Reklama

Reklama

Falcon a Winter Soldier

(seriál)
  • USA The Falcon and the Winter Soldier (více)
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(6)

Po událostech Avengers: Endgame se Sam Wilson (Anthony Mackie) spojí s Buckym Barnesem (Sebastian Stan) pro mezinárodní dobrodružství, které otestuje jejich schopnosti a trpělivost. (Cever)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (259)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Ocitáme se ve světě, kdy půlka planety povstala z popela (doslova). Falcon a Bucky záhy zjistí, že někdo opět vytvořil supersérum, které použila radikální skupina, aby prosadila své zájmy. A naši hrdinové mají za úkol je zastavit. Hned po prvním dílu je jasné, že cílovkou je, stejně jako v případě filmového Captain America: Winter Soldier, dospělejší publikum. Hodně se řeší psychický stav hlavních hrdinů a celková atmosféra je temnější. Co se postav týče, Falcon byl ve filmech vždy zajímavý, ačkoliv nikdy nedostával příliš prostoru a samotný Anthony Mackie strávil na plátně minimum času (v akčních scénách ho zastoupil kaskadér a jindy byl CGI). Zato Winter Soldier mi přirostl k srdci víc, ať už jeho postava nebo představitel. Kdykoliv se tedy objevil na obrazovce v této seriálové verzi, byl jsem velmi spokojen. Co mi ale vadilo, bylo příliš časté a zmatené poskakování mezi lokacemi. Co jsem vyloženě nesnášel, bylo chování některých vedlejších postav, třeba bankéře, který chtěl po Falconovi selfie, jako nějaký praštěný puberťák (nehledě na to, že celá scéna s půjčkou nedává smysl... Sam přece pracuje pro vládu a musí dostávat plat). V takových chvílích jsem si představoval, jak nějaký mladý klučina nebo holčina pracující pro Disneyho aktivně prosazoval tyhle typy scén s cílem zaujmout moderní náctileté publikum závislé na chytrých telefonech. Každopádně... po technické stránce byl seriál zařadil někam mezi Ant Mana a Spider-Mana. Těžký průměr. Až na střih, který mi místy opravdu vadil. Proč musí zběsilý střihač během obyčejného rozhovoru dvou lidí, který trvá jednu minutu, stříhat každé tři vteřiny? Snad aby si diváci nevšimli, že na plátně hrají špatní herci? Tak mi to připadalo. Nejhorší je to v akčních scénách, kde má střih za úkol zamaskovat absenci dostatečné přípravy. Stříhat každou vteřinu je prostě zhovadilost, vůbec nevím, co se na obrazovce děje. Kdybych měl seriál shrnout do jedné věty, tak bych pochválil Buckyho a rychle na vše zapomněl. Není v podstatě o co stát. Ačkoliv seriál má své světlé momenty, jedná se pouze o nadprůměr. P.S.: Dočasný kapitán Amerika byl nesympatický mladík... jestli to bylo úmyslem tvůrců, tak jim to vyšlo na jedničku. P.P.S.: Chápu, že se musel právě Sam stát novým Kapitánem Amerikou, ale raději bych uvítal Buckyho, protože je to za a) sympaťák a za b) je supervoják. Neumím si představit, jak bude Sam bojovat, když je obyčejný člověk. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance. Jako fanoušek sólovek Kapitána Ameriky jsem po upoutávkách logicky doufal, že týmovka jeho dvou největších kumpánů se ponese ve stejném duchu. Jenže snaha je jedna věc a naprosto rutinní a chvílemi i dost utahaný výsledek věc druhá. Scénář pracuje s několika zajímavými motivy včetně rasismu i politické a společenské situace po probliknutí a sympaticky si hraje s hezky načrtnutými figurkami. Jenže režie a nakonec i scénář pracují s těmito proprietami zcela fádně, bez jiskry a výrazných překvapení. Režisérka Kari Skogland sice sem tam dokáže vykouzlit silnou či výraznou scénu, do atmosféry naspeedovaných akčních thrillerů s civilním a politickým nádechem dobrodružství Kapitána Ameriky má však novinka poměrně daleko. Místo toho nastupuje hodně utahané tempo s často zbytečnou dialogovou vatou. Scénář se pak tvůrcům postupně rozpadne pod rukama a všechna zmiňovaná témata dokážou proměnit jen v totálně nezajímavou zápletku okolo bandy aktivistů s jednou z nejotravnějších a nejnudnějších záporaček v historii MCU. Potenciál řady postav je nakonec solidně promrhán a nejzajímavější vývoj má postava Johna Walkera, jenž mě v druhé polovině série začal až překvapivě bavit. Falcon a Winter Soldier není špatným seriálem, má několik skvělých momentů, parádní herce. Při srovnání nejen s Kápovými filmy, ale i nedávnou WandaVision, však po scenáristické i režijní stránce seriál hodně pokulhává a potenciál projektu byl prostě někde jinde. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Sklamanie a nuda. Ak ste od seriálu podobne naivne ako ja očakávali štýl buddy movies (Smrtonosná zbraň, Tango a Cash, Posledný skaut) či aspoň rozvernosť napr. Strážcov Galaxie, zrejme budete ohromne sklamaní. FaWS síce nepochybne pracujú aj s motívom nesúrodého parťáckeho tandemu, avšak iba okrajovo. Sam a Bucky spolu majú trochu napätý vzťah, občas jeden prehodí hlášku na účet toho druhého, o nejakej závratnej chémii sa ale hovoriť nedá, lebo o ňu tvorcovia ani neusilovali. Celé ich dobrodružstvo sa totiž nesie v dosť vážnom duchu. Riešia sa tu pomerne zložité (a rozhodne neveselé) témy a tak na nejaké srandy nie je počas necelých šiestich hodín skoro vôbec čas. Osobne ma to hrozne mrzí. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Po úspěchu WandaVision jsem byl docela zvědav na to, jak se bude druhému v řadě. A v mých očích je Falcon and the Winter Soldier slabší. Hlavně je to nejspíš kvůli tomu, že nepřináší nic neokoukaného. Záporáci mají sice slušnou záminku, ale moc jim to nešlape. Je tady sice spousta akce a ta je jako obvykle marvelovsky dobrá, ale tady to prostě nestačí. Falcon i Bucky si procházejí velkou transformací a tak z toho jako nejzajímavější postava vychází John Walker, u kterého doufám, že brzy někde objeví. Jak se čekalo, tak se v závěru nakouslo několik věcí, které dostanou odpověď až někdy později. Tak uvidíme, jestli dojde na druhou řadu nebo rovnou až na čtvrtého Kapitána Ameriku. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po Wande/Vision jsem byl skeptický, protože tam jsem se nudou doslova trápil, ale naštěstí Falcon a Winter Soldier už víc připomíná Marvel a konečně si tvůrci uvědomili, že Marvel má být akční a tím Falcon a WS bezpochyby je. Chvílemi jsem měl pocit jakobych sledoval sequel ke Captain Americovi, což po Avengers považuji za nejlepší Marvelovku, jelikož se drží "při zemi", takže místo kouzel a Sci-Fi světů dostává prostor můj oblíbený martial art a fighty na PG-13 tu jsou překvapivě solidní a místy i nečekaně drsné. Vývoj Falcona v ( Kdo viděl, tak ví) je satisfakční, potěší nový Captain America na scéně, Winter Soldier mi přišel trochu nevyužitý, přišlo mi, že svou ruku téměř vůbec nepoužívá a častěji kope, ale budiž a rozhodně potěšil Baron Zemo a návštěva z Wakandy. Každý díl je akční a těch konverzačních pasáží není tolik, abych se vyloženě začínal nudit, je to zábavné i hezky natočené a byť záporáci jsou opět slabší ( Největší slabina Marvelu se potvrzuje i zde), tak mi to až tak nevadilo. Po Wandě rozhodně krok vpřed a doufám, že Loki to natrhne všem! 7/10. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (108)

  • Fiktivní ostrov Madripoor je obvykle spojován s komiksovou sérií X-Men. Poprvé se objevil v sešitu „New Mutants #32“. (Kubaaa97)
  • Tato epizoda představuje Samovu (Anthony Mackie) sestru Sarah (Adepero Oduye) a synovce Casse (Chase River McGhee) a A.J.e (Aaron Haynes). V komiksech měl kromě Sarah také bratra Gideona. Děti Sarah byly Jody a nejmenovaná dcera. Gideon a jeho žena měli syna Jima, který byl podpůrnou postavou v komiksech Hulka. Ve filmu Neuvěřitelný Hulk (2018) se objevila postava Jima Wilsona (P.J. Kerr), ale není dosud známo, zda tato postava nějak souvisí se Samem. (Kubaaa97)

Související novinky

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Čtvrtý Captain America našel režiséra

Čtvrtý Captain America našel režiséra

09.07.2022

Před dvěma dny vstoupilo do kin po celém světě nejnovětší akční dobrodružství od studia Marvel pod názvem Thor: Láska jako hrom režiséra Taiky Waititiho a zatímco nový snímek o hrdinovi z Asgardu… (více)

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama