Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 2

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (1 795)

tron 

všechny recenze uživatele

Drobné spoilery. „Už ste ma pristihla aj pri horších veciach, Pepper.“ Som rád, že napriek priemernému scenáru plného klišé a predvídateľných momentov (proste klasický komiksový origin, akurát trochu chronologicky poprehadzovaný) má Iron Man chytľavé kúzlo, ktoré diváka núti obľúbiť si nielen Tonyho Starka (Robert Downey Jr. sa na rolu super-hrdinu natoľko NEHODÍ, až je v nej výborný), ale aj jeho univerzum (vrátane neschopného robota a bizarného komorníka, samozrejme nesmie chýbať láska). Tam, kde je dej priemerný (až slabý, koho prekvapí, že titulný zloduch sa vykľuje z tej postavy, z ktorej sa na konci vykľuje má u mňa kávu?) a kde sa učitelia fyziky chytajú za hlavu, tam situáciu zachraňuje dynamický kasting (hoc Terrence Howard bol v dvojke pre-obsadený Donom Cheadleom). Tempo občas stagnuje, humoru mohlo byť viac (a akcie tiež - a lepšej) a záľuba hercov v dialógoch má miestami za následok, že sa prekrikujú a divák stráca prehľad. Napriek tomu si červeno-žltého kure*níka zamilujete. Kuriózne na potitulkovej scéne nie je to, že sa v nej nečakane zjaví Nick Fury, ale to, že ho hrá Samuel L. Jackson. Fury, legendárny riaditeľ S.H.I.E.L.D.-u bol od svojho vzniku v 60. rokoch 20. storočia prezentovaný ako razantný beloch s páskou cez oko. Keď ale po r. 2000 došlo v Marvele k masívnemu reštartu známeho pod termínom Ultimates, stal sa z neho drsný Afroameričan otvorene inšpirovaný práve vizážou Samuela L. Jacksona. Tým, že filmovú rolu napokon získal práve tento herec, je potom parádnym, azda až geniálnym kastingovým ťahom a dojemným uzavretím kruhu. Kino Považan NMnV 2008 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tak letošní druhá pětihvězda. Áno áno, mrdej tučňáka do hlavy, ty buzno... :) Ach já malověrný. Když jsem na to šel do kina, myslel jsem, že to bude šílenej blábol, jako ostatně poslední dobou všechny akční SF filmy z Hollywoodu. Ale šel jsem tam. Nakonec jsem se celý dvě hodiny královsky bavil. Neříkám, některý momenty jsou tu mírně řečeno mimo (pád první verze Ironmana po výpadku paliva, zásah nové verze Ironmana střelou z tanku a následný pád atp.), ale o tom to ani vlastně není. Samotná postava Tony Starka je tak neuvěřitelně krásně rozporuplná, tak dokonale šíleně géniovsky zahraná, že na takovéto nedokonalosti dává zapomenout. A svým způsobem se režisér i docela dobře pokusil zabudovat jeho příběh do naší doby a povedlo se mu to přinejmenším zezačátku dost realisticky. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Tony Stark je sympaťák, který poslouchá dobrou muziku. A za týden dokáže udělat třeba brnění.… Co stoprocentně upoutá, je vizuální stránka. Afghánská overtura mne příjemně naladila. Bohužel po ní přichází pianissimo, které mne už do tempa nedostalo. Jednoduše řečeno: málo akce. Prázdné dialogy, něco je k s míchu, něco i směšné. A tak se těším na finální bitvu. Ta je technicky dokonalá, ale jinak S L A B O T A !! Krátká, bez většího nápadu. Z mého pohledu sice nadprůměrný komiks, který však mohl pobavit daleko víc. Ovšem co by potom zbylo na další díly. Přesto však minimálně fandové nových technologií budou nadšeni. A my ostatní? Počkáme si na Neuvěřitelnýho Hulka! Nebo…? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Najděte si omluvu, abyste mohli tyhle věci použít a já vám zaručuju, že darebáci už nikdy nevylezou z jeskyně." Nemám rád zbrojaře, protože nemají rádi mír a ten mám docela rád já. Ale pokud by to pomohlo, tak bych všem zbrojařům dopřál doživotní afghánskou léčbu v jeskyni. Pomohla Tonymu, pomůže i jim. A pak by těch pohádek o proměně byznysmenů s mrtvolami v pacifisty mohlo bejt víc. Asi by nebyly tak zábavný jako Tonyho experimenty v dílně za asistence robotickýho hasiče, ale ekoteroristi by konečně měli dost času na spočítání uhlíkový stopy mýho prdu, která právě zničila veškerou vegetaci na Saturnu. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Hračička Favreau a herecký génius Robert Downey Jr. stvořili comics, který asi nesedne těm, kteří očekávají od každého popcornově laděného filmu podle papírových sešitů jízdu á la X-Men 3, ale naprosto uspokojí ty, pro něž je božím dárkem jakýkoliv náznak béčkové poetiky (kování Mark I, prakticky celá část v Afghánistánu) a nekontrolovatelná nálož vtípků, z nichž nadšení pro právě odváděnou práci čiší na sto honů. Mezi Starkem a Pepper Potts to navíc setsakramentsky jiskří a kdybyste se mě v tuhle chvíli zeptali, jaké společnosti bych chtěl šéfovat, řekl bych bez přemýšlení Stark Industries. A to si piště, že bych nechtěl mít na dvěřích napsáno Obadiah Stane, ale Tony... ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Když režisér Jon Favreau přišel s návrhem obsadit do hlavní role Tonyho Starka Roberta Downeyho Jr., v představenstvu Marvelu způsobil rozpaky. Avi Arad patřil k té většině Hollywoodu, která ještě nevěřila, že se Downey vypořádal se svými vnitřními démony (především s mnohaletou drogovou závislostí). V ústřední roli si představoval spíše někoho jako Clivea Owena či Timothyho Olyphanta. Na hereckou zkoušku dorazili Olyphant i Downey. Ačkoliv Timothy zaujal několik producentů svým výkonem, nedokázal se vyrovnat Downeyho přípravě. Ten už na samotnou zkoušku přijel ve stylu Tonyho Starka - v rychle jedoucím Mercedesu E-63, za doprovodu výstředně oblečeného asistenta a několika tanečnic. Svým výkonem už od první repliky sklidil aplaus a o obsazení bylo jasno. (Kubaaa97)
  • Ho Yinsen (Shaun Toub) se v komiksech ukázal pouze v jednom čísle, a to v „Tales of Suspense #39“ z prosince 1962, kde - podobně jako ve filmu - pomohl Tonymu (Robert Downey Jr.) utéct ze zajetí. (Kubaaa97)
  • Umělá inteligence J.A.R.V.I.S. (ve filmu s hlasem Paula Bettanyho) se v komiksech objevila až rok poté, co byl film v kinech. Poprvé se vyskytla v sešitu „Invincible Iron Man #11“ z května 2009 a zničena byla v „Invincible Iron Man #526“ z října 2012. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama