Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (42)

Řím (2005) (seriál)

  • Bylo použito 4 000 částí garderoby, látky jsou dobově autentické a pocházejí z italského Prata, Indie, Tuniska a Maroka. Kožené předměty pro herce pocházejí z dílny bratrů Grassiových, jejichž otec výraběl zbroj pro legendární film Kleopatra a další snímky natočené ve studiích Cinecittá. (Reiniš)

Něco musí prasknout (1962)

  • Financie filmu boli veľmi obmedzené kvôli veľmi nákladnému natáčaniu filmu Kleopatra (1963), ktorý takmer priviedol štúdio do krachu. Práve tento film mal byť menšou finančnou záchranou štúdia. (AdamCritic)

Místo na výsluní (1951)

  • Režisér George Stevens nutil Elizabeth Taylor opakovaně skákat do ledového jezera, přestože její matka protestovala, neboť Elizabeth měla zrovna menses. Sara Taylor jako starostlivá matka se údajně bála, možná trochu přemrštěně, že její dcera po té scéně nebude moct mít děti. Nechala proto do dceřiných smluv připsat, že nemusí první dva dny menstruace pracovat, a klauzule zůstala ve smlouvách ještě dvacet let. Této klauzule Elizabeth Taylor také později využívala v natáčení velkofilmu Kleopatra (1963). [Zdroj: J. Randy Taraborrelli – kniha Elizabeth] (Pavlínka9)

Něco musí prasknout (1962)

  • Vznik filmu doprovázelo mnoho potíží, nikoliv však kvůli psychickému stavu Marilyn. Poslední měsíce jejího života se nesly spíše v duchu plného pracovního nasazení než úpadku filmové hvězdy, jak se vyjadřovala některá media. Problémem byl nedokončený scénář, s nímž si nevědělo rady několik scenáristů a v jednu chvíli z něj prakticky zůstalo čtyřstránkové torzo, opakovaně odkládaný začátek natáčení, překročený rozpočet a také trable studia Fox finančně vyčerpaného natáčením snímku Kleopatra (1963). (kenny.h)

In the Trap (2019)

  • Snímek vznikal v prostorách slavného římského historického filmového studia Cinecittà Studio. To bylo v roce 1937 založeno samotným Benito Mussolinim a je považováno za jakýsi střed italské kinematografie. Do dnešních dnů v něm vzniklo hned několik slavných filmových pilířů italské kinematografie: Helen Of Troy (1956), Cleopatra (1963), The Agony And The Ecstasy (1965), Fellini's Casanova (1976), Fellini Satyricon (1969) a mnoho dalších. (Conspi)

My Fair Lady (1964)

  • Jack L. Warner pôvodne nechcel, aby Rex Harrison (Henry Higgins) zopakoval jeho pódiové vystúpenie z Brodwayu vo filmovej verzii. Od doby, čo videl film Kleopatra (1963), mal pocit, že herec vyzerá popri Audrey Hepburn (Eliza Doolittle) príliš staro. Harrison v liste Warnerovi odpovedal, že vyzeral starý len preto, lebo hral epileptického Juliusa Caesara na konci jeho života. Po odoslaní svojich fotiek – bez príčesku – bol Harrison nakoniec obsadený. (TheRoller)

Gladiátor (2000)

  • Velká část filmu se natáčela v Maroku, a to na místě, kde se natáčel i film Kleopatra (1963). Většina scén, které znázorňovaly filmový Řím, pak byla natočena na Maltě. Natáčelo se ještě v Itálii a USA (Kalifornie). Natáčelo se od 18. ledna do 29. května 1999. (BisiJoker)

Faraon (1965)

  • Jedním z egyptologů, kteří pracovali pro filmový štáb, byl i S.A.Salem, jeden z hlavních expertů na starověký Egypt, jehož si vybrali tvůrci slavného filmu Kleopatra (1963). (ČSFD)

Jméno růže (1986)

  • V době natáčení filmu šlo o největší rozpočet evropské koprodukce a největší venkovní kulisy v Evropě od natáčení Kleopatry (1963). (Witta)

Planeta opic (1968)

  • Spoiler: Nezapomenutelnou závěrečnou scénu (socha Svobody v písku) vytvořil pomocí realistické malby na mimořádně hladkém skle americký malíř česko-francouzského původu Emil Kosa Jr. – mimo jiné i autor loga se světlomety filmového studia 20th Century Fox a držitel Oscara za vizuální efekty ve filmu Kleopatra (1963). (HawkeyP)

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama