Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer 1
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Recenze uživatele Judhisthira k tomuto seriálu (2)

Poslední království (2015) 

Last Kingdom je v tuto chvíli pomyslným králem na bitevním poli historických seriálů nebo filmů, a pro mě naprostá srdcovka a velký filmový zážitek. Dalo by se snad i tvrdit, že je to takový symbolický nástupce Statečného srdce. Ač mám rád Vikings, tak Last je po všech filmařských stránkách ještě o pár procentíček nahoře. Po zahřívací první sezóně začíná jízda, která se každou sérií zlepšuje. Jak do dramaturgie, výpravy, scénáře, herců, tak do příběhových linií, osudů postav. Základem jsou sympatičtí herci. Floutka Uhtreda si časem oblíbíte, nelze mu nefandit. Pravý rytíř a hrdina. Troufám si tvrdit, že opravdu významná postava filmových historických eposů posledních mnoha let. Herec postupně zlepšuje své výkony, scénář jeho postavy se vyvíjí. Navíc má originální přízvuk a hlas. Další skvělé postavy jako Alfred, Beocca, Finan. Desítky krásných silných scén, výborné kompozice, kvalitní zábavné dialogy, správný lehce tmavší středověký filtr apod. Mnoho diváků také chválí bitvy. A je to tak, jsou špinavější a krvavější. Divák je jakoby více v centru dění. Jasně, nechybí zlehka úsměvné tradiční představovačky postav, kdy si každý ze známých tváří někoho zabije, nebo přežije bezvýchodnou situaci. Vidno klasické hollywoodské šablonky nejspíš už z filmu nikdy nezmizí. Ale na druhou stranu chválím občasné nekorektní přisprostlé řeči postav či divočejší scény, zde to zase připomene seriálový Spartacus. Jde vidět, že maďarský štáb točí stále ještě svobodněji, tak jak si přejí tvůrci a předloha píše, bez diktátu novodobé trapné korektnosti. Zaplaťpánbůh za tu legrační sprostotu, co v seriálu vidíme. Špinavá doba středověku nebyla žádný současný vysokoškolský kampus. Last je již teď památný seriál, ale s další řadou bude stále těžší přijít s něčím nadstandardním. ()

Série 5 (2022) (S05) 

Pátá řada je opravdu nejhorší, a to jsem nekritický fanoušek seriálu. Vidno ubylo i tvrdosti a občasné nekorektnosti scének. Kde jsou ty doby Spartaca nebo The Shield. Logika, přesuny postav, patos, klasické haluze na poslední chvíli. To vše je horší než dříve. Uhtred je stále ten rytíř a sympaťák, ale také už má ta postava asi nejlepší za sebou. Těch slz tam bylo příliš na ostříleného hrdinu, vojevůdce a hlavně zabijáka. Ale i přesto jsem si poslední řadu užil a seriál mi bude tuze chybět. Závěrečný díl z Bebbanburgu byl určitě důstojným koncem, když nebudeme příliš kritičtí! ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama