Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 5

(série)
USA / Velká Británie, 2015, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Kit Harington, Charles Dance, Liam Cunningham, Stephen Dillane, Sophie Turner, Owen Teale (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Joffrey, Tywin, Oberyn, Shae. Tyto čtyři násilné smrti dramaticky zamíchaly kartami na konci čtvrté řady. V zemi vládne podivný klid, kterého se pokusí zneužít ve svůj prospěch každý, kdo v Západozemí či v Essosu něco znamená. Na Černém hradě se John Sníh pokouší sladit požadavky Noční hlídky s příkazy od Stannise Baratheona, jenž se prohlašuje za právoplatného krále Západozemí. Cersei se mezitím ze všech sil snaží udržet v rukou otěže moci v Králově přístavišti, kde kličkuje mezi intrikami Tyrellů a sílící náboženskou sektou vedenou tajemným Nejvyšším vrabčákem. Jaime se vydává na tajnou misi. Zatímco Arya hledá za Úzkým mořem starého přítele, Tyrion je na útěku. Nebezpečí v Meereenu narůstá a Daenerys z rodu Targaryenů zjišťuje, že si její oslabené postavení žádá kruté oběti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (70)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po nemilosrdném season finale 4. sezóny jsem si po vánočním nepřetržitém maratonu musel počkat, aby pátá série byla vůbec první, jež jsem sledoval “up to date”. V tomto ohledu se naštěstí neneslo těchto zmiňovaných 10 dílů v tak burácejícím napětí jako dvě předešlé řady. Ale stále bylo nad čím polemizovat, stále se objevilo množství scén, kterými jsme byli odrovnáni a stále bylo co očekávat od sezón příštích. R. I. P. Stannisovi, i přes jeho krutosti a cestu za mocí bez jakýchkoli servítek, to pro mě byl jeden z nejsympatičtějších králů celého Westerosu. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Očekávání splněna. KONEČNĚ se v plné kráse ukážou "bílé postavy ze začátku". Na druhou stranu se začíná projevovat nenažranost. Bez legrace říkám, že polovina série byla o ničem. Jen se žvaní a děj se kupředu doslova jen vleče. Poslední 4 epizody byly zcela jiné kafe. Osobně mě ale štve totální ignorace dějové linie "nechodící kluk co vidí tříokou vránu". Nepadlo o něm ani slovo... ()

Reklama

Laxik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První čtyři řady jsem se odmítal pohoršovat nad změnami oproti knihám a těšil jsem se, kam nás alternativní cestičky zavedou. Zavedly nás do prdele, protože dějové linky Sansy, Brienne a Stanise nedávají absolutně žádný smysl a nebál bych se říct, že mě urážejí. Podobně jsou na tom Jon a Arya, kteří sice nedopadli katastroficky, ale tvůrci jakoby nepochopili, co jsou ty postavy zač a jak by se měli v jistých situacích zachovat. Naštěstí alternativní směřování Tyriona se nadmíru vyvedlo a epizoda z Tvrdodomova má koule. Takže zatím to není úplný propadák. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A sme doma. Po sérii, ktorá vsadila na šokantné momenty, surové násilie a väčšie množstvo prsníkov než má prasnica, prišli staré nudné hry o tróny. Keci, keci a zas len keci. Skutočne dobrého materiálu, ktorý posúva príbeh zaujímavým smerom bolo asi tak 5 maximálne možno 10%. Ku tomu sa zmenil český dabing pre tri dôležité postavy, čo neskutočne vyrušuje, keďže ide už o piatu sériu. Najlepšia epizóda bola práve tá posledná desiata. Niečo mi napovedá, že lepšie to už nebude, ale asi túto strastiplnú cestu dopajdám ešte kým sa usadím na zimohrad. Ozaj a je to stále menej a menej mystické a mýtické. Draky, obri, zombie, veď kto by sa tým zaoberal. ()

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

G. R. R. Martin geniálně rozehrál obrovskou šachovou partii, ovšem ztratil se v ní, a není ji schopný dokončit. Benioff s Weissem se o to víceméně s úspěchem pokouší, jen jim chybí cit pro postavy. A tak se k nim občas chovají na rozdíl od Martina dost macešsky (Sansa), či změní jejich charakter (Stannis). Martinovy knihy jim taky moc nepomáhají, protože Hostina pro vrány je dost slabá, a i v Tanci s draky je konec v nedohlednu. Proto je asi první půlka páté série tak chladná a bez jiskry a pěšáci povětšinou vyčkávají na jednotlivých políčkách šachovnice. Ovšem poslední tři díly jsou opravdu nářez. Nadávat na tvůrce seriálu je jednoduché, ale když se autor knih k ukončení nemá, musí to za něj udělat scénáristé. I když občas bez citu s pomocí brutální síly. ()

Galerie (673)

Zajímavosti (28)

  • Olenna (Diana Rigg) poznamená, že špína Králova přístaviště je cítit na pět mil daleko. Knihy často popisují nepříjemný zápach Králova přístaviště, který je důsledkem jeho unáhlené výstavby bez dlouhého dlouhodobého plánování. Následná expanze a přelidnění způsobily, že se objevily slumy bez odpovídající kanalizace, jako je Bleší zadek, a udržování dostatečné hygieny je tak neustálým problémem. (mikki089)
  • Táto epizóda drží za rok 2015 rekord v najväčšom počte stiahnutí za 24 hodín od televíznej premiéry. Konkrétne zaznamenala 3,5 milióna stiahnutí. (Kub_ees)
  • Tato epizoda vyžadovala vysoký rozpočet na CGI a dostala se do bodu, kdy štáb vizuálních efektů musel požádat HBO o další peníze. (mikki089)

Reklama

Reklama