Reklama

Reklama

Purpurové řeky

(seriál)
  • Belgie Les Rivières pourpres (více)
Trailer
Belgie / Německo / Francie, (2018–2022), 26 h 54 min (Minutáž: 46–52 min)

Předloha:

Jean-Christophe Grangé (kniha)

Hudba:

David Reyes

Hrají:

Olivier Marchal, Erika Sainte, Baptiste Sornin, Hubert Delattre, Benjamin Georjon, Diane Dassigny, Serge Swysen, Colette Sodoyez, Brigitte Louveaux (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Policejní detektivové Pierre Niémans (Olivier Marchal) a Camille Delaunayová (Erika Sainteová) se specializují na vyšetřování zvlášť hrůzostrašných zločinů, ke kterým dochází v zapadlých a temných koutech Francie. Často přitom narazí na mystické okolnosti a tajuplné místní pověry... Mysteriózní detektivní seriál Purpurové řeky vznikl na motivy knižních bestsellerů spisovatele Jeana-Christopha Grangého a volně navazuje na filmové thrillery Purpurové řeky a Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy. Tento napínavý a nervy drásající kriminální seriál se odehrává v temném světě strašlivých zločinů a nevysvětlitelných jevů. Hlavní hrdinové vyšetřují drastické zločiny, s nimiž si místní policejní služebny neví rady. Setkávají se přitom nejen s hluboce zakořeněnými tradicemi, ale i náboženskou vírou a předsudky. Niémans a Delaunayová odhalují tajuplnou francouzskou historii, a ať už stojí před sebevětší záhadou, nakonec vždy najdou smysluplné vysvětlení. A přestože Niémanse a Delaunayovou dělí věk i pohlaví, společně jsou jako dvě různé tváře jediného geniálního detektiva. Jsou neústupní, neúnavní, sympatičtí, schopní a nebezpeční. A na stopě vraha je nic nezastaví! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Anianna k tomuto seriálu (9)

Melodie smrti (2018) (S01E01) 

Ten motiv vytetovaných hudebních sdělení by byl určitě zajímavý, kdyby se postupně v různých souvislostech neukázal jako nesmyslný, bez přesvědčivosti. Oba kriminalisté používají ve vyšetřování nestandardní metody, ale aspoň se neopíjejí do němoty, takže těch detektivních klišé tam až tolik nebylo. Klášter, hřbitov, šero i tma, dokonce nějaké podzemí... Jo, mělo to atmosféru. ()

Jizvy z dětství (2018) (S01E05) 

Téma pomsty. Dobře vygradované, skvělá hudba a výběr přesně těch prostředí, které přispívají k napětí. ()

Poslední hon (2018) (S01E07) 

Díl s odkazy na fašistické Německo. Tak do minulosti se táhnou zvyklosti a rituály jedné bohaté německé rodiny, kde se ztrácí dědicové. Dějově překombinované, až nejasné, nelogické. Mystika a tajemství je v této epizodě nahrazeno psychopaty. Kdyby se mi tak typově nelíbila vyšetřovatelka v podání Eriky Sainte, tak uberu hvězdičku. I když objektivně - v tomhle příběhu přehrávala do tvrďačky už moc. Erika Svatá je totiž už od pohledu svatá... Zatímco Rakušanka Nora von Waldstatten jako tvrďák opravdu působí. Zajímavá hudba, znělo to jako handpan. V ČSFD je epizoda uváděna 2x. Klikněte na Noru von W. Jednou má epizodu Poslední hon v roce 2018, pak ji má ještě 2019. Die letzte Jagd (Teil 2) (S01E08) ()

Stíny černé Afriky (2020) (S02E05) 

Erika Svatá je krásná a svatá. Tak zajímavý typ, že na seriál koukám, i když zápletka postrádá logiku, jako právě v této epizodě. A napětí, bylo-li tam vůbec přítomno, se rozpustilo v moři reklam, které se vyplavovaly každých 10 minut. Chválím hudbu. Mozartovo Requiem versus ponurá krimi hudba připomínající spíše zvuky strojů. ()

Rodová kletba (2020) (S02E07) 

Kdybych v epizodě neviděla Eriku Svatou, myslela bych si, že koukám na rádoby thriller s hororovými prvky. Něco úplně jiného než doposud. Jiný vizuál, snad ta nadmíra slunce? Bitky, drogy, erotika a krev. Až po přečtení jmen tvůrců zjišťuji, že seriál má více režisérů. Boursinhac jde zjevně více po akci než po atmosféře tajemna. Epizoda mi nesedla. Melodie handpanu Davida Reyese se však zatím v dílech opakuje a je nádherná. ()

Černý měsíc (2020) (S03E01) 

Předvídatelné, bez napětí. Zřejmě jedna z epizod, které předcházejí už odvysílaným. Hlavní hrdinové si tu vykají, a tak i ten vztah jakoby otce a dcery v epizodě chybí. ()

Spoutané duše (2020) (S03E05) 

Některé epizody jsou směskou iracionality a halušek, jako právě tato. Přesto koukám, v seriálu je nová policistka. Okatá a hodně podobná hrdince z maigretovky  Severní hvězda. Tak gúglím. Jde o tutéž herečku, jen zde o 15 let starší. Tak na 35 let nevypadá! Krásná Lizzie Brocheré... Snad si při dalším setkání vzpomenu, odkud tu holku znám. ()

Hyena (2022) (S04E01) 

Zatím nejlepší díl. Pochmurno, napětí, působivá hudba. ()

Poslední vlna (2022) (S04E05) 

U seriálu s třiceti dvěma epizodami je pochopitelně těžké udržet konstantní kvalitu, navíc se u epizod střídají režiséři, a to je pak jak na houpačce. Tato epizoda, ačkoli ji režíroval autor scénáře kultovního snímku z roku 2000 (Reno + Cassel), se nepovedla. Řekla bych, že i na mysteriózní krimi to Grangé dotáhl do absurdna. Největší koncentrace nesmyslů na jednu minutu. Zavádím jednotku n/m. Erika Svatá je sice krásná, ale v epizodě je za blbku na druhou. Zavádím jednotku b2. Její kolega Niémans také ztratil na pověsti, ale ušetřím ho. Nebudu zatím žádnou jednotku zavádět. ()

Reklama

Reklama