Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá dáma Emma Woodhouseová (Kate Beckinsaleová) považovala svůj život za téměř dokonalý. Jako krásná, inteligentní a navíc i dobře vychovaná a vzdělaná slečna z lepších kruhů byla obdivovaná a chválená v širokém i dalekém okolí rodinného venkovského sídla. Na rozdíl od svých vrstevnic, nemyslících na nic jiného než vdavky, byla Emma (dle svého mínění) naprosto spokojená s životem na venkově s milovaným hypochondrickým tatínkem. Jenže pak se její vychovatelka a přítelkyně provdala a Emmina bystrá hlavinka se začala trochu nudit. I začala se milá Emma, místo aby se starala o své štěstí, starat o štěstí jiných a manévrovat je do (podle ní) nejvhodnějších svazků. Výsledky byly dost žalostné, svými malými intrikami a manipulacemi nadělala Emma víc zmatků než užitku. Trvalo jí ale nějaký čas, než dospěla k poznání, že lidé se prostě chovat a zamilovávat tak, jak si ona zamane, nebudou. A navíc si ke svému úžasu uvědomila, že jistého pana Knightleyho (Mark Strong), dávného rodinného přítele, by v ženské náruči viděla velmi nerada

Televizní film EMMA (1997), adaptaci v pořadí pátého ze šesti románů Jane Austenové, potkala podobná smůla jako svého času VALMONTA Miloše Formana. Opět došlo k tomu, že v krátkém časovém úseku vznikly dva filmy podle stejné literární předlohy. A v takových případech vždy musí být jeden u diváků i kritiky úspěšnější. VALMONT byl zastíněn NEBEZPĚČNÝMI ZNÁMOSTMI a EMMA z roku 1997 EMMOU z roku 1996 první EMMA měla výhodu nejen časovou , ale i mnohem hvězdnější, mezinárodně známější obsazení včetně Gwyneth Paltrowové v hlavní roli. Jedno je jisté, tvůrci Tv adaptace si dali velmi záležet na autentičnosti prostředí a co největším souznění s románem. Je na divácích, jestli je více okouzlí Emma - blondýnka v podání Gwyneth nebo tmavovlasá Emma Kate Beckinsaleové, pro kterou byl právě tento film jednou z prvních velkých výzev v její úspěšné kariéře. (DearS)

(více)

Recenze (16)

made1 

všechny recenze uživatele

Film samotný není nijak zlý, až na samotný konec - žně, ale problém nastává v uvěřitelnosti zamilovanosti jedné postavy. Opravdu jsem uvěřila, že pan Knightley miluje Emmu, ale jí jsem nevěřila nic od začátku až do konce. Na ženu ve svém postavení hrubá a zamilovanost jakoby jen předstírala. Srovnáním s verzí s G. Paltrow ze stejného roku je to v podstatě hrůza, ale jen kvůli hlavní představitelce. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jak mrcha ke štěstí přišla. Zatím nejhorší adaptace Jane Austen, jakou jsem viděla. Počet sympatických postav nulový, v opačné kategorii hraje bezkonkurenční prim šeredná Emma, těsně následována retardovanou Harriet, a hezké třetí místo obhájil hlavní milovník, línající paznecht Knightley. Pak je tu ještě hejsek na zdánlivě volné noze jménem Churchill se slizkým úsměvem a hejno obstarožních slepic. Stopáž sice odpovídá normálnímu filmu, ale v tomto případě je přesně o 107 minut přepálená. Brrr! ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Celý příběh je založený na tom, že i když všeználkovská Emma dělá nepochopitelné věci s dohazováním, tak působí sympaticky. Kate Beckinsale působí tak, že by si na konci nezasloužila pana božského, ale toho faráře! Takže prozatím vede minisérie Slečna Emma z roku 2009 a pak ta s Gwyneth Paltrow. ___ edit 2020 Jelikož se podařilo natočit ještě horší verzi, než je tato (Emma s tečkou, jejíž jedinou devízou je soundtrack), přinutilo mě to k silnému zamyšlení, co je tu vlastně špatně. A přišla jsem ke zjištění, že na této čistě britské Emmě mi skutečně vadí jen hlavní představitelka, musela jsem si připustit averzi k ní. Když tedy odpustím Kate, že tu roli vzala, dojdeme ke smířlivému hodnocení 4*. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Emma v podání Kate Beckinsale je mnohem stravitelnější než sobecká husička Gwyneth Paltrowové a mám slabost pro Samanthu Morton. Je to věrná adaptace knižní předlohy, ale s tou společnou párty mezi žebráky a šlechtou scenárista trochu přestřelil (Jane Austenová už chudák protestovat nemůže). Film nepřekračuje meze průměrné televizní zábavy - škoda. Ale dá se vidět, pokud jste fandové krátkých živůtků a lokýnek pod čepečky. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Tahle Emma z roku 1996 je sice věrnější než verze s Gwyneth Paltrow co se týče kostýmů a dekorací a dává taky více prostoru vedlejším postavám, ale tím výčet jejích kladů končí. Celý film se strašlivě táhne a dvojice Strong – Beckinsaleová je nesympatická až na půdu. Ona je sobecká a namyšlená fiflena a on – nemá cenu mluvit. Člověk si ještě rád vzpomene na Jeremyho Northama, který sice taky nebyl úplně dokonalý Knightley, rozhodně ale jeho charakteru odpovídal víc než tenhle Strongův protivný a žárlivý hulvát. Hrůza. Za Olivii Williams, prosluněný anglický venkov a za kouzlo předlohy, které se jim nepodařilo úplně zničit, dávám 3*. ()

Galerie (64)

Reklama

Reklama