Reklama

Reklama

Mandalorian

(seriál)
  • USA The Mandalorian (více)
Trailer 3
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvůrci:

Jon Favreau

Hrají:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Recenze uživatele Bender0101 k tomuto seriálu (9)

Season 3 (2023) (S03) 

Jednotlivé díly jsem trochu rozebral, zde vyjádření k sérii. Navázání na 2. sezónu je zprasené, ať jste viděli Bobu nebo ne. Prakticky došlo k vymazání předchozího děje: vývoj Dina, Grogua, odhodil se Luke a nakonec i celá "problematika" Darksaberu. Místo jakéhosi pokračování máme Book of Bo-Katan se získáváním Mandaloru. Řada trpí především kvůli scénáři. Přefouknutý, nahodilý děj s fillery (ep. 4 a 6), často mizerné dialogy a neprokreslené, mentálně opožděné postavy  doplňuje nefungující čas, ať už přímo v dílech (především ep. 4,6), nebo v podobě nejasného zasazení sezóny 0-několik let od druhé. Akce ( snad krom dvou výjimek) je podprůměrná až špatná, vlivem retardace charakterů, nekonzistentních pravidel, nic moc choreografie, neschopnosti záporáků i obyčejných hovadin. Poslední dvě epizody spěchají, aby dohnaly dříve ztracený čas a (s minimálním úsilím) napojily některé volné konce děje. Mandaloriané mají Mandalore, z Dina je opět lovec odměn, Grogu je opět celkem k ničemu, Gideon se (opět) může vrátit a dostat po řepě. Vypisovat konkrétní díry/problémy nemá význam... Poučení: Pokud dáte konzumentům SW od Disneyho na první pohled (jedním okem) ucházející sérii a místo cameí Luka a Ahsoky tak j*bnete Lizzo a Jacka Blacka, dostane to stejně 80%. Neptejte se, prostě zkonzumujte produkt a pak se nadchněte pro další produkt... takže na viděnou u čtvrté řady. ()

Kapitola 17: Odpadlík (2023) (S03E01) 

Aby začátek 3. série dával malinko smysl, musíte vidět jiný seriál (Boba Fett). Jinak se budete velmi divit, jak to, že je Grogu znovu s Dinem, který má novou loď, je odpadlíkem (i když má Darksaber, takže je vlastně vládce Mandalorianů, což Zbrojířka nějak neřeší) a chce se vrátit na "cestu". Pokud jste Bobu viděli, divit se budete i tak, protože v onom seriálu byli Zbrojířka, Paz Viszla a Din jediní přeživší Nevarra , přičemž první dva si hověli na nějaké vesmírné základně. Zbrojířka poslala Dina očistit se do Dolů Mandaloru, na což Din poznamenal, že jsou zničeny. Zde je sekta obnovená, na planetě, kam se nějak dostala bez lodí; Din, ač odpadlík, přichází za Zbrojířkou, jako by se nechumelilo, aby výše zmíněná konverzace proběhla znovu, ale opačně: že se očistí, na což mu ona odpoví, že je to nemožné. Z Mandalorianů jsou neschopní idioti; děj je nahodilý; všechno ohledně IG-11 je blbost; Greef Karga si začne s pirátským králem (parodie Davyho Jonese a jeho posádky), aniž by Nevarro mělo prostředky k ozbrojenému střetu; Bo-Katan si sama zahořkle sedí v hradě. Aby toho nebylo málo, mezi druhou sérií a shledáním Dina a Grogua uplynulo přesně 0-2 let (podle Favreaua). Znegovala se tady prakticky celá druhá série a zresetoval Dinův arc, pro náznak návaznosti musíte vidět jiný seriál. Vesmírná bitva je fajn, až na to, že pirátské stíhačky nemají radary a zaměřené kanóny křižníku střílí všude kolem cíle. Celkově bordel, který se podle všeho spoustě lidí líbil. ()

Kapitola 18: Doly na Mandaloru (2023) (S03E02) 

Din potřebuje droida, který umí prozkoumat jeskyni a zanalyzovat atmosféru. Nevezme tedy jednoho od Kargy, jak mu bylo nabízeno, ale letí za otravnou, s Javy obcující podvodnicí/babkou na Tatooine. Od ní pořídí astromecha, který (podle Dina) není vhodný a navíc je rozbitý. I tak ho vezme (stejně jako předtím stíhačku N-1); babka za pár kreditů neváhá ohrozit jeho i Grogua, i když k nim chová sympatie...? Droida vlastně nepotřeboval, může si natlakovat přilbu; celá anabáze ohledně IG-11 pozbývá smyslu. Vlastně celá epizoda ukazuje, jak je Mando neschopný a neopatrný. Grogu ho není schopen zachránit před Grievousem (i přesto, že víme, čeho je kvůli tatínkovi schopný z minulých sérií a teď má trénink s Lukem), protože potřebujeme dostat Bo-Katan na Mandalore. Ta je zničehonic velmi ochotná Dinovi pomoct. Za těch několik hodin (minimálně), než se Grogu vrátil s pomocí, Grievous sotva přešel místnost. Následně se Mando málem utopí, když propadne průrvou a klesne na dno rychleji, než Bo poháněná jetpackem. Dialogy dostávají grády, jako: "Dojdu pro R5, ale doufal jsem, že nebudu muset ven" (plán byl jít do dolů celou dobu); "Jak jsi mě našla?" (když poslal synka, aby ji přivedl); "Mandalorian musí rozumět mapám, tak se neztratíš". Zbytek je v podstatě tlačená expozice nebo popis (Podívej, ta chodba vede dolů). Akce nic extra. Din hraje třetí housle a epizoda je zbytečně natažená. Prý 87%... ()

Kapitola 19: Obraceni (2023) (S03E03) 

Třetí epizoda s podtitulem "Napojujeme na sequely s Jonem a Davem". Nejdelší díl (51 minut), v němž dostáváme minimum mandí linky. Letecký souboj na začátku by byl fajn, nebýt neexistující přesnosti Imperiálů, AI dialogu typu "Byli jsme zasaženi", "Interceptory jsou odolnější než stíhačky TIE" a drobného faktu: nikdo neřeší, že tady tahle velká letka kvalitnějších stíhaček vůbec operuje a odkud se vzala, když nemají hyperpohon. Najednou následuje vložka s (velmi naivním) dr. Pershingem a Eliou Kane, která nebyla zahrnuta v prvních dvou dílech, není zvlášť záživná a zápletka na konci je předvídatelná. Čeho se nám dostane přehršel, je totální neschopnost, idiocie a byrokracie Nové republiky prakticky v každém ohledu. Zbavování se všeho Imperiálního (od souborů přes techniku po Destruktory, ovšem krom zařízení na vymývání mozků); Reintegrační centrum pro bývalé Imperiály (nyní humánně označovaní písmenem a dvojčíslem), kam se nikdo za žádnou cenu nechce vrátit; učinění dr. Pershinga třetiřadým úředníkem po představení veřejnosti jako génia v oboru genetiky a v neposlední řadě "léčba" elektrošoky. Celá závěrečná scéna na Coruscantu je nesnesitelně debilní. ("Spoiler": Ještě v epizodě 5 nevíme, jak skončil doktor a proč nebyla Elia zadržena jakožto jediná podezřelá) ()

Kapitola 20: Nalezenec (2023) (S03E04) 

Po nejdelší epizodě zde máme nejkratší (26 minut), navíc neobsahuje linku na Coruscantu, je hodně filleroidní... i hloupá. Mandaloriani jsou opět idioti, co trénují střelbu na vodu a nejsou schopni zabít ptakoještěra, který jim unáší drahocenné členy/děti (přesto, že mají tým specializovaný na Vřešťojestřábi).  "Trénink" s Groguem je k smíchu, nicméně alespoň dostane beskarovou plaketu. Vyobrazení Rozkazu 66 nic moc. Únos nalezence nepřekvapivý. Zachránci v tomto závodě s časem vůbec nemají na spěch, ale i tak dorazí před dinosaurem, který měl být víc jak den v hnízdě. Ptakoještěrovi prý při útoku blastery/výbušninami zabije dítě; pokud na něj budete přímo útočit jinak, nalezenec je v bezpečí, jistě. Sežrání ve stylu Jurského parku by očekávalo i batole. Bo-Katan řekne Zbrojířce o mytosasurovi, ta jí nevěří. ()

Kapitola 21: Pirát (2023) (S03E05) 

Podle očekávání se (těžce naivnímu) Kargovi vymstilo poštvat proti sobě pirátského krále, který má křižník. Za zničení města může jeho hloupost. Konečně se vracíme na Coruscant, ale nevíme, co je s dr. Pershingem, místo toho dostáváme další hřebíček do rakve obrazu Nové republiky. Také už víme, proč Mandaloriané v této sérii nepoužili lodě - nemají je; a také, že od konce první série uplynulo přesně "mnoho let". Akce se sice tváří hezky, avšak obsahuje požehnaně hovadin. Bo-Katan nejen hraje první housle, ještě navíc má vést všechny Mandaloriany i přesto, že ji sekta neznávala. Důvodem má být její znalost "obou světů" spolu s uzřením mytosaura (Zbrojířka ji najednou věří).  Na Dina i Darksaber všichni úplně zapomněli. Závěrem máme "bombu" v podobě odhalení, že je Gideon na svobodě (což víme od třetí epizody) díky Mandalorianům, na které jasně ukazuje úlomek beskaru... 89%? ()

Kapitola 22: Žoldnéři (2023) (S03E06) odpad!

Tohle (ne)bylo něco. Mandaloriani dostali zakázku na nic nedělání na Plaziru-15. Bo-Katan sem doráží taky, protože nějak ví, kam má letět. Din nepoznává flotilu, přesto, že byl účastníkem ukořistění jak lehkého křižníku, tak jednoho ze dvou bojových transportů. Epizoda obsahuje požehnaně hovadin a příhodností, nebudu vypisovat všechno, příklad: Jack Black je bývalý Imperiál, podle ústavy tedy planeta nesmí mít armádu, armáda nesmí do města a policie není ozbrojená. Najmout si Mandy/žoldáky a vést je jako "obranné jednotky" samozřejmě jde, jelikož nejsou armáda. Zároveň nemůžou do města, protože jsou...? Důvodem, proč Din a Bo mohou být ve městě ozbrojení, je, že jsou Mandaloriani... to ti mimo město taky! V 6. díle z osmi potřebujeme bizarní, trapnou a příšerně napsanou vedlejší misi ala Já, robot se strýčkem Festerem, Jackem Blackem a Lizzo, která neumí hrát, zato má ráda mimozemský petang se sviňkami... Kriste Ježíši. Mando samozřejmě nezareaguje na drobný detail, že je Ch. Loyd separatista, tedy člen organizace odpovědné za smrt jeho rodičů. Následuje mandí duel, který je koukatelný, jeho kontext bohužel hloupý. Bo-Katan nakonec přebírá Darksaber od Manda (linka s Dinem, vládnutím atd. prakticky skončila dřív než začala), což se mohlo stát ve třetí epizodě, nejpozději v páté. ()

Kapitola 23: Spiknutí (2023) (S03E07) 

Zatím nejlepší epizoda ze třetí série, ale... vše kolem IG-12 a "zapojení" Grogua do akce. Nepřekvapivé zasazení imperiální základny na Mandalore, aniž by o ní kdokoli věděl, nebo se zamyslel, že Interceptory na Kalevalu musely přiletět z nedaleké základny (Concordia/Mandalore). Střet Mandalorianů a Gideonova komanda, kdy první zmínění mají mnohem více zkušeností v boji proti nepřátelům ve zbroji, měli by mít lepší vybavení (které povětšinou nepoužívají), ale nejsou schopní oponenty efektivně zneškodnit. Obecně hloupost Mandalorianů, především Dina, Bo a Paze (jehož kanón bez problému prostřelí beskarovou zbroj), dostala hodně prostoru. Pazova oběť kvůli scénáři působí zbytečně a hloupě. Zajímalo by mě, jak mohl několik členů komanda vyřídit údery, když byl Mando po lepáku od rancora v pohodě. Chyb se dá v tomto díle samozřejmě najít víc. Sice jsme se dočkali propojení některých volných konců, ale v podobě nezbytného minima. ()

Kapitola 24: Návrat (2023) (S03E08) 

Uspěchaný bordel, ne finální epizoda. Hlavní kladné postavy vykazují příznaky akutní lobotomie, to samé platí pro všechny záporáky; ti jsou navíc úplně neschopní. Gideon dostal potřetí na závěr klepec, aby se případně mohl vrátit. Potřetí. Akce je mimo, používání vybavení/útoků a jejich nekonzistentní účinky se řídí potřebami scénáře; alespoň však víme, že obě strany měly minulou epizodu rozmanitější arsenál i možnosti, jen je prostě nepoužily... "Střet" ve vesmíru je zklamáním; alespoň však víme, že nedostatek paliva u jetpacků z ep. 4 byla opravdu blbost. Nevíme ale následující: Co mythosaurus? Co dr. Pershing? Proč je neúrodný povrch Mandaloru po rozbombardování úrodnější? Proč má Gideonovy ony ostny na přilbě? Jak se Grogu teleportoval na pomoc Dinovi? Proč důležitý předmět, Darksaber z beskaru, byl jednoduše rozmáčknut a všem je to putna? Jaký názor má Zbrojířka, Bo-Katan a Din na celou situaci, potažmo budoucnost Mandalorianů? Proč dialogy kolikrát stojí za prd? Proč scénář i akční scény stojí ještě za míň?... Otázky, samé otázky. Po bitvě díl prostě končí, Mandaloriné mandí na Mandaloru, IG-11 se znovuzrodil a Din je zpátky u lovení odměn. Tadá, 87%. ()

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama