Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

(seriál)
  • USA SGU Stargate Universe
Trailer
Kanada / USA, (2009–2011), 29 h 21 min (Minutáž: 44–45 min)

Hrají:

Robert Carlyle, Louis Ferreira, Brian J. Smith, Elyse Levesque, David Blue, Alaina Huffman, Jamil Walker Smith, Peter Kelamis, Patrick Gilmore (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen. (dresi)

(více)

Recenze (536)

Norzog 

všechny recenze uživatele

Tak tohle vypadá zle. Psychologie postav po pár dílech šla do kytek a scénář jak by smet. Mrkněte na pilot a dál ani ťuk. Ať máte na SGU jen ty dobré vzpomínky. /// 10. díl to vynahrazuje, uvdidíme další sérii/část. ()

Phillippus 

všechny recenze uživatele

Dal som pôvodne 5 (!) hviezdičiek, ale s odstupom času som si uvedomil, že nemám tušenia, o čom 10 dielov bolo. Pamätám si na jeden s tými hadovitými parazitmi, ale to je tak všetko. Absolútne PREMRDANÝ potenciál seriálu, ktorý mohol byť super hororový, alebo stačilo by napínavý. Vyšla z toho hnusná odporná primitívna sračka s nesympatickou bandou debilov a jedným neurotickým vedcom. Po ôsmom dieli som sa tešil, že fajn, začína to až teraz. Začalo tak veľké prt- deviaty diel stál rovnako za hovno ako 7 pred ním. Tak som to v polovici vypol, vymazal a túto kravinu, ktorá kazí meno starému dobrému Stargate už nemienim dať žiadnu šancu. ()

Allein4 

všechny recenze uživatele

Se začátkem druhé série opět měním hodnocení, a to na plný počet. Rozhodně jsem udělal velmi dobře, že jsem protrpěl první sérii a počkal si na druhou. Ono už na konci té první se to pomalu začalo zvedat...ale teď je to opravdu naprosto úžasný seriál. Sice to není SG v pravém slova smyslu, ale těmi posledními díly SGU rozhodně převyšuje původní SG-1 nebo Atlantis. Během první série jsem dával hvězdy jen dvě, ten obrat mi ale nedal, a tak je z toho teď plný počet :) ()

zekon odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle má být co? Fenomén a kult Stargate takto po tolika letech zničit naprosto nehoráznou slátaninou? SG vždy bylo o tom, že první díly donutili diváka slintat po každém dalším díle. Až na výjimky jak SG1 tak SGA byly vynikající a zajímavé. Ale tohle? U 3tího dílu jsem si říkal že ještě 2 a vzdám to, 5 a 6 díl jsem projel s rychlostí obrazu 4x a vůbec o nic nepřišel. Letíme letíme......žvaníme o ničem.....a letíme a nudíme se.......no leťte hlavně rychle někam do.... ()

THORasgard

všechny recenze uživatele

Mé temné obavy se staly skutečností. Autoři tak dlouho přemýšleli "reálněji" a "temněji" až vyrobili cosi na pomezí BSG a Zoufalých manželek (přičemž oboje má svoje dobré a svoje špatné sezony a kluci od scénáře berou rovnou ty špatné). Už jednoduchost jednotlivých názvů napovídala, že fantazie je něco, s čím se tu rozhodlo šetřit. Pilot mě navnadil na úplně jiné pojetí SG, což sice neoceňuji tak jako většin jiných (mám ráda SG takovou jaká byla se vším všudy), ale zkusit se má všechno. A tak tu máme 9 epizod a hlavní dějovou linii bych shrnula asi takto: Pokud se zrovna nesnaží zabít, zmlátit se, vyspat se spolu, rozejít se spolu, častovat nás naroubovanými sci-fi hláškami z úst nejnepochopitelnějšího účastníka výpravy či se zrovná nemodlí k bohu, ráda by se nesourodá parta lidí vrátila na Zem. Namísto mixu toho nejlepšího, tu máme maratón všech záporů SG. Nejsou mimozemšťané ani hodní, ani zlí (nepočítám-li brouky, poletující cosi a mimozemské bakterie), tím pádem celá posádka akorád bojuje proti sobě navzájem, chybí vtip i nadhled (o SGU variacích na epizody jako Časová smyčka nebo Duet se mi ani nezdá), nějaké hlubší vztahy (přátelství) mezi postavami (?), ne proč, omezíme to na sex (aha to je dneska moderní). Crap! (A nemají úvodní titulky, blé - též moderna) Klady v podobě triků a hudby jsou jen malým pofoukáníčkem bečíčka. Navíc tohle si devátý Chevron nezasloužil. Osazenstvu lodi vládne Robert Carlyle jako Doktor "tak trochu svině" Rush a... to je všechno. Plukovník Young je fajn týpek, pouze když neřeší svoji manželku a to on... dělá teď už vlastně pořád. K ostatním nemám už moc co (kladného) dodat snad jen, že ty dvě trdla Chloe a Eli jsou dvě nejzbytečnější, nejošklivější, nejhloupější, nejvyumělkovanější a nejnejnejprvoplánovější (není ta čeština krásná) postavy, co svět seriálů kdy spatřil. Omlouvám se Teyle i jejímu těhotenství - oproti tomuto to byly geniální scénáristické tahy. Nejsem nevděčné dítě, Stargate je moje první láska, můj první sci-fi seriál (no možná Strážci vesmíru xD), moje první náboženství (Kree Apophis, Kree Anubis ... Hallowed are the Ori), ale nejsme manželé, takže žádné v dobrém i ve zlém, přiznejme si jak to je. Éra Stargate skončila v momentě kdy se Atlantis vrátila domů. Atlantis film bude už jen malou náplastí a Universe, zdá se, bohužel, pěkně hnisající ranou po tyčovce. V bolestech to dokoukám. Třikrát zatem do Universe, nikdy jsem Vás Antiky neměla ráda. Hodnocení ;-( ()

EmkooTT 

všechny recenze uživatele

Teda ked niekto cakal spin-off ala Atlantis :D napriek tomu ze to je uplne ine ako povodne SG je to neskutocne paradny serial .. potencial do buducna navyse obrovsky .. dufam v aspon 5 serii ()

Poland 

všechny recenze uživatele

Takže třetí nejmladší bratříček z rodiny Stargate zatim nijak moc nezklamal, ale bohužel je vidět že dostal do rozpočtu nejméně peněz. Ale vizuální nedostatky kompenzuje za prvé skvělou uklidnujicí hudbou a za druhé výbornou rozpolceností postav, které si navzájem vůbec nevěří a to mě tom zatím baví. Samozřejmě doufám že přibude více vtipu a hlavně nová nepřátelská civilizace. Ale je jasné že level nastolený Atlantisem a SG-1 se bude překonávat jen velmi velmi těžko. ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Zacina to naprosto perfektne. I kdyz ta lod kterou leti je starek kus srotu (zatim) je to poradny kus zahady :-). I posadka je vybrana paradne :-). Alespon zatim se bavim perfektne.... ()

Lorkis 

všechny recenze uživatele

Dal bych klidně čtyři hvězdičky, ale je to třetí Stargate seriál, a oni se stále nepoučili, zase si nechali otevřený konec... ()

pr.del 

všechny recenze uživatele

Jakožto skalní fanoušek Stargate a Stargate Atlantis je tenhle seriál o úplně něčem jiném než jeho dva předchůdci Mé hodnocení se zvyšuje podle počtu zhlédnutých dílů. Edit: Dokoukal jsem 10dílů a musím napsat že je to čím dál tím lepší. Edit2: po zhlédnutí první sezony a deseti dílů opravuji své hodnocenísměrem dolů na 3* .Spousta dílů už je jaksi otravných a zbytečných a jenom proto aby seriál natáhli. Podobnost se spoustou seriálů je s dalšími díly až tristní. BSG , B5 . atpd... ()

5yrius 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že příběhy StarGate mají své kouzlo a celkem jsem mu propadnul. Avšak stále zde byly věci, které mě dokázaly spolehlivě naštvat: všichni na všech světech jsou z 90% lidé, všichni umí anglicky (česky), náš ranařský tým měl skoro vždy více štěstí nežli rozumu, příběhy byly jednotvárné a po čase docela omrzely a super zápletky ničily ploché, leč dobře hláškující postavy. SGU naproti tomu vypadá mnohem dospěleji a po shlédnutí úvodního dílu jsem měl obrovskou radost, že se bude jednat o pravý sci-fi žánr s příměsí pořádné porce temnoty, nejistoty, strachu a nevědomosti. Nicméně po pár dílech jsem byl hodně naštvaný a prvotní nadšení vyprchalo. Zapojení vztahových rozepří, loď, která je automaticky doveze kam potřebují, absence nepřátel a cizích unikátních světů - to vše jsem chápal jako brilantní rozjezd pro příběh, který se teprve časem ukáže a díky těmto základům bude mnohem realističtější, uvěřitelnější a hlubší než kdy dříve. Co mi ale zkazilo náladu byly ty naprosto zbytečné flashbacky a nadužívání komunikačních kamenů. Ano, bylo nutné se seznámit s postavami, ale to bych raději dělal v příběhu samotném nežli zpětnými náhledy a emočními výlevy skrze cizí těla. Povětšinou se ti lidé na lodi moc neznají, jedná se o náhodnou skupinu uprchlíků, kteří zde nikdy být nechtěli a proč by měl divák sledovat prvních 9 epizod, aby jednotlivé postavy poznával z flashbacků? Mnohem zábavnější by bylo odhalovat jejich jednání až postupně. Tímto mě seriál hned na úvodu hodně ztratil. Proč ale dávám 5*? Protože si přeci jen trochu zvedli úroveň následnými díly a mohu tak doufat v to, v co jsem doufal na začátku. Pro všechny ostatní, jež si nechtějí zkazit dojem ze seriálu, prosím, zcela vynechte díly 4-9 první série, které dokázaly pořádně naštvat i mě, vděčného a málokdy kritizujícího diváka. Nejvíce kritizující fanoušci ale nakonec stejně dostali to, co si žehrali - po dvou sezónách seriál končí. Je škoda, že diváci neocenili skrytou sílu příběhu a stále si dokola žádali staré, známé, stupidní, pohádkové scénáře. No, SGU nikdy pohádka nebyla, pohádka to být neměla a neochota diváků to pochopit seriál pohřbila až příliš předčasně. ()

numan 

všechny recenze uživatele

Nedá se svítit, "Hvězdná brána" nám silně zes*ačkovatěla. Ve světě komerčních TV jsou v téhle době evidentně nejdůležitější čísla (Železného koláče sledovanosti) a proto vzhůru k masám! Pohádkový šmrnc prvních dvou sérií je nenávratně v tahu. V SGU se vesele souloží (samozřejmě pod dekou, takže ani holá půlka), dramaticky těhotní (no jistě, že mimomanželsky), jsou tu dva vztahové trojúhelníky, milá a citově vyrovnaná lesbická dvojice, každý je tu tak trochu hajzl (konec jasného rozlišení na ty zlé a ty hodné - to je taky hodně módní ;o)), všichni se mezi sebou řežou jako koně (i když na ně zrovna útočí zlí emzáci), absentuje jakákoliv nadsázka atd. atd. Vizuálně je všechno umaštěné a jeté, aby to mělo patinu "jakože ze života". Autoři nového spin-offu slavného seriálu se dost křečovitě snaží naroubovat současný televizní mainstream na relativně komercí nezasaženou legendu. Jako úplně nejtragičtější vidím fakt, že do SG pronikla všudypřítomná pubescentní popina a místy dokonce jakási frigidní country nebocotoje..... Skoro v každém díle je minimálně jeden otravný videoklip s nějakým afektovaným vřešťanem, který projíždím na FFWD. Teď už jenom čekám, až v dalším pokračování zaduní ňákej hustej hipec, doktor Rush zahoří láskou ke špenátovi Youngovi, přivede ho do jiného stavu a oba se ruku v ruce pokusí v polních podmínkách lodního vraku o potrat otvírákem na konzervy. Potraty teď prostě letí, to by vám rozhodně potvrdil i český filmový producent Jirka Bartoš - Pomeje. Na SGU jsou nejzábavnější momenty, kdy se objeví aspoň na chvíli už notně oplácaný Jack O´Neill, no a pak samozřejmě Robert Carlyle, bez kterého by celé tohle veledílo bylo fakt odpad, humus, hnus největší. Dívat se na to ještě dá, je to pořád o fous lepší, než kosmická vztahovka Defying Gravity, ovšem zlatá Atlantis.... ()

GrifHi55 

všechny recenze uživatele

Předešlé dva seriály znám jako své boty, a tohle je uplně jiné kafe, pro někoho posun, pro někoho zklamání. Mě se to ale líbí, je to víc moderní, blížší dnešnímu divákovi, který chce intriky, sex, krev...už to není takové naivní a dětské. Jsem zvědav na další serii, kam až to vytáhnou, zatím jsem spokojen ()

Olafa 

všechny recenze uživatele

Míň pozemské než SG1 (což bylo poslední 3 řady otravné), více uvěřitelné než Atlantis (viz zrezivěla mezigalaktická kocábka). Seriál má zvláštní komorní a stísněnou atmosféru. Epizodní zbytečné příběhy tu nenajdete, vše do sebe zapadá. Více než předešlé SG série se pak věnují psychologii postav. Moc mimozemských potvor tu není. Tvůrci si uvědomili, že nikoho pseudovědecké tlachání stejně nezajímá, tak seriálový hlavouni říkají jen jakousi "kostru" problému a hlavně co to vlastně znamená - proslovy jako měl Rodney v SGA nebo Carterová v SG1 tu moc nezaslechnete. Dost postav je tu vyloženě nesympatických, avšak ne humorným způsobem ála Rodney McKay, jsou vám prostě protivní, což podle mě přidává na realističnosti. Vytknout bych asi mohla relativně pomalé tempo. Po SG1 ten nejlepší sequel. ()

Fazulina 

všechny recenze uživatele

Rozhodně mě to překvapilo, s původní Stargate to má společnou jen tu bránu, má to naprosto odlišnou atmosféru a taky je to mnohem ponuřejší (což jsou u mě ta plus). To se ale dalo čekat, že tvůrci nyní zvolí něco nového. Líbí se mi to, že se celý příběh odehrává na lodi v neznámém vesmíru a kontakt se zemí pomocí antických kamenů je zajímavým zpestřením. Rozhodně jsou tam zajímavé postavy, které nejsou tak černobílé jako v ostatních "bránách". Ale tak nějak mě to nechytlo. Ze tří stargejťáckých seriálů pro mě nejslabší, i když o tom tak přemýšlím, kdyby to byl samostatný seriál bez SG pozadí, možná bych se na to dívala taky jinak. Update: Konec závěrečné série byl skvělý, tomu dávám 4 hvězdy. Jsem velkým fanouškem čestování v čase a prostoru, takže jsem s poměrně dost přišla na své. ()

jonny.net 

všechny recenze uživatele

Zatím (po první sérii) příliš spokojený nejsem. Natahování děje na na úkor akce je nešťastný pokus o navození BSG atmosféry která řídne v nezajímavých postavách a dialozích. Nepřitel se mihle 2x za 20 dílů a všichni jenom pláčou jak je jim zima. Netvrdím, že mají v každém díle vyhodit loď goauldů, nebo porazit apofise s hláškou "In deed", ale trocha rozproudění děje by neuškodila protože takovýmhle tempem to lidi za 2 série omrzí úplně a nebude další kde by se mohl děj rozjet. Látku z 20 dílů nacpat do 8 a přidat dalších 12 stejně dobrých, to rada dobrá Yody jest. ()

D||X 

všechny recenze uživatele

Druhý nástupce Stargate SG-1 po SGA nabízí naprosto rozdílné pojetí Stargate konceptu. Seriál se mnohem víc zaměřuje na jednotlivé postavy a díly na sebe navazují. SGU používá moderní "ruční" pojetí kamery, které mě vůbec neruší a naopak dává dílům tu správnou atmosféru. Seriál má bohužel stejný syndrom jako FlashForward, první díly jsou skvělé, ale pak následují nudné roztahané díly, které člověka musí se vším seznámit, ale to co následuje po nějaké půlce první sezony je fantastický obrat k lepšímu a obrovský spád událostí. Žádnému fanouškovi stargate by SGU nemělo uniknout. ... Tak jsem právě seriál dokoukal a je mi smutno z toho, že bude končit, vždyť tím končí vlastně celá Stargate... Je mi z toho opravdu vyloženě smutno, posledních deset dílů bylo něco skvělého, bohužel to již bylo scifi zaměřené víc na vztahy, než zkoumání světů, a to se prostě muselo na něčem odrazit, tady to byla sledovanost, ale já jsem si jistý, že tenhle seriál nemá končit... je to smutné... ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

V úvodních dílech tohoto již druhého seriálového klonu kultovní Hvězdné brány je patrná snaha scénáristů udělat to trochu jinak. Atmosféra je ponurá a depresivní, postavy se ze všeho nejdříve musí postarat o své životní potřeby, na palubě Destiny se rozvíjejí nečekané milenecké vztahy a také zklamání. Inovace možná přitáhly k tématu nové fanoušky, nicméně pro skalní fandy, kteří jsou zvyklí na brilantní akce, svižné zápletky a infarktové závěry, se jednalo o zklamání. SGU se však po dlouhém hledání našlo a druhá série již získala potřebný spád. Herecky drží seriál nad vodou Robert Carlyle alias Dr. Rush, který zvládá přesně balancovat mezi hrdinou a bezcitným padouchem. SGU postrádá typický inteligentní humor, který byl jedním z pilířů předchozích SG, ovšem vědecké osazenstvo Destiny se snaží alespoň trochu tuto ztrátu kompenzovat (především Eli Wallace a překvapivě pan Brody). Vojenská část posádky antické lodi je oproti tomu nesympatická, velitel rozhodně nedosahuje kvalit například Jacka O´Neilla. Je třeba se smířit s tím, že tým SG1 už nikdy nebude překonán, avšak SGU má dobře našlápnuto kvalitně obohatit téma Hvězdné brány. ()

Zdenecek 

všechny recenze uživatele

Seriál který mi opravdu moc nesedl. Jeho předchozí série SG1 a Atlantis jsou pro mě jedničky. Tento je o ničem. To už mám raději Start trek!! Stargate Universe mi hlavně kazí hlavní postava Robert Carlyle kterého nemusím- je mi nesympatický. ()

Související novinky

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama