Reklama

Reklama

Mandalorian

(seriál)
  • USA The Mandalorian (více)
Trailer 3
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvůrci:

Jon Favreau

Hrají:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Recenze uživatele Atrekan k tomuto seriálu (13)

Kapitola 1: Mandalorian (2019) (S01E01) 

Vizuální stránka v podstatě bez výhrad, ale chybí nějaký hlubší příběh a význam. 38 minut dlouhá epizoda, ve které se prakticky nic nestane. Zároveň mám teď pocit trochu klamných upoutávek, co se přímo osoby Mandaloriana týče (když nepočítáme prvních deset minut, nebude to zřejmě takový drsňák, jak by se mohlo zdát z trailerů) ()

Kapitola 2: Dítě (2019) (S01E02) 

No, druhý díl byl takový dost "mezičasový", děj se nikam neposunul, nic moc nového o Mandalorianovi jsme se nedozvěděli. Epizoda se zaměřovala hlavně na základní setupnutí "dítěte" a rozhodně to vypadá, že bude v budoucnu hrát v seriálu větší roli (možná se dočkáme i novýho Řádu Jediů?) ()

Kapitola 3: Hřích (2019) (S01E03) 

Takže to trvalo přesně tři epizody, než si mě seriál plně získal. Akce už začíná proudit na plné obrátky, postupně se setupuje pojetí Mandalorskýho klanu podle nového kánonu (měl by ale logicky navazovat na Klonové války). Jen mi přišel trochu nedořešený samotný únos dítěte. Když mu tam prý zachránili život (doktor vypadal, že nekecá a mimo to, když je někdo napojenej na přístroje a blikají na něm červený světýlka, asi to není úplně nejlepší znamení), abychom se v další epizodě nedozvěděli, že umírá. Potěšila přítomnost "krabice", ve který Mando přebíral od klienta Beskar. Onu "krabici" jsme totiž mohli naposledy vidět v Impériu vrací úder, kdy jej coby počítačové jádro držel jeden z komparzistů během pohotovosti na Bespinu a získal tak fan přezdívku "Zmrzlinář". Tak teď aspoň víme, že možná opravdu někam utíkal právě se zmrzlinou ()

Kapitola 6: Vězeň (2019) (S01E06) 

Začátek sice nevypadal nic moc, ale druhá polovina přinesla výbornou podívanou plnou příjemných překvapení (Mandovo postupné eliminování bounty hunterů - především scéna s plížením v diskosvětle). Potěšilo taky cameo Dava Filoniho, coby jednoho z pilotů X-Wingů. Tvůrci už opakovaně provokují s hlavními dvěma otázkami - a) Jak vypadá Mando bez helmy (jo, vím, že to je Pedro Pascal), i tak je ale divák zvědavý a napůl chce a napůl nechce spatřit Mandovu tvář. b) Jak je to s Baby Yodou a jeho napojením na Sílu? Už dříve jsme jej viděli natahovat se k Síle, když byl náhle přerušen, čímž se tvořené napětí ještě umocňuje. Jak moc je nadaný v Síle? Bude z něho v seriálové budoucnosti Jedi? Zajímavé bylo také vidět loď a droidy Nové Republiky, jelikož z filmových a seriálových zdrojů o Nové Republice víme zatím velice málo a, pokud se nepletu, droidy na palubě lodi, stejně jako uniformu vojáka, jsme viděli poprvé. Bylo by zajímavé skrze seriál sledovat doplňování zatím odznova neurčeného universa. Při souboji Manda s Devaronianem mě celkem překvapila jeho „nehořlavost“. Pokud se nepletu, jedná se o nově ustanovenou vlastnost této rasy? ()

Kapitola 8: Vykoupení (2019) (S01E08) 

Na to, že z minulého dílu jsem byl nadšený o něco míň než většina lidí, mě závěr řady velice příjemně překvapil. Potěšily především: část s kovářkou, plavba po lávové řece s trošku nabušenějším bratrancem R2, sebeoběť IG-11 nebo poletování kolem s jetpackem. Na druhou stranu jsem moc nepochopil chování imperiálů při obléhání kantýny. Na co proboha čekali? Měli venku desítky vojáků, včetně několika Death trooperů. Mohli úplně normálně vlítnout dovnitř a postřílet je. Nejvíc mě dostalo, když postavili ten slavnej kanón (vypadal hodně podobně jako ten, se kterým stříleli v ANH po Falconu v hangáru v Mos Eisley), vyhlásili ultimátum do setmění, i když bylo zmíněno, že je můžou pomocí děla rozstřílet mávnutím ruky. No, když jsem později viděl jeho palebnou sílu, nepoznal jsem moc velkej rozdíl oproti bambitce Cary. Třeba by ale aspoň dokázal prostřílet mříž do stok, která byla nejspíše vyrobena z adamantia. // Konečně bylo zmíněno Mandovo jméno (které jsme však znali z rozhovoru s Pedrem Pascalem), méně mě už potěšilo odhalení tváře (kterou jsme ale taky znali). Doufal jsem, že s tím počkají na později. Alespoň jej ale neviděla „žádná živá bytost“. Snad odhalování nezavedou jako tradici. Mando s permanentní maskou se mi hodně zamlouvá. // S obléháním mám ještě jeden menší problém - flashback z dětství byl na můj vkus příliš dlouhý - venku stojí armáda, mířící na ně zbraněma a Mando začne detailně popisovat své dětství? // Na závěr potřebná zmínka o Gideonovi. Sice moc nechápu, jak mohl přežít „another happy landing“, ale beru to, pokud se ukáže, že používá Sílu. To by dávalo smysl, když už používá slavnej Darksaber, asi 1000 let starej relikt, vyroben Tarrem Vizslou, Mandalorianem, který se zároveň stal Jediem. Předpokládám, že Mandův cíl bude zabít Gideona a navrátit tak meč do rukou Guildy ()

Season 2 (2020) (S02) 

Série začala s Timohtym Olyphantem hodně slibně, hlavně díky misi z KOTORu a kvůli úvodnímu představení Boby. Druhá epizoda byla asi nejslabší z celé série, protože nejenom, že se tam nic moc nestalo, ale ani mi celkově nepřišlo moc zajímavý prozkoumávání nových zákoutí SW universa (na rozdíl od epizody s Mon Cala). Celkově se napříč první polovinou série nesla někdy až trochu nepříjemná epizodičnost, kdy každý díl sestával z questu, co Mando musel splnit, aby se dostál dál. Přičemž onen quest nemusel nijak souviset s hlavní dějovou linkou. Naštěstí pátá epizoda představuje zlomovej bod, kdy události začínají nevyhnutelně směřovat k vyústění, jehož forma byla dost předvídatelná. Osobně jsem ale očekával, že se finále odehraje na Tythonu, kam Jedi (čekal jsem tak trochu Windua) přiletí o něco později než Gideon a zachrání všem krky. // Tak trochu to vypadá, jako by Mandova cesta byla u konce. Předal Grogua Lukovi, o což vlastně celý dvě série šlo. Potitulková scéna na mě působila dojmem, že seriál končí a místo něj přijde Bobův spin-off. Naštěstí to ale vypadá, že bychom se měli dočkat i další série Manda, což je aspoň pro mě dobrá zpráva. Teď vlastně může konečně Mandalorian začít být Mandalorianem, vyrovnat se s Bo-Katan a třeba se nakonec vymanit ze sekty a přidat se ke zbytku Mandalorianů - což už tak trochu dělá tím, že si sundává helmu pomalu v každým díle. Na druhou stranu by mi ale potenciální konec seriálu až tak nevadil. Alespoň by s posledním dílem měl poměrně logické a důstojné zakončení ()

Kapitola 9: Šerif (2020) (S02E01) 

Dost slušný vstup do nové série. Spojení sil Manda a domorodců mi dost připomnělo díl Sanctuary z první série, avšak v lepším podání. Zajímavější, než samotný první díl, je nastínění linky s Bobou Fettem, kterýho určitě ještě uvidíme. Nikdy mi nedošlo, že Boba vlastně bude vypadat stejně jako Jango, hold ho mám spojenýho s Jeremym Bullochem ještě z původní trilogie. Boba Fett se narodil asi 32 BBY a na rozdíl od normální klonů neměl urychlené stárnutí, tudíž by mu mělo být v Mandalorianovi asi 36 let, avšak herci (Temuera Morrison) je už 59. Jsem zvědavej, jestli tuhle věkovou neshodu nějak vysvětlí, nebo jestli se to zase svede na tatooinské sluníčko jako s Obi-Wanem v ANH ()

Kapitola 11: Dědička (2020) (S02E03) 

Bo Katan, Death Watch, Darksaber - všechno to do sebe pomalu začíná zapadat a vypadá to, že možná už v příští epizodě bychom se mohli dočkat Ahsoky. Mám trochu strach, jako obecně vždycky, když se z animované postavy má stát postava hraná, ale třeba budu příjemně překvapenej. // Celkově díl hodnotím jako hodně zdařilý, možná zatím nejlepší z celé série. Mon Calamari mělo vynikající atmosféru, opravdu to působilo jako nějaké přístavní město s barem pro námořníky. Řekl bych, že jsme dost možná poprvé viděli ve Star Wars loď ne ve smyslu vesmírné lodi, ale lodi k plavbě po vodě. Což mi přijde cool. Obecně se mi líbí, že se nám skrze seriál rozšiřují obzory například v tom ohledu, co běžní lidé ve světě SW konzumují (což je téma prakticky nedotčené ústřední filmovou ságou). // Akce na palubě imperiální lodi byla fajn, kostýmy spolu s interiérem lodi tvořily hotovou pastvu pro oči. Choreografie přestřelek viditelně ukazovala sehranost trojice Mandalorianů v kontrastu s nimi nesynchronizovaným Mandem. Pěkný detail. Jsem zvědavej, kdy si Mando opatří novou kocábku, protože s touhle už asi moc daleko nedoletí ()

Kapitola 12: Infiltrace (2020) (S02E04) 

Kapitola 12 mě sice nijak extra nenadchla, ale stejně tak neurazila. Bohužel se i tady znovuobjevil již zaběhlý vzorec, kdy Mando někam doletí a něco tam potřebuje, avšak aby toho dosáhl, musí někomu pomoci s určitým úkolem. Jak už padlo v diskuzi, tenhle postup se podobá klasické misi z počítačové hry - pomoz mi a já ti řeknu, co chceš vědět. Co se týče bojových scén na imperiální základně, víc se mi líbily ty v minulém díle s Death Watch. // Jestli epizoda s honem na draka připomínala KOTOR, pak tentokrát pro změnu nacházím podobnosti s Jedi Outcast, kde se Kyle při průzkumu imperiální základny dověděl, že se tam pokoušejí umělě vštípit pokusným subjektům schopnost používat Sílu. Tady se o to pokoušejí prostřednictvím krevních vzorků Baby Yody (myslím, že bylo přímo řečeno, že potřebují krev, obsahující M - že by midichloriany?) Pokud teda budeme aplikovat příběh Outcastu na Mandaloriana, můžeme někdy v budoucnu očekávat armádu Force userů pod vedením Gideona, který je už teď vybavenej Darksaberem ()

Kapitola 13: Jedi (2020) (S02E05) 

Z tohohle dílu mám hodně smíšený pocity. Na jednu stranu konečně po roce a půl čekání vidíme Ahsoku a čekali bychom tak, že se Mando octne na konci své mise. Na druhou stranu se Mando sérii a půl snaží k Ahsoce dostat, aby ji předal Gorga (jak jsme zjistili), jen aby během deseti minut přišli na to, že vlastně skoro ničeho nedosáhl a namísto staré mise dostává misi novou. Nerozumím tomu, proč se Ahsoka s Mandem dohodla, že Baby Yodu vycvičí, ačkoliv to doslova minutu předtím rázně odmítala a vzápětí výcvik odmítla znova, čímž Manda technicky podvedla - nevím, jestli je tohle úplně nejlepší způsob, jak Ahsoku poprvé uvést jako postavu. Co se týče samotného jejího ztvárnění, jako vždy, když má animovaná postava obživnout, jsem měl obavy, jak si s ní maskéři vyhrají. Výsledek nakonec není nejhorší, ale vzhledem k tomu, že se pravděpodobně nestane trvalou postavou seriálu, chápu, že se tvůrcům nechtělo rozhazovat rozpočtem. // Rozporuplný pocity mám i z Ahsočina vysvětlování Síly, kdy jako by měla nakoukané epizody IV a V. Trochu to působí jako příliš okatý fan service, navíc podtržený hudbou z Dagobahu, ale dává to vlastně smysl, protože se Obi-Wan i Yoda podíleli na jejím výcviku, tudíž takováto vysvětlení musela slýchat. // Největší radost mi udělalo rozhodnutí tvůrců, přidat do současného SW světa Tython, kterej jsem si už před lety zamiloval díky Star Wars The Old Republic. Jsem opravdu zvědavej na to, jak se jim ho podaří zpracovat - nejen planetu jako takovou, ale i chrám, respektive jeho ruiny. Třeba tam Mando i narazí na nějakého toho starého známého Jedie - že by Luke nebo dokonce Windu? Pokud se nepletu, tak jeho smrt pořád nebyla oficiálně ani vyvrácena, ani potvrzena. Navíc by Samuel L. Jackson svým věkem odpovídal Winduovi, kterej, mám pocit, se jako Korun dožívá o něco vyššího věku než běžnej člověk. Akorát mi moc nedává smysl, proč by zrovna on měl souhlasit s jeho výcvikem, když to právě on nejvýrazněji odmítal výcvik Anakinův. // Snad nebude trvat další sérii a půl, než se Mando dostane na Tython, ale spíš bych čekal, že nás tam bude čekat finále série. Akorát nechápu, proč se tahle epizoda nejmenuje The Citizen :) ()

Kapitola 14: Tragédie (2020) (S02E06) 

Tahle epizoda mě překvapila snad v každým ohledu. Tython jsem čekal až v samém finále série, setkání Manda a Boby taktéž. Co se týče Tythonu, tak lokace byla pěkná, ale čekal bych, že z ní uvidíme trochu víc. Nikde žádné ruiny, vodopády, jezera, jak známe ze hry. Tak trochu jsem doufal i ve Flesh Raidery. // Boba se předvedl jako drsňák, dokonce jsme viděli i nějaký tríčky, co jsme neviděli ani u Manda, tak to třeba vezme jako podnět k upradu zbroje. // Čekám, že v dalších epizodách se objeví nějakej ten Jedi, kterej jim pomůže porazit Gideona a zachránit Grogua ()

Kapitola 15: Přesvědčení (2020) (S02E07) 

Rozhodně jedna z nejlepších částí série, hlavně díky lince Manda a Mayfielda. Scéna s imperiálním důstojníkem mi hodně připomínala Hanse Landa z Hanebných panchartů a navíc do toho hrálo napětí díky Mandovu odhalení. Ještě že je tam všechny vystříleli, aby nikdo neznal jeho tvář, teda až na Mayfielda, u kterýho jsem proto tak trochu čekal, že se při útěku hrdinně obětuje, aby mohl Mando utýct a jeho tvář zůstala pořád neznámá ()

Kapitola 16: Záchrana (2020) (S02E08) 

Bohužel se ke mně dostal spoiler s Lukem, takže o konečnej zážitek jsem byl trochu ochuzenej, ale i tak to byla super epizoda. Na jednu stranu to tak trochu vypadá jako poslední, ale na druhou stranu zase přijde Boba. Luke byl udělanej výborně, mnohem líp než v celých sequelech, což je na druhou stranu trochu smutný. Jen ta jeho lightsaber akce mi přišla trochu slabší než třeba v prequelech (ale pořád lepší než máchání klackem, jak jsme viděli u Rey).// Někoho určitě bude srát Mando s neustálým sundáváním helmy, ale myslím, že se tvůrcům celkem podařilo držet se na uzdě - vždycky si to situace vyžádala, hlavně tady na konci, kdy to posloužilo jako výraz toho, že mu na Groguovi záleží víc než na mandalorské cti, a to je co říct. Btw. v potitulkové scéně mě docela rozsekal poněkud korpulentní Bib Fortuna, kterýho po Jabbově smrti už zřejmě nebavilo být majordomem. ()

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama