Reklama

Reklama

Zapomeňte na Čelisti, zapomeňte na uhlazená hollywoodská schémata. Přichází desetimetrový Bílý žralok, který se rozhodl „trochu“ znepříjemnit život obyvatelům poklidného přímořského městečka Port Harbor. Poté, co starosta dává od krvavého problému ruce pryč, berou záchranu místních lidí do rukou dva neohrožení bojovníci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Připluje žralok, sežere pár lidí. Lidé se naštvou, začnou žraloka lovit těmi nejméně pravděpodobnými způsoby. Ten se nasere, zasype (ano, čtete dobře) pár lidí v jeskyni a sežere nějaký ten vrtulník. Hrdinova rodina v ohrožení. Prostřihy mezi skutečným živým žralokem a umělou maketou zrovna moc nesedí, ale docela dobře se na to kouká a ten umělý žralok je docela v pohodě. Zápletka naprosto tuctová, ale ono zase v podobných případech o tu zápletku moc nejde. Holky jsou tu pěkný, podvodní záběry taky, žralok je fajn. Na film se kouká docela dobře. Že v něm prakticky chybí krev (ve filmu, kde žralok žere lidi!!!) mi vlastně došlo až někde v závěru. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak raz žralok ochutná ľudské mäso...“ Kultové trháky sa vždy dočkajú podobne ladených napodobenín, takže keď mali v roku 1975 premiéru ČEĽUSTE, odpovedali nielen Američania záplavou ekologických zvieracích hororov (napr. PIRANE, KOSATKA ZABIJAK, ALIGÁTOR...), ale aj Taliani. Tí na začiatku 80. rokov nakrútili horor POSLEDNÝ ŽRALOK o 10-metrovom netvorovi, ktorý vraždí surfistov. Nechýba vysoko postavený zákonodarca, ktorý ani kvôli sto žralokom nemieni zrušiť onedlho sa konajúce vodné preteky a ani dievčatá sediace na samom kraji člna. Samozrejmosťou sú potom „spielbergovské“ vodné zábery k útoku sa chystajúceho monštrá a sem-tam nejaká tá končatina (oddelená od zvyšku tela). Inak prekvapivo solídne, atmosférické a sem-tam dokonca naháňajúce hrôzu. Ale nie príliš, aby nedajbože nevznikol dobrý film :-) ()

Reklama

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Nijak neurážajúci, tak trošku určitej šablóny, nastavenej už Čeľusťami, držiaci sa film. Slušne natočený, miestami nechcene vtipný (aj vďaka českému dabingu), dokáže však i trošku prekvapiť odtrhnutím nohy postave, ktorej sa väčšinou v podobných filmoch nič nestane, a asi dvomi solídnymi krvavejšími scénami. Talianov mám veľmi rád, takže som sa nenudil, i hudba je tu fajn, a dýcha to tou správnou "zastaralou" atmosférou. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Ano, je to hrozně debilní film, ale odpad dát nemohu. Koukněte na Bílí zabijáci, to zde každý hvězdičku přidáte... Je jasné, že Italové se chtěli přiživit na Čelistech. Tolik vykrádaček jsem snad ještě neviděl. Mělo to na slušné B-čko, ale debilní scénář to pohřbil. Když pomineme, že jde o rok 1981, kdy ty efekty prostě nebyly jen tak. I když místy to byla fakt bída. Tak. Hovadiny roku! Žralok - kruci už - nevydává žádné zvuky - řev, chrčení, apod.... Opět tu máme zabudované vysílačky v dýchacích trubicích potápěčů. To jsou ti lidi fakt tak debilní?? A chování "obětí"? Hrůza. Všichni hrozně v šoku, nikdo se nedokáže něčeho držet apod. Děs, opravdu děs. Nemělo to špatnou hudbu. Herci katastrofální a dabing ještě horší... A ten žralok? Teď myslím filmový - to vážně? Přemýšlející žralok? Který chytá s úmyslem za šňůru a taká, který ucpává potápěče v jeskyni, který svým nejcitlivějším místem ("čumák") rozbíjí skálu??? Debilita ne? Příště, než se pustí někdo do natáčení takové podobné hovadiny, přečtěte si aspoň dětskou encyklopedii o zvířatech. To bude stačit... ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Nápad možno v pohode, ale scény zo žralokom hroznééé. Chvíľu mal žralok veľkosť max 2-3 metre - keď boli využívané zábery živého žraloka, odrazu 15 m, keď sa na scéne objavila gumová atrapa, ktorá bola tak neuveritelne statická, až to bolelo. Však uznajte, hlava sa vynorí z vody a trčí z nej asi minutu bez náznaku pohybu, z otvorenou hubou - podotýkam zo stále rovnako otvorenou hubou :D 20 % ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Filmu za prvý mesiac v Spojených štátoch zarobil vyše 18 miliónov dolárov. Universal Pictures sa pokúsil zablokovať distribúciu Film Ventures pred jeho premiérou v USA 5. marca 1982, ale žiadosť bola zamietnutá na americkom okresnom súde. Avšak asi mesiac po vydaní federálny sudca rozhodol, že je príliš podobný filmu Čeľuste (1975) a Posledný žralok bol následne stiahnutý z kín a filmári boli obvinení z plagiátorstva. (Raccoon.city)
  • Snímek byl v Japonsku uveden na video pod názvem Jaws Returns, přičemž font písma byl totožný s tím, jaké se objevilo v sérii Jaws. (fiLLthe3DD)
  • Film sa tešil dobrému ohlasu aj v Taliansku, kde sa stal 72. najlepšie zarábajúcim filmom sezóny 1980–1981. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama