Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 2

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (1 794)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Na předpremiéře jsem byla naposled tak na Návratu krále, na Iron mana jsem dostala pozvání. Tak sem aspoň zjistila, jak vypadá soutěž o dvd před filmem (kdo chytí hozený míček do publika, vyhrává dvd-ovšem nesmíte sedět v poslední řadě, páč tam to nedolítne), že film začně, až se dostaví úplně všichni a opravdu skoro každý chřoupe popcorn nebo nachos). A v celym sálu bylo asi jen 20 holek, takže to vypadalo na čistě pánskou zábavu. Film byl ovšem více než dobrý. Bylo to snad poprvý, kdy se mi ani trochu nelíbil protagonista a jedna z mála komiksových adaptací, u níž neznám předlohu. Když si to ale Iron Man fičel vzhůru, mé srdce zaplesalo a Superman nebo Spiderman byli rázem zapomenuti. Hudební podkres byl přímo ukut na míru. Jeff Bridges výtečně ďábelský + během filmu po částech porcovaný humor. Trošku mi vadil okatý cliffhanger po závěrečných titulcích a ani známým klišé se film nevyhnul ("Don´t waste your life" etc). Ale i tak: 85%! Iron Man? That's kinda catchy. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Hračička Favreau a herecký génius Robert Downey Jr. stvořili comics, který asi nesedne těm, kteří očekávají od každého popcornově laděného filmu podle papírových sešitů jízdu á la X-Men 3, ale naprosto uspokojí ty, pro něž je božím dárkem jakýkoliv náznak béčkové poetiky (kování Mark I, prakticky celá část v Afghánistánu) a nekontrolovatelná nálož vtípků, z nichž nadšení pro právě odváděnou práci čiší na sto honů. Mezi Starkem a Pepper Potts to navíc setsakramentsky jiskří a kdybyste se mě v tuhle chvíli zeptali, jaké společnosti bych chtěl šéfovat, řekl bych bez přemýšlení Stark Industries. A to si piště, že bych nechtěl mít na dvěřích napsáno Obadiah Stane, ale Tony... ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi, že film nebol braný až tak vážne. Humorné scény nepôsobili trápne a boli úsmevné. Oblek Iron Mana bol kúúúl a už mám jasno, čo chcem tohoto roku pod stromček. Film má síce pomalejšie tempo a akcie je málo. Nevadí to však hlavne pre charizmatického Downeyho Jr. a zaujímavé tzv. neakčné pasáže kde pracuje na svojom obleku a balí ženské. Film ťahá správnym smerom a pomáhajú mu v tom aj krásna Gwyneth Paltrow a naozaj dobre zahratý záporák v roli Jeffa Bridgesa. Hudba je hlavne gitarová a to mne sedí - akurát mohla byť výraznejšia, ale tí AC/DC v úvode nemali chybu. Takže neostáva mi konštatovať nič iné než (chvíľa napätia), že som spokojný a teším sa na dvojku........................80% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvtipnějších superhrdinských filmů vůbec. Možná i nejvtipnější. Tím ovšem nechci říci že Iron Man je nějaká bezduchá parodie. Zrod Železňáka je perfektně zpracován, jediné mínus je absence nějakého opravdového komiksového padoucha, ten, který se tam vyskytoval, mi příliš dábelský a šílený nepřišel.. nemluvě o tom, že Bridges podle mně příliš dobrý výkon nepodal a tak záporák postrádá i jakékoliv charisma a zábavnost. Od toho se pak odvíjí i závěr, který je narozdíl od akce uprostřed filmu, či hned z počátku unylý, ničím zajimavý a je tam jakoby jen z povinnosti. Ale všechny ostatní složky jsou super. A doufám, že nezklame ani druhý díl ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že dnes se z motivů, jež byly dříve vedlejší, stávají motivy hlavní. Zatímco klasický Hollywood se hlásil k rodině a Nový Hollywood vydělil striktní prostor mezi rodinou a prací, tak v současnosti (Až na krev, Michael Clayton, Bourne) se už jen pracuje. Tony Stark rodinu nepotřebuje, povídá si se svými přístroji, a na sex má děvky. „Hravost" se stává hlavním poznávacím znakem filmu. ____ Kde je problém? Iron Man v poslední půlhodině touží rozvíjet a zakončit herojské drama, ale nejde mu to, protože na to nemá zkonstruované základy. Celá ta cynická a nekomiksová předchozí část sešitá z kulturních a politických odkazů nemá parametry „velkého příběhu" a svého hrdinu opouští v tom nejhorším momentě. V momentě, kdy se divák dožaduje katarze. ____ Ale na rovinu. Který úspěšný blockbuster má natolik zajímavou postavu, že si může dovolit tak „katastrofálně" starosvětský akční scény a relativně plochou story, aniž to kohokoliv popouzí? Tony Stark is a mad genius, and I want to get drunk with him! ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Jon Favreau, režisér filmu a představitel postavy Happyho Hogana, během přípravy a samotného filmování zhubl přes 30 kilo. Především díky své asistence Karen Johnson, která se starala mimo jiné o jeho stravu. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama