splet neidentifikovatelnych zvukov len podfarbujuca ten vsadepritomny strach) Mnohokrat sa pristihnete pri situacii ked sa snazite sam seba predsvedcit o tom ze to predsa len film, vsetko su to herci, okolo su kamery a stab, ale hned nato si uvedomite, ze je to predsa nakrutene podla skutocnej udalosti a to pekelne zamrazi na chrbte! PS: Take it easy! ()

Boomstick 

všechny recenze uživatele

Tento film je jeden z najintenzivnejsich zazitkov ake clovek moze na platne zazit.Nazov je trochu zavadzajuci,zas o taky masaker sa nekona,ale film vdaka svojmu frenetickemu strihu a hlavne uzasnej zvukovej stranky vytvara neskutocne znepokojivy zazitok. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Začíná to docela hezky: pěkně naaranžovaná, z hrobu vykopaná mrtvolka. Pak následuje takový malý poučení, abyste nikdy nebrali stopaře, protože nemůžete vědět, jakýho šílence si do auta naložíte. No, jde vlastně o bandu hipíků, kteří se snaží najít dům, ve kterém dva z nich strávili dětství. A to neměli dělat, protože sousední dům neobývají zrovna ti nejmilejší lidé. Ale já se jim teda nedivím. Co s mládeží, která vám vleze bez pozvání do domu? Pozvat je na večeři. :-) A Franklin, kterej nejen, že je na vozíku, ale ještě se chová, jak romazlenej fracek si stejně nic jinýho ani nezasloužil! Kamera i obraz - typické pro 70.léta a navíc některé záběry vypadají docela autenticky. Škoda jen, že taková krásná práce s motovkou nedostala možnost vyniknout v detailnějších záběrech. Ale honička po lese a její zvuk byl záležitostí nad míru luxusní. Ale nekonečné vřískání té holčiny mi docela lezlo na nervy. :-) Je asi nepopiratelnou pravdou, že skoro každá rodina má ve skříni nějakého kostlivce, ale tady ta docela pošahaná rodina jich má hned několik a ani je neschovává zrovna ve skříni. ;-) Ale docela mě zarazil konec. Čekala sem něco jinýho. Aspoň nějaký vysvětlení, dopadení, vyšetřování a vono nic. Ale taky dobře. Tak jak to dopadlo - to nebylo vůbec špatný. Na obalu divka stálo necenzurovaná verze a mě by docela zajímalo, co by na tom vlasně chtěli cenzurovat? Mě to připadlo docela mírný. :-) I když na rok 1974 to asi muselo být celkem maso. Tak dobře, nejen na ten rok, ale i dnes to působí velice dobře. A já se zase bavila. „Rád dosvědčím společenský význam tohoto filmu u jakéhokoli soudu.“ Stephen King. Jeden ze 101 hororů, které musíte vidět, než umřete "Film je satirou tradičních rodinných hodnot a odráží deziluzi Američanů po Vietnamské válce, aféře Watergate a ropné krizi v roce 1973. S bujarostí skoro karnevalovou staví vedle sebe momenty ničivé síly a nejodpornějšího děsu." Také Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. "Uvedení Texaského masakru motorovou pilou - snímku klíčového pro další vývoj hororvého žánru, stejně jako komerčně nesmírně úspěšného podniku - probudilo mnohé spory a následné zákazy, a to zejména ve Velké Británii, kde se právě rozbíhala kampaň proti brutalitě a obscénnostem ve videofilmech. Hooperův snímek je esencí vizuálního násilí jedné éry. Byl uveden v Cannes, kopii drží ve svých sbírkách Muzeum moderního umění v New Yorku a kritičku Carol Cloverovou inspiroval ke slavnému knižnímu přemítání (Men, Women and Chain Saws; 1992). Kritik Rex Reed prohlásil tento intenzivní snímek s neúnavným rytmem a kvazidokumentárním stylem za jeden z nejděsivějších filmů, jaké kdy byly natočeny. Prestižní Londýnský filmový festival šel dokonce tak daleko, že film nazval "nejlepším snímkem roku 1974""." ()

Wardan 

všechny recenze uživatele

Filmová symfonie na téma násilí, špína, hnus a šílenství a absolutní prototyp žánru hixploitation. Exrémně příjemně nepříjemný zážitek. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Originál je prostě originál, o tom žádná. Slušně svižné a bez zbytečných keců. V porovnání s jinýma hororovýma začátkama této doby je to hodně dobře natočené. Určitě to nenudí na rozdíl od příšerný dvojky. 73% ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Kultovní záležitost a jeden z vůbec prvních barevných hororů, který si na nic nehraje a po nezáživné půlhodince servíruje vyvražďovačku, kvůli které tak máme rádi slashery. Čisté 4* ()

Aurus odpad!

všechny recenze uživatele

0,5/10. Všichni tento film chválíte no a já mám jiný názor. Chápu že film je starý ale i Psycho bylo starý a černobílý a doteď je to jeden z nejlepších hororů všech dob. Jo btw lidi tady v komentářích říkají že to je psycho a hnus, tak za 1. Není to ani náhodou psycho a za 2. Není to ani hnusný. Příběh je docela fajn, postavy jsou blbé a nesympatické, hudba je docela strašná, atmosféra tu neexistuje, napětí zde taky neexistuje, lokace nejsou skoro zájímavé a kamera filmu je docela dost špatná. Jako tenhle film ani není horor já se u toho řechtal smíchy protože to je komedie a taky jsem u toho málem usnul nudou. A Leatherface se tu objeví až v hodině filmu a předtím a i dokonce potom to byla strašná nuda. Za mě jeden z nejhorších filmů které jsem kdy viděl. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Klasika, ktorú ma nikdy neomrzí pozerať, takmer 50 rokov od uvedenia tohto filmu a stále žasnem nad tým, aký je dokonalý. Päť mladých ľudí sa na ceste za hrobom svojho starého otca stratí a ponorí sa do nekonečnej nočnej mory, keď stretnú rodinu kanibalov, psychopatov, ktorí lovia cudzincov pomocou rôznych brutálnych a sadistických metód. Tento film ma v detstve veľmi traumatizoval, najmä kvôli Leatherfaceovi, ktorý, áno, dodnes mi naháňa strach. A podľa mňa je to jeden z najdesivejších zloduchov v žánri slasher, je úplne veľký a stále nosí masku z ľudskej kože, škoda, že pokračovania túto postavu pokazili, Gunnar Hansen bude vždy najlepší. Tobe Hooper natočil úžasnú klasiku, film perfektne napísal, zrežíroval a produkoval, je to jeden z najvplyvnejších filmov v žánri slasher, ktorý je dodnes základom pre množstvo ďalších projektov. Sally Hardestyová je jedna z mojich najobľúbenejších záverečných dievčat, veľmi dobre zvládnutá postava, ktorú hrala Marilyn Burnsová, v ktorej sa preslávila ako kráľovná kriku. Tento film je skvelým príkladom toho, že na natočenie dobrého filmu netreba mať veľký rozpočet, má úžasné prostredie a skvelé postavy. Celkovo je to úplne dokonalý, znepokojujúci a veľmi sadistický film, záverečné momenty filmu sú šialene dobré, výrazy Sally, Leatherfaceov tanec, všetko je úžasné. Film, ktorý vrelo odporúčam pre tých, ktorí začínajú sledovať slashery. ()

Darren98 

všechny recenze uživatele

Vyloženě jsem si vsadil a risknul 80 minut své pozornosti, když jsem s mininadějí na kvalitní film a spoustou pochyb v účinnost na moderního diváka zapnul počátek rozřezávacích hororů, jenž jeho pověst natřikrát předchází. A prvních 50 jsem věru vzdával holt svým předvídajícím dovednostem, které tvrdily, že půjde o nezáživné patlání s obětmi příliš starém na to zaujmout v dnešní době, vyjma krutého překvápka pro prvního klepnutého a skvělého záběrování u první slečny na zaháknutí. Jenže posléze přišla slavná motorovka, jejíž řachot byl pastva pro uši, kde až znepokojivě dobře sednul coby duet s neutuchajícím řevem jedné z prvních představitelek tropu "final girl". Bez vyzrazení zbytku musím narovinu přiznat, že s blížícím se koncem mi dění na obrazovce kradlo pozornost až exponenciálně rychle (poslední 3 minuty jsou pro mě nejvíc strhující závěr všech dob); a že tento původní Texaský Masakr v mých očích představuje surový horor, kterému právě ve svůj vlastní prospěch obrovsky přidává na té ohromné působivosti právě ta starší nízkorozpočtová vizáš a béčková atmosféra hraničící s found footage stylem, na konci které jsem u poslední přeživší ploché holčičí postavy najednou a velmi výrazně cítil tu čistou syrovou hrůzu, jakou prožívala v posledních chvílích. 74% zaslouženě ()

sandis 

všechny recenze uživatele

Tento klenot z plodných 70. let lze skutečně s novodobým remakem srovnávat jen těžko. Geniálně přímočaré. Kvalitka... Přímo se nabízí srovnání s Úsvitem mrtvých a jeho novodobým remakem a bohužel musím říct, že novodobé remaky ztracenou atmosféru a jakýsi "spirit" nejsou schopné ani nejdražšími efekty nikterak nahradit. 9/10 ()

Filmárik 

všechny recenze uživatele

Plne si uvedomujem že v dobe svojho vzniku musel tento film spôsobiť obrovské haló medzi filmami aj divákmi a hoci žiadny neskorší pokus o jeho oživenie nedopadol lepšie tak som aj tak čakal viac. Vrchol filmu bola pre mňa nočná naháňačka v lese inak celý film pôsobil dosť nepresvedčivo aj na tú dobu. Carpenterov Halloween z podobnej doby vzniku na mňa jednoducho spravil väčší dojem bez ohľadu na rozpočeť. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Jedinečná ukázka toho, jak s málem dosáhnout maxima. Zatímco třeba u Noci oživlých mrtvol u mě respekt ke klasice ustupuje před shovívavými úsměvy, tohle je legenda naprosto zasloužená. Oceňuju skvělou gradaci díky níž závěrečné minuty dostávají až apokalyptický rozměr, promyšlenou práci s obrazem, jeho kompozicí a nasvícením a přínosná je i určitá sedmdesátková artovost (hudba omezující se na doplňování ruchů, rychlé střihy na detail oka). Skupina mladých lidí likvidovaná pošahanou rodinkou je skoro anonymní, není tu žádná snaha nastínit stručně jejich charaktery a vztahy a to jen podporuje odosobněnou, krutou a drásavou "jateční" atmosféru. Drtivá většina současných hororů, a to i těch povedenějších, je konfekce naplňující s větší či menší nápaditostí dávno známé formulky. Texaský masakr pravidla žánru stanovoval a to způsobem, z něhož dodnes mrazí. 90% ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

Klasika! No musím říct, že je to v mnoha ohledech lepší, než Texaský masakr z roku 2003. Hlavní slabinou tohoto filmu je dabing, při kterém nejdou slyšet některé docela důležité zvukové efekty. Samozdřejmě efekty jsou na úrovni roku vzniku, ale i přez to jsou stále dobré. Hlavně vzhled dědka a babky je dost zajímavý. Hitchhiker byl pořádný magor, tak to má být. Je fakt, že některé scény byly až k smíchu. Určitě je to lepší, než Pátek třináctého. ()

JankaJBLK 

všechny recenze uživatele

Výýýborné, nemalo to žiadnu chybu, brutálne a síce nechutné ale to k hororu neodmysliteľné patrí:) Plus k tomu, že to bolo inšpirované skutočnou udalosťou...zimomriavky mi naskakujú pri pomyslení čoho sme my ľudia schopní.... ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Texaský masakr motorovou pilou. Nic víc, nic míň. Scenáristické dno jako hnací motor dekadentní filmařiny, která není ani tak zábavná, jako rovnou zvrácená. Je to kruté, znepokojivé, typicky sedmdesátkově syrové a těžko se na to dívá, ale zároveň je to tak napínavé, že se nedokážete odtrhnout. A všechno prosím – vzdor obecnému povědomí – bez jakkoliv explicitního násilí. Žánrový milník. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Cože ?! Děláte si srandu ! Hrůza to je, ale dívat se na to. Jedna hvězda za hlasivky ústřední postavy. Takhle řvát to není jen tak ... ()

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

James Wan chystá Prokletí Salemu

James Wan chystá Prokletí Salemu

24.04.2019

Éra filmových adaptací hororů od Stephena Kinga pokračuje. Producent a režisér James Wan (V zajetí démonů, Insidious) teď čerstvě oznámil novou verzi Prokletí Salemu, které bylo v minulosti… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama